Apakah Sindrom Patah Jantung?

Sindrom Patah Hati: Penerangan

Sindrom patah jantung adalah disfungsi tiba-tiba ventrikel kiri jantung yang disebabkan oleh tekanan yang teruk. Ia dikelaskan sebagai penyakit otot jantung yang diperoleh primer (kardiomiopati).

Oleh itu, ia hanya memberi kesan kepada jantung dan bukan kongenital, tetapi berlaku dalam perjalanan hidup. Nama lain untuk penyakit ini ialah kardiomiopati tekanan dan kardiomiopati Tako-Tsubo atau sindrom Tako-Tsubo.

Dalam kebanyakan kes, sindrom patah jantung pada mulanya disalah anggap sebagai serangan jantung kerana ia menyebabkan simptom yang sama. Sebaliknya, bagaimanapun, orang yang terjejas tidak mengalami penyumbatan saluran koronari. Walaupun sindrom patah jantung kurang mengancam nyawa berbanding serangan jantung, komplikasi serius masih boleh berlaku.

Siapa yang terjejas oleh sindrom patah hati?

Kardiomiopati Tako-Tsubo pertama kali diterangkan pada tahun 1990-an dan sejak itu telah dikaji hanya dalam kumpulan kecil pesakit. Oleh itu, belum terdapat sejumlah besar data yang boleh digunakan untuk menentukan kekerapan penyakit.

Dianggarkan kira-kira dua peratus daripada semua pesakit dan sebanyak tujuh peratus wanita yang dimasukkan ke hospital dengan disyaki infarksi miokardium ketinggian segmen ST mempunyai sindrom patah jantung.

Sindrom Patah Hati: Gejala

Gejala sindrom patah jantung tidak dapat dibezakan daripada serangan jantung. Orang yang terjejas mengalami sesak nafas, berasa sesak di dada dan kadang-kadang mengalami sakit yang teruk di sana, yang juga dipanggil sakit penghapusan. Selalunya, tekanan darah menurun (hipotensi), degupan jantung dipercepat (takikardia), dan berpeluh, loya, dan muntah berlaku.

Disebabkan oleh sekatan fungsi jantung, gejala kekurangan jantung juga kerap berlaku. Sebagai contoh, darah kembali ke dalam paru-paru dan saluran vena kerana jantung tidak lagi dapat mengepamnya dengan secukupnya ke dalam peredaran. Hasilnya boleh menjadi pengumpulan cecair (edema) dalam paru-paru dan kaki. Gejala ini sering mencetuskan ketakutan kematian.

Komplikasi

Dalam kes kelemahan mengepam jantung yang ketara, kejutan kardiogenik yang dipanggil juga boleh berlaku. Tekanan darah kemudian turun dengan mendadak sehingga badan tidak lagi dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi. Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, komplikasi ini juga sering membawa maut.

Kira-kira separuh daripada pesakit dengan sindrom patah jantung mengalami komplikasi sistem kardiovaskular.

Sindrom patah hati: punca dan faktor risiko

Dalam kebanyakan kes, sindrom patah hati didahului oleh tekanan emosi yang hebat. Ini boleh, sebagai contoh, perpisahan atau kematian orang yang disayangi, yang menerangkan nama penyakit itu. Kejadian traumatik seperti bencana alam atau jenayah kekerasan, serta situasi yang mengancam kewujudan seseorang, seperti kehilangan pekerjaan, juga boleh menyebabkan sindrom patah hati.

Penyelidikan terkini juga menunjukkan bahawa tekanan positif boleh menyebabkan kardiomiopati Tako-Tsubo. Sehubungan itu, acara yang menggembirakan seperti perkahwinan, hari jadi atau memenangi loteri juga mungkin punca penyakit otot jantung ini, walaupun lebih jarang daripada tekanan negatif.

Tepat bagaimana tekanan emosi membawa kepada disfungsi otot jantung dan gejala fizikal serangan jantung masih belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan pesakit dengan sindrom patah jantung, kepekatan tinggi hormon tekanan tertentu boleh didapati dalam darah.

Sebagai contoh, katekolamin yang dipanggil seperti adrenalin dan noradrenalin semakin banyak dikeluarkan oleh badan. Penyelidik mengesyaki bahawa hormon tekanan bertindak pada otot jantung dan membawa kepada gangguan peredaran darah dan kekejangan di sana.

Hormon seks wanita (estrogen) mempunyai kesan perlindungan pada jantung. Oleh kerana kepekatan mereka dalam darah berkurangan selepas menopaus, ini adalah penjelasan yang mungkin untuk fakta bahawa terutamanya wanita yang lebih tua yang terjejas oleh sindrom patah hati.

Sindrom patah hati: pemeriksaan dan diagnosis

Khususnya, pemeriksaan awal sindrom patah jantung tidak berbeza dengan serangan jantung. Dalam kedua-dua kes, doktor melakukan diagnosis komprehensif secepat mungkin, yang membantunya untuk mengesan atau menolak serangan jantung.

Sindrom patah hati menunjukkan banyak keputusan yang sama dalam peperiksaan, tetapi juga mempunyai perbezaan penting:

Echocardiography

Pada penghujung degupan jantung (systole), jantung kelihatan seperti balang dengan leher pendek. Bentuk ini mengingatkan perangkap sotong Jepun yang dipanggil "tako-tsubo".

Di samping itu, akibat kegagalan jantung yang sering berlaku, ekokardiografi sering dapat mengesan pengumpulan cecair di dalam paru-paru. Serangan jantung boleh muncul dengan cara yang sama dan oleh itu tidak boleh diketepikan berdasarkan ekokardiografi sahaja.

Elektrokardiogram (ECG)

Dalam ECG, juga, perkembangan lengkung dalam kardiomiopati tekanan menyerupai serangan jantung. Iaitu, perubahan dalam aktiviti elektrik jantung berlaku, seperti biasa untuk kekurangan oksigen otot jantung. Walau bagaimanapun, perubahan ini biasanya muncul dalam semua lengkung (lead) ECG dan bukan sahaja untuk kawasan tertentu otot jantung, seperti yang biasanya berlaku dengan serangan jantung.

Nilai darah

Seperti dalam infarksi miokardium, selepas beberapa jam kepekatan enzim tertentu seperti troponin T atau creatine kinase (CK-MB) meningkat dalam darah. Walau bagaimanapun, peningkatan biasanya kurang daripada infarksi dan tidak sepadan dengan keputusan ultrasound jantung dan ECG yang ditandakan sebaliknya.

Angiography

Temu bual pesakit

Apabila bercakap dengan pesakit dengan aduan jantung akut, doktor amat berminat bukan sahaja dalam gejala tetapi juga sama ada kejadian itu didahului oleh situasi tekanan emosi yang sengit. Jika ini tidak berlaku, sindrom patah hati tidak mungkin berlaku. Di sini seseorang mesti berhati-hati: kerana tekanan juga boleh menyebabkan serangan jantung yang sebenar.

Sindrom Patah Jantung: Rawatan

Pada masa ini, tiada rejimen tunggal untuk merawat Tako-Tsubo cardiomyopathy. Kerana komplikasi yang mengancam nyawa boleh berlaku, terutamanya dalam beberapa jam pertama, pesakit dipantau untuk beberapa lama di unit rawatan rapi.

Kesan hormon tekanan dan, khususnya, peningkatan aktiviti sistem saraf simpatetik perangsang boleh dibendung oleh ubat-ubatan tertentu seperti penyekat beta. Mereka mengurangkan tekanan jantung. Aritmia jantung dan sebarang gejala kegagalan jantung juga boleh dirawat dengan ubat yang sesuai.

Sindrom patah hati: perkembangan penyakit dan prognosis

Daripada semua penyakit otot jantung, Tako-Tsubo cardiomyopathy mempunyai prognosis terbaik. Gejala selalunya hilang dalam beberapa jam pertama. Hanya jarang menyebabkan kerosakan kekal pada jantung. Walau bagaimanapun, jika pesakit terdedah kepada penyakit ini, risiko pengulangan kardiomiopati tekanan adalah kira-kira sepuluh peratus.