Apa yang dilakukan dalam terapi manual? | Fisioterapi selepas kecederaan whiplash

Apa yang dilakukan dalam terapi manual?

Matlamat terapi manual selepas whiplash kecederaan adalah untuk mengembalikan mobiliti setiap segmen bergerak tulang belakang serviks dan kedudukan bahagian-bahagian sendi yang saling berkaitan. Ini dapat mengurangkan kesakitan dan memulihkan keseluruhan pergerakan tulang belakang serviks. Terapi manual hanya boleh dilakukan setelah pengecualian kecederaan tulang atau setelah kecederaan sepenuhnya sembuh.

Dalam terapi manual tulang belakang serviks juga, pesakit biasanya berbaring di punggungnya dan ahli terapi berdiri atau duduk di belakangnya. Ahli terapi dapat mencapai kelegaan dan kesakitan pengurangan daya tarikan cahaya pada tulang belakang serviks. Di samping itu, dia boleh membawa vertebra sendi kembali ke kedudukan fisiologi dengan menerapkan tekanan bertentangan yang sedikit.

Otot mana yang diperkuat / bagaimana ini dicapai?

Selepas a whiplash kecederaan, penting untuk menguatkan terutama yang dalam leher otot dan bahu-otot leher untuk menstabilkan tulang belakang serviks dan untuk mengelakkan trauma yang baru disebabkan oleh pergerakan tersentak. Oleh itu, pendek leher otot, yang disebut otot ekstensor belakang, yang bergerak tepat di sebelah tulang belakang, dan otot segmen, yang berlari dari badan vertebra ke badan vertebra, harus dikuatkan. Dalam kebanyakan kes, leher otot telah diregangkan atau dirosakkan oleh whiplash kecederaan, sehingga mereka tegang secara reaktif atau semakin lemah oleh postur yang melegakan.

Fisioterapis menunjukkan pergerakan yang lemah dan latihan pengukuhan semasa terapi, yang juga harus dilakukan sebagai program kerja rumah antara sesi terapi dan sesudahnya. Contohnya, tangan anda sendiri boleh berfungsi sebagai penahan dengan meletakkannya di dahi dan menekan tangan anda kepala ke hadapan. Kemudian latihan diulang dengan tangan di belakang kepala, kepala ditolak ke belakang ke tangan.

1.) Latihan berikut sesuai untuk melatih pergerakan yang lebih baik: Pesakit duduk di kerusi di hadapan dinding putih. Ikat kepala dengan penunjuk laser dilekatkan padanya kepala.

Sekarang dia dapat diminta untuk melakukan berbagai kegiatan, seperti menulis surat di dinding, mengikuti garis / labirin atau titik penunjuk laser kedua, yang digerakkan oleh ahli terapi. Latihan postur pada amnya juga penting. Postur selalu bermula dengan kaki, bukan hanya tulang belakang serviks.

Dari bawah, kestabilan dibina sehingga kepala akhirnya dapat duduk dengan kuat di batang. Semasa menguatkan otot, terutamanya otot-otot memegang harus dipengaruhi untuk menahan tekanan dan tekanan kehidupan seharian. Latihan statik sangat sesuai untuk ini.

Pada mulanya, ini dapat dilatih dari kedudukan terlentang: 2). Kaki didirikan selebar pinggul, lengan direntangkan ke kanan dan kiri badan, tapak tangan dipusingkan ke arah siling untuk meneruskan putaran luaran bahu, yang menyokong pembukaan dada dan dengan itu postur tegak. Bahagian belakang kepala terletak dengan leher panjang di atas bantal rata.

Sekarang pesakit diminta untuk meningkatkan ketegangan di badan, menekan tumit, tulang belakang lumbar dan belakang tangan dengan kuat ke dalam pad. Dari posisi permulaan ini kepala ditarik keluar untuk waktu yang lama, tulang belakang lollygagged dan diregangkan. Untuk membuat ruang dan panjang tambahan di tulang belakang serviks, dagu dimiringkan sedikit ke arah décolleté dan dagu didorong ke belakang, seperti dagu berganda.

Selalunya kedudukan ini sahaja mencipta kelonggaran untuk leher dan kepala. Untuk menguatkan otot, bahagian belakang kepala ditekan dengan kuat ke pangkal sambil mengekalkan leher panjang. Untuk menyokong dan menguji ketegangan, ahli terapi sekarang boleh mencuba menarik bantal dari bawah kepala.

Pesakit cuba mencegahnya dengan ketegangan dan tekanan kepala pada alas. Sebagai peningkatan untuk otot, kepala diangkat sedikit dari pad dengan leher yang diregangkan dan dipegang di tempat. Langkah seterusnya adalah cuba meregangkan leher dari posisi duduk dengan cara yang sama.

Akhirnya, latihan ini dapat dilakukan dalam keadaan seharian. 3.) Untuk latihan kestabilan yang lebih jauh, pesakit kembali dalam keadaan duduk tegak.

Torso, leher dan kepala diregangkan dan stabil. Sekarang ahli terapi memberikan daya tahan dengan tangannya di tempat yang berbeza di kepala dan bahu, yang mana pesakit tidak boleh membiarkannya dibawa keluar dari posisinya.

  • Penyelewengan tulang belakang serviks
  • Latihan melawan sakit kepala
  • Sindrom HWS Fisioterapi