Apa yang ada di Grappa

Grappa sedap untuk orang Jerman. Siapa yang tidak menghargai yang menggoda, mulut-botol grappa yang ditiup? Ketahui lebih lanjut mengenai semangat baik ini dan perbezaannya dalam “air kehidupan". Grappa adalah minuman beralkohol yang disuling dari biji anggur (sisa anggur semasa menekan anggur: batang, tangkai, biji dan terutama kulit anggur). Nama itu dilindungi di peringkat antarabangsa. Grappa hanya boleh dihasilkan di Itali. Produk analog disebut "Marc" di Perancis, misalnya, dan "Trester" di Jerman. Grappa biasanya mempunyai alkohol kandungan 43% oleh jumlah.

Asal grappa

Kelahiran terletak dalam kegelapan sejarah. Mengenai asal usulnya terdapat dugaan yang paling beragam: Pada abad ke-5, orang Burgundi dikatakan telah membawa seni penyulingan pomace ke Friuli. Yang lain mendakwa bahawa orang Friul sudah menguasai seni ini. Masih ada yang mengatakan bahawa penemuan itu berasal dari orang Arab yang menduduki Sicily pada abad ke-9.

Yang pasti ialah orang-orang Arab menemui seni penyulingan. Walaupun terdapat bukti bahawa grappa diperdagangkan dan juga dieksport pada abad ke-15, untuk masa yang lama grappa tetap menjadi minuman keras vintner yang tidak diketahui, terutama kerana vintners dibenarkan untuk menunjuk sejumlah kecil grappa untuk kegunaan mereka sendiri tanpa sekatan.

Akhir sekali, grappa masih berfungsi sebagai "ubat rumah tangga" bagi penduduk kampung. Hanya sejak tahun enam puluhan dan tujuh puluhan zaman kita, "minuman keras tentera" menjadi minuman mulia antarabangsa. Karya perintis penyuling dan pembuat anggur individu dalam pengeluaran, bentuk baru kaca dan pembungkusan, dan kemajuan bahasa Itali gastronomi dan budaya wain memberikan gambaran baru dan moden kepada grappa. Hari ini, grappa adalah "lapisan gula yang menggembirakan dari budaya makan dan minum yang canggih."

Perbezaan dalam grappa

Perbezaan antara grappas lebih sedikit berdasarkan kaedah penyulingan yang digunakan daripada bahan mentah (varieti anggur, keasidan, tahap kelembapan marc, bahagian tangkai anggur, dll.), Tempoh dan jenis penyimpanan (saiz tong, umur dan jenis kayu) dan "seni" penyuling.

Grappa sudah mempunyai daya tarikan yang menarik rasa sejurus selepas penyulingan. Mereka hanya memerlukan penuaan tong pendek. Penyuling yang baik secara semula jadi memberi grappa mereka masa penuaan yang lebih lama untuk memberikan rasa kenyang, kepenuhan dan kerumitan. "Stravecchia" atau "Riserva", misalnya, bermaksud bahawa grappa telah berumur sekurang-kurangnya setengah tahun di tong kayu dan juga setengah tahun di tangki keluli tahan karat tertutup.

Perbezaan dibuat antara grappa berperisa dan tidak berperisa. Sekiranya grappa aromatik, tambahan perasa seperti herba ekstrak, buah-buahan atau aroma bunga ditambahkan ke dalam grappa semasa proses penuaan. Banyak grappa hari ini adalah varietas tunggal suling, iaitu dari varieti anggur tunggal.

Terutama terkenal adalah jenis anggur terkenal di peringkat antarabangsa: Chardonnay, Sauvignon dan Pinot Noir. Dengan sedikit amalan, varieti anggur dapat dikenal pasti oleh bau and rasa.

Sel kuman kultur grappa adalah Friuli, Piedmont, Veneto dan Trentino. Dari kawasan-kawasan ini datang grappa yang sangat bertenaga dan penuh kerana iklim Itali utara yang lebih sejuk (keasidan yang lebih tinggi).

Bila dan bagaimana untuk menikmati?

Grappa dikenali sebagai digestif, pembundaran makanan yang harmoni. Grappa yang baik diminum pada suhu bilik, lebih baik dalam bentuk grappa gelas. Grappa dan grappa gelas oleh itu juga merupakan idea hadiah yang menarik untuk tuan rumah. Grappa juga boleh diminum dengan kemas: dengan kopi atau mocha, misalnya, atau dengan segelas mineral air di sebelah. Tetapi grappa juga telah menemui jalannya sebagai bar minuman campuran (mis. "Grappa-Fiz").