Apa yang ada di Woodruff

Seperti namanya, kayu kayu berada di rumah di hutan. Dari bulan April, pejalan kaki berpengetahuan dapat menemui permaidani hijau dari tanaman wangi di sana. Woodruff berkat nama botani, Galium odoratum, dengan aroma harumnya yang indah. Diterjemahkan ke dalam bahasa Jerman, ia bermaksud harum tali tidur.

Coumarin dalam kayu

Sebatian kimia yang disebut coumarin bertanggungjawab terhadap aroma. Tetapi kayu kayu tidak menyebarkan harumannya secara sukarela, kerana tanaman itu hanya mengandungi pendahulunya bau. Hanya apabila sel tumbuhan cedera akibat pemecahan atau layu enzim melepaskan kumarin aromatik.

Tetapi kumarin tidak hanya membawa rasa dan wangian. Pada tahun 1980-an, ia menyebabkan hati kerosakan dalam kajian haiwan dan dianggap sebagai karsinogenik. Kajian kemudian menyangkal anggapan ini. Walaupun begitu, coumarin tetap harus digunakan dengan berhati-hati kerana dalam dos yang tinggi menyebabkannya sakit kepala, pening and loya. Oleh itu, jumlah maksimum 2 miligram kumarin per kilogram telah ditetapkan oleh undang-undang untuk bahan makanan.

Pengecualian untuk ini adalah gula-gula dan minuman beralkohol dengan had atas 10 dan gula-gula getah dengan 50 miligram kumarin per kilogram. Industri makanan juga menggunakan bahan tidak toksik asid kumarin dan kumarin 6-metil. Seperti kumarin, kedua-duanya dapat dihasilkan secara buatan dan bau seperti kayu kayu.

Woodruff mempunyai banyak kegunaan

Woodruff sangat terkenal pada pukulan Mei, yang berasal dari tahun 845. Ilmu perubatan menghargainya darah peredaran-mempromosikan, menguraikan dan menenangkan sifat. Selain itu, sejambak bunga di dalam almari mengusir ngengat yang rakus.

Dalam pukulan Jell-O atau Mei buatan sendiri, tiga gram (kira-kira sepuluh tumbuhan) kayu segar cukup untuk aroma yang kuat. Jumlah ini tidak mencetuskan kesan sampingan yang tidak diingini. Tidak dapat dipertikaikan bahawa terdapat lebih banyak lagi kesihatan risiko di alkohol daripada pada coumarin.

Woodruff juga terkenal dalam kek, jello, minuman keras atau sebagai sirap. Sekiranya anda mencari resipi, anda akan segera mencarinya di Internet.

Resipi: Pukulan Woodruff

Bagi semua yang ingin melakukan tanpa peratusan - tetapi bukan aromanya - berikut adalah resipi Waldmeisterbowle yang bebas alkohol:

  • Gantungkan sekumpulan kayu kering atau layu (kira-kira sepuluh tumbuhan) dalam satu liter jus epal. Semasa melakukannya, batang tidak boleh bersentuhan dengan cairan, sehingga tidak ada bahan pahit yang masuk ke dalam pukulan.
  • Selepas setengah jam hingga dua jam, angkat kayu, tambah jus lemon dan mineral air kepada rasa dan hiaskan dengan daun kayu atau kepingan lemon.

Woodruff jello buat sendiri

Dari jus epal dengan rasa woodruff juga dapat memasak Jell-O yang sebenar. Untuk melakukan ini, kacau gelatin, tepung jagung or agar-masukkan ke dalam jus epal kayu hangat atau mendidih (lihat arahan penggunaan ejen gel) dan sejukkan pinggan.

Oleh kerana jeli buatan sendiri tidak mempunyai pewarna makanan, tentu saja ia tidak hijau seperti yang ada di pasar raya.

Tuai kayu kayu sendiri

Biasa di Eropah, kayu mudah dijumpai di hutan. Tumbuhan ini dapat dikenali oleh batangnya yang nipis dan persegi, yang mempunyai daun halus tanpa tangkai. Pembungaan bermula pada akhir Mei atau awal Jun. Bertentangan dengan kepercayaan popular, kandungan kumarin tidak meningkat ketika itu, tetapi batang dan daunnya menjadi lebih keras. Oleh itu, disarankan untuk menuai kayu sebelum berbunga, antara akhir April dan Jun.

Adalah mudah untuk mengelirukan kayu dengan ragwort kayu, saudara botani yang tidak beracun. Yang terakhir tumbuh di lokasi yang sama dan dapat dinikmati sebagai sayur liar. Kerana tidak mempunyai kumarin pendahulu, ia tidak mengeluarkan aroma aromatik yang khas ketika daun digosok.