Apakah cara terbaik untuk melakukan pencukuran untuk mengelakkan abses? | Bagaimana anda boleh mencegah abses?

Apakah cara terbaik untuk melakukan pencukuran untuk mengelakkan abses?

Sering kali, abses berkembang di pangkal rambut yang tumbuh ke dalam. Ini sering terjadi pada abses dubur, misalnya. Terutama lelaki dengan rambut yang kuat lebih kerap terkena.

Walau bagaimanapun, mencukur juga dapat mendorong pengembangan abses. Khususnya, pisau cukur yang sudah beberapa kali digunakan dan kabur boleh menyebabkan rambut pertumbuhan semula. Oleh itu, mencukur tidak boleh dianggap sebagai langkah pencegahan.

Semasa mencukur, seseorang harus selalu memastikan menggunakan bilah yang bersih dan tajam. Lebih-lebih lagi setelah banyak penggunaan, banyak kuman deposit pada bilah. Berkongsi pisau cukur dengan orang lain juga harus selalu dielakkan.

Potongan kecil juga dapat didesinfeksi dengan disinfektan kulit setelah bercukur untuk meminimumkan risiko kuman memasuki kulit. Pendapat mengenai kekal rambut penyingkiran dengan rawatan laser untuk abses berulang kadang-kadang berbeza. Dari beberapa sisi seperti itu rambut penyingkiran disyorkan sebagai langkah pencegahan. Walau bagaimanapun, tidak sepenuhnya jelas apakah ini benar-benar membawa kepada kadar abses yang lebih rendah. Anda perhatikan reaksi kulit anda selepas bercukur?

Bolehkah krim atau salap tertentu membantu mencegah abses?

Dalam rawatan furuncles dan abses kecil, dalam beberapa kes disebut salap penarik juga digunakan. Salap ini bertujuan untuk menyebabkan abses untuk matang sehingga menjadi pusat nanah titik dicipta. Walaupun salap jenis ini sering digunakan pada masa lalu, penggunaannya sekarang sangat kontroversial.

Kesan positif terhadap penyembuhan abses belum terbukti dan oleh itu penggunaannya tidak lagi digalakkan. Juga untuk pencegahan abses menarik salap tidak sesuai. Krim atau salap lain tidak boleh digunakan untuk tujuan ini.

Mencegah abses dengan mencuci

Kebersihan diri yang buruk memainkan peranan penting dalam perkembangan abses kulit. Oleh itu bahagian penting dalam pencegahan dangkal abses adalah kebersihan diri yang baik. Terutama orang yang banyak berpeluh harus sedar bahawa bakteria pada kelenjar peluh dapat membiak dengan baik.

Kawasan intim dan kemaluan juga lebih kerap terkena abses kerana ketumpatan kelenjar peluh dan rambut. Oleh itu, anda mesti mandi setiap hari dan jika anda banyak berpeluh, bersihkan ketiak dan kawasan kemaluan anda beberapa kali dengan air dan jaga agar kering. Selepas mandi, misalnya, menggunakan bedak bayi dapat membantu menjaga ketiak dan kawasan kemaluan tetap kering.

Sekiranya anda sangat berat badan berlebihan, anda juga harus berusaha mengurangkan berat badan anda, kerana ini juga memudahkan menjaga kebersihan diri. Penjagaan kulit adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian seseorang. Anda boleh membaca artikel berikut mengenai bagaimana penjagaan kulit yang betul: Penjagaan kulit yang betul