Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?

Peregangan senaman khususnya penting untuk pergerakan tulang belakang serviks. Oleh regangan otot, yang darah peredaran darah dilancarkan dan otot-otot dipanjangkan. voltan dengan demikian dapat dilepaskan dan mobiliti dan kelenturan tulang belakang serviks bertambah baik.

banyak regangan latihan boleh dilakukan di rumah, di pejabat atau di jalan raya dan hanya mengambil masa beberapa minit. Artikel Mobiliti tulang belakang serviks mungkin juga menarik bagi anda dalam hal ini. Berikut ini anda akan mendapat senarai senaman regangan sederhana yang boleh anda lakukan sendiri:

Latihan regangan

1.) Pindah ke sudut bilik dengan wajah anda ke sudut. Letakkan kaki anda bersama-sama dan kemudian letakkan lengan bawah anda di dinding di sebelah kiri dan kanan.

Siku anda harus berada di bawah bahu anda. Sekarang bengkok ke sudut sejauh yang anda boleh tanpa kesakitan. Anda harus merasakan regangan di bahu dan dada.

Pegang kedudukan ini selama 30 saat. Latihan boleh dilakukan 3-5 kali sehari. 2.)

Berdiri di sisi dinding atau bingkai pintu. Sekarang letakkan lengan, yang menyuburkan dinding, ke dinding. Kali ini siku berada di atas bahu.

Sekarang giliran anda kepala jauh dari dinding, membawa dagu ke arah anda dada. Anda harus merasakan regangan di kawasan tulang belakang serviks. Anda juga boleh meletakkan jari tangan anda di tangan anda kepala dan berikan tekanan lembut untuk meningkatkan regangan.

Pegang kedudukan ini selama 30 saat. 3.) Berdiri dengan punggung ke dinding atau bingkai pintu.

Kaki anda hendaklah sekitar 5-10cm dari dinding. Condongkan dagu sedikit ke arah anda dada dan kemudian gerakkan anda kepala menuju ke dinding / pintu. Pegang kepala ke dinding / pintu selama 10 saat.

Ulangi latihan 10 kali. 4.) Berbohong pada anda perut dan letakkan dahi anda di atas tuala yang digulung.

Kemudian tekan anda lidah terhadap lelangit (ini membantu menstabilkan otot di leher). Letakkan lengan anda di sepanjang badan di sebelah anda di atas lantai dengan telapak tangan menghadap ke bawah. Dari kedudukan permulaan ini, tarik bilah bahu anda bersama-sama dan angkat tangan anda dari lantai.

Kemudian putar siku sehingga ibu jari menunjuk ke arah siling. Kemudian angkat dahi anda dengan perlahan kira-kira 5 cm dari tuala, sambil memerhatikan lantai. Pegang kedudukan ini selama 10 saat dan kemudian ulangi keseluruhannya 10 kali 🙂 Berdiri dengan punggung ke dinding.

Kaki anda selebar bahu dan kira-kira 10 cm dari dinding. Sekarang cuba tekan punggung dengan seluruh permukaan dan kepala sedikit ke dinding. Rentangkan tangan anda ke sisi dan sentuh dinding dengan tangan, tangan dan jari anda.

Dari kedudukan permulaan ini, gerakkan tangan anda di sepanjang dinding ke atas kepala dan kembali ke belakang. Sepanjang latihan, semua bahagian tubuh anda yang disebutkan di atas tetap bersentuhan dengan dinding. Ulangi latihan 5-10 kali.