Apakah punca sekiranya albumin terlalu tinggi? | Albumin

Apakah punca sekiranya albumin terlalu tinggi?

Jika album tahap di darah terlalu tinggi, ini dapat menunjukkan dehidrasi, sebagai contoh. Kerana kekurangan air, jumlah air di darah juga menurun dan oleh itu jumlah album meningkat. Sekiranya nilai dalam air kencing meningkat, ini boleh disebabkan oleh tekanan darah tinggi or kencing manis melitus dengan buah pinggang kerosakan.

Penyakit ini disebut nefropati hipertensi sekiranya berlaku tekanan darah tinggi dan nefropati diabetes dalam kes kencing manis mellitus. Albumin juga boleh ditentukan dalam cecair serebrospinal. Sekiranya nilai albumin atau apa yang disebut sebagai alkohol-serum quotient, iaitu nilai dibandingkan dengan darah, ditinggikan di sana, ini boleh mempunyai pelbagai sebab. Ini termasuk meningitis, Sindrom Guillain-Barré, infark serebrum, a otak ketumbuhan atau saraf tunjang ketumbuhan dan a trauma kraniocerebral.

Bagaimana saya menurunkan tahap albumin saya?

Tidak ada ukuran langsung untuk menurunkan tahap albumin. Sebaliknya, percubaan harus dilakukan untuk merawat penyebabnya. Sekiranya peningkatan nilai albumin disebabkan oleh tekanan darah tinggi, sebagai contoh, seseorang harus berusaha menurunkan tekanan darah tinggi untuk menurunkan nilai albumin juga.

Ini dapat dicapai dengan sihat dan seimbang diet dan banyak sukan. Sebaiknya jangan menahan diri rokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan dan untuk mengelakkan tekanan sebanyak mungkin. Adakah anda ingin berhenti merokok?

Tidur yang mencukupi dan teratur juga membantu mengurangkan tekanan dan lebih rendah tekanan darah. Sekiranya tahap albumin meningkat disebabkan oleh kekurangan zat makanan, seimbang diet kaya dengan protein akan membantu. Terutama jika peningkatan tahap albumin disebabkan kencing manis melitus, penting untuk memeriksa gula darah tingkatkan secara berkala dan simpan dalam had yang dimaksudkan

Tidur yang mencukupi dan teratur juga membantu mengurangkan tekanan dan lebih rendah tekanan darah. Sekiranya tahap albumin meningkat disebabkan oleh kekurangan zat makanan, seimbang diet kaya dengan protein membantu. Terutama jika tahap albumin yang meningkat disebabkan oleh diabetes mellitus, penting untuk memeriksa gula darah tingkatkan secara berkala dan simpan dalam had yang dimaksudkan Terutama jika peningkatan tahap albumin disebabkan oleh diabetes mellitus, penting untuk memeriksa secara berkala gula darah aras dan simpan dalam had yang dimaksudkan.

Bagaimana kaitan albumin dengan kreatinin?

Nilai albumin sering dikaitkan dengan kreatinin nilai ketika datang buah pinggang penyakit. Sebagai contoh, kedua-dua nilai itu saling dibandingkan dan kesimpulan dibuat buah pinggang fungsi. Contohnya, ada albumin-kreatinin sementara, di mana kepekatan albumin dalam air kencing tidak berkaitan dengan jumlah air kencing, tetapi dengan kepekatan kreatinin dalam air kencing. Hasilnya lebih bermakna daripada nilai albumin murni kerana tidak tertakluk kepada turun naik yang tinggi. Hasilnya kemudian boleh digunakan untuk menentukan tahap kekurangan buah pinggang.