Apa itu Kompleks Oedipus?

The Duden mendefinisikan kompleks Oedipus (konflik Oedipus) sebagai berikut: "Istilah psikoanalitik untuk awal zaman kanak-kanak, pada kedua-dua jantina mengembangkan hubungan dengan ibu bapa lawan jenis. " Istilah ini diciptakan oleh Sigmund Freud. Tetapi apa sebenarnya kompleks Oedipus dan dari mana sebenarnya istilah itu berasal?

Siapakah Oedipus?

Oedipus adalah tokoh dari mitologi Yunani. Dia ditinggalkan sebagai anak dengan pergelangan kaki yang dicucuk, kerana menurut firman oracle dia harus membunuh ayahnya dan mengahwini ibunya. Namun, Oedipus diselamatkan dan diambil oleh raja Korintus. Beberapa tahun kemudian, dia tanpa sengaja membunuh ayahnya dan mengahwini ibunya, yang mempunyai empat orang anaknya. Apabila kedua-duanya akhirnya mengetahui kebenaran, ibu menggantung diri dan Oedipus membutakan dirinya.

Apakah kompleks Oedipus?

Kompleks Oedipus adalah istilah dalam psikologi yang diciptakan oleh Siegmud Freud. Menurut teori Freud, setiap anak laki-laki melalui apa yang disebut "Oedipal" atau "fasa phallic", yang pertama kali muncul antara usia tiga hingga lima tahun. Semasa fasa ini, si anak tertarik kepada ibunya, memandang ayah sebagai pesaing terhebatnya.

Bagaimana fasa Oedipal boleh berubah?

Dalam kes terbaik, anak berhenti melihat ayahnya sebagai pesaing dan melepaskan keinginan sumbang mahramnya kepada ibunya. Anak lelaki harus melihat ayah sebagai panutan dan mengenalinya. Walau bagaimanapun, jika fasa Oedipal tidak diatasi, Freud melihatnya sebagai penyebab timbulnya neurosis atau penyimpangan.

Adakah kompleks Oedipus sebenarnya wujud pada kanak-kanak perempuan?

Carl Gustav Jung menemui istilah untuk varian wanita dari kompleks Oedipus - kompleks Electra. Ini dicirikan oleh keinginan gadis itu untuk mempunyai anak oleh ayahnya, dan pada masa yang sama mengembangkan keengganan kepada ibunya. Keinginan ini berlanjutan sehingga akil baligh dan hilang hanya apabila gadis itu kehilangan minat terhadap ayah dan secara bersamaan mengenalinya dengan ibu.

  • Freud, S. (1938): garis besar psikoanalisis. Tenang semula.
  • DocCheck Flexikon (2010): Kompleks Oedipus. (Diakses pada: 10/2020)

  • Majalah Psikologi (2012): kompleks Oedipus. (Diakses pada: 10/2020)

  • Bayern 2 (2010): Oedipus. Mitos dan tafsirannya. (Diakses pada: 10/2020)