Apa pilihan yang saya ada sebagai ibu kembar? | Pembawa bayi atau sling untuk bayi?

Apa pilihan yang saya ada sebagai ibu kembar?

Menjadi ibu kembar boleh menjadikan bayi lebih rumit, tetapi ada beberapa penyelesaian yang baik untuk ini. Sekiranya bayi masih kecil, mungkin untuk membungkus kedua-duanya dengan tali elastik. Dalam kes ini, kedua-dua bayi itu dibalut dengan selempang di sebelahnya di hadapan badan.

Oleh kerana saiz badan yang kecil, ini mudah dilakukan. Sekiranya bayi bertambah tinggi, mereka mesti diubah ke sistem lain. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak boleh diangkut di perut dan satu di bahagian belakang.

Sebagai alternatif, selendang boleh diikat di sisi supaya bayi duduk di pinggul ibu bapa. Anda juga boleh menggunakan dua sling pembawa. Walau bagaimanapun, banyak tali pinggul dan bahu, yang biasanya empuk dengan baik, boleh menjengkelkan. Di sini terdapat juga tandu berkembar khas di mana hanya beberapa tali bahu yang terpasang pada dua alat pembawa.

Pembawa bayi pada musim sejuk - perlindungan apa yang ada terhadap selesema?

Walaupun pada musim sejuk bayi dapat diangkut dengan tandu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan untuk mengelakkannya daripada membeku. Pertama, harus ada sedikit lapisan pakaian antara bayi dan ibu bapa.

Dengan cara ini bayi mendapat banyak haba badan dari ibu bapa dan memanaskan badan. Sebaiknya bawa bayi di bawah jaket. Untuk tujuan ini, bagaimanapun, diperlukan jaket yang cukup besar.

Sekiranya anda tidak mahu mendapatkan jaket khas, anda hanya boleh menggunakan jaket XXL, yang juga boleh ditutup di atas badan anak. Sebagai alternatif terdapat jaket pembawa atau penutup yang disebut. Dengan jaket pembawa ada alat yang dapat ditutup di atas anak (biasanya di depan).

Dengan cara ini jaket juga menjadikan anak sentiasa hangat dan ia dekat dengan badan ibu bapa. Jaket yang dibawa juga boleh dipakai seperti jaket biasa tanpa digunakan untuk bayi. Sarung pembawa hanya dipasang di sekitar bayi dan mempunyai pemanasan, sering juga berfungsi penghalau air.

Bayi mendapat jaketnya sendiri, boleh dikatakan. Walaupun begitu, anda harus kerap memeriksa sama ada kaki bayi cukup hangat. Sekiranya bayi membeku, anda akan melihatnya di sini dengan cepat. Untuk memastikan kaki dan kaki bayi tetap hangat, ada juga yang disebut "babylegs". Ini diletakkan di atas kaki bayi.

Tandu mana yang harus saya gunakan supaya pandangan anak saya diarahkan ke hadapan?

Agar anak-anak dapat melihat ke depan, beberapa pengeluar telah mengembangkan tandu yang membawa anak dalam posisi duduk menghadap ke depan. Kanak-kanak itu dibawa ke atas perut ibu bapa dan boleh melihat ke hadapan. Walau bagaimanapun, posisi membawa ini dikatakan sangat buruk untuk bahagian belakang dan pinggul kanak-kanak.

Di satu pihak, bayi duduk di punggung yang berongga, yang boleh menyebabkan kecacatan postur. Sebaliknya, kaki tidak terletak pada posisi yang diinginkan (kedudukan squat-splay), yang boleh menjadi buruk bagi pinggul sendi. Di samping itu, sering dikritik bahawa bayi terdedah kepada sejumlah besar deria.

Dunia mempunyai banyak kesan pancaindera yang ditawarkan dan bayi dapat dengan cepat merasa terharu dengan mereka. Atas sebab-sebab ini, pembawa bayi yang mengarahkan bayi ke hadapan tidak digalakkan. Sebagai alternatif, bayi boleh dibawa ke pinggul. Dalam kes ini bayi dapat melihat lebih banyak daripada jika ia dibawa ke belakang atau di perut sambil melihat ke arah ibu bapa.