Apa abses labial? | Abses bibir

Apa abses labial?

. frenulum makmal adalah selaput yang menghubungkan bahagian depan rahang dengan bibir. Seorang abses boleh juga terbentuk di sini, sebagai contoh akibat keretakan kecil atau calar dari makanan runcing. Punca dari abses pada frenulum makmal boleh juga menjadi tindik yang baru dicucuk dan tidak sembuh dengan betul atau keradangan di dekatnya, misalnya pada gigi.

Tekanan berterusan untuk bercakap dan makan mempunyai kesan perlahan pada proses penyembuhan, dan tisu di sekitarnya, yang sudah disensasikan oleh reaksi keradangan, selalu jengkel. Ini boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan menyakitkan. Terutama di bahagian atas frenulum makmal terdapat juga bahaya penyebaran melalui darah kapal ke bahagian dalam tengkorak dan dengan demikian a otak abses.

Oleh itu, berhati-hati dinasihatkan - terutamanya jika abses kekal lebih lama dari seminggu, doktor harus berjumpa untuk memantau abses dan memotongnya jika perlu. Abses tidak boleh dikelirukan dengan aphtae, yang merupakan jangkitan dengan herpes virus dalam mulut. Aphtae berjalan tidak rata dan dapat dirasakan di mulut dengan lidah sebagai tempat terbuka. Walaupun menyakitkan, biasanya tidak berbahaya dan sembuh secara bebas dalam seminggu.