Apa yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil? | Panduan kehamilan

Apa yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil?

Ibu mengandung harus membincangkan pengambilan semua ubat dengan doktor yang merawatnya terlebih dahulu! Walaupun ubat-ubatan yang tidak berbahaya boleh memasuki peredaran darah kanak-kanak dan mempunyai kesan buruk. Kesan teratogenik (penyebab malformasi) telah terbukti dengan ubat antiepileptik (ubat untuk merawat epilepsi), litium, kumarin (Marcumar®), SSRI (antidepresan = ubat untuk dirawat kemurungan) serta sebilangan antibiotik dan antidiabetik oral (ubat untuk kencing manis mellitus).

merokok semasa mengandung boleh menyebabkan janin gangguan peredaran darah dan menurunkan berat badan kelahiran. Selanjutnya, kebarangkalian kanak-kanak itu kemudiannya menderita ADHD (gangguan perhatian / gangguan hiperaktif) atau asma meningkat dengan ketara. Pengambilan alkohol yang tinggi secara berterusan (> 50-80 g / hari) boleh menyebabkan embrio alkohol (malformasi jantung, sendi, kerangka, alat kelamin dan buah pinggang, mikrosefali (kecil otakdan kerosakan mata) dan fetopati (perawakan pendek dan keterbelakangan mental).

Dadah pada amnya harus dielakkan dan penarikan hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan perubatan. Peningkatan kadar metabolisme basal dapat dilihat, tetapi peningkatan pengambilan kalori tidak diperlukan. Sebaliknya, yang diet harus mempunyai kepadatan nutrien yang meningkat dan khususnya mengandungi banyak protein (terkandung dalam daging, ikan, telur, produk tenusu).

Produk daging mentah dan hati harus dielakkan dalam apa jua keadaan kerana risiko toksoplasmosis jangkitan (jangkitan parasit). Asid folik harus diganti semasa dan ideal sebelum ini mengandung untuk mengelakkan kecacatan tiub saraf. Jika tidak, ia terdapat dalam produk gandum dan beberapa sayur-sayuran.

Pembekalan zat besi harus diambil kira, terutama pada vegetarian hamil. Kekurangan zat besi secara amnya harus dirawat. Sudah tentu, zat besi terdapat terutamanya dalam produk bijirin, daging dan kacang.

Peningkatan keperluan untuk kalsium dan vitamin D dapat dipenuhi dengan peningkatan penggunaan produk tenusu dan keju serta ikan berlemak dan tinggal di luar. Untuk mengelakkan yodium Kekurangannya, hanya garam meja beryodium yang harus diambil dan mungkin diganti dengan tablet. Jika tidak, kanak-kanak itu berisiko yodium kekurangan goiter (penyakit tiroid) atau bahkan pertumbuhan dan otak gangguan perkembangan.

Vaksinasi dengan vaksin langsung tidak boleh dilakukan selama dan hingga tiga bulan sebelumnya mengandung. Ini termasuk campak, gondok, rubella, cacar air, sitomegali, herpes simplex dan hepatitis Pelalian. Vaksinasi terhadap poliomielitis (polio) tidak boleh dijalankan dalam dua bulan terakhir kehamilan.

Vaksinasi dengan vaksin yang tidak aktif dapat dilakukan tanpa ragu-ragu, terutama dari bulan ke-4 kehamilan. Semasa kehamilan, tidak ada pemeriksaan pendedahan radiasi (contohnya sinar-X, CT, scintigraphy) harus dilakukan jika boleh, kerana boleh merosakkan anak yang belum lahir. Secara umum, tidak ada sekatan.

Dalam penerbangan yang panjang, bagaimanapun, risiko meningkat trombosis harus dipertimbangkan. Penerbangan antara benua harus dipertimbangkan terutamanya semasa awal kehamilan. Pada prinsipnya, perjalanan udara dibenarkan semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, disarankan bagi setiap wanita hamil untuk berkonsultasi dengan pakar sakit puan sebelum menaiki kapal terbang untuk melihat apakah ada alasan perubatan untuk tidak terbang. Pelbagai pakar sakit puan telah melakukan penyelidikan intensif untuk mengetahui sama ada ada sebab yang boleh melarang wanita hamil terbang secara amnya, tetapi dalam kebanyakan kes ini tidak berjaya. Walau bagaimanapun, ada satu topik di mana pakar bersetuju: Memakai kelas 2 stoking mampatan perjalanan udara adalah disyorkan.

Duduk di kapal terbang untuk jangka masa yang panjang boleh meningkatkan risiko trombosis untuk ibu dan juga membahayakan anak, yang boleh dicegah dengan mudah dengan stoking. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian di mana perjalanan udara sebenarnya boleh memberi kesan negatif pada kehamilan. Di satu pihak, ini berlaku untuk kehamilan berisiko tinggi, tetapi juga bagi wanita yang telah mengalami keguguran pada kehamilan sebelumnya.

Ketakutan besar-besaran terhadap terbang juga boleh menyebabkan tekanan yang besar bagi ibu dan anak, yang boleh membahayakan kesihatan selebihnya kehamilan. Selanjutnya, setiap wanita hamil harus memberitahu dirinya pada waktunya mengenai peraturan syarikat penerbangan masing-masing mengenai pengangkutan wanita hamil. Tidak jarang penerbangan memerlukan sijil perubatan yang mengesahkan wanita hamil kecergasan untuk terbang setelah mencapai minggu ke-36 kehamilan (di beberapa syarikat penerbangan walaupun dari minggu ke-34 kehamilan).

Sijil ini boleh dikeluarkan oleh pakar sakit puan atau bidan dan harus dibawa ke dalam beg tangan anda. Selama 2 bulan pertama anda harus berhati-hati dengan lawatan ke sauna. Selepas itu lawatan sauna sederhana (tidak lebih dari 10 minit) serta tab mandi yang tidak terlalu panas menyumbang kepada umum kelonggaran wanita hamil.