Pendekatan terapi apa yang tersedia tanpa ubat? | Terapi ADHS

Pendekatan terapi apa yang tersedia tanpa ubat?

Pendidikan dan terapi tingkah laku orang yang terjejas Untuk memahami penyakit ini, panduan bagaimana menangani gejala dengan betul dan untuk meningkatkan perhatian Psikoterapi Untuk memperkuat harga diri dan kecekapan diri untuk mengimbangi kelemahan secara bebas, dan untuk merawat masalah psikologi yang menyertainya Pemakanan dan gaya hidup Aktiviti fizikal Struktur dan keteraturan yang jelas untuk memudahkan kehidupan seharian, fizikal kesihatan untuk meningkatkan prestasi mental, senaman untuk mengimbangi hiperaktif Mengembangkan bakat Penggunaan kreativiti dan kemahiran lain untuk meningkatkan tumpuan dan membolehkan penyertaan yang berjaya di sekolah dan kehidupan kerja Homeopati Bahan menenangkan dan meningkatkan prestasi seperti mis Bach Flowers untuk menyokong pendekatan terapi lain Banyak pendekatan baru yang lain, seperti ergoterapi, neurofeedback, meditasi

 • Pendidikan dan terapi tingkah laku orang yang terjejas Untuk memahami penyakit ini, panduan untuk menangani gejala yang betul dan untuk meningkatkan perhatian
 • Psikoterapi Untuk memperkuat harga diri dan kecekapan diri, untuk mengimbangi kelemahan secara bebas, dan untuk merawat masalah psikologi yang menyertainya
 • Pemakanan dan gaya hidup, aktiviti fizikal Struktur dan keteraturan yang jelas untuk memudahkan kehidupan seharian, kesihatan fizikal untuk meningkatkan prestasi mental, senaman untuk mengimbangi hiperaktif
 • Galakkan bakat Penggunaan kreativiti dan kemahiran lain untuk mendorong tumpuan dan membolehkan penyertaan berjaya di sekolah dan kehidupan kerja
 • Homeopati Bahan yang menenangkan dan meningkatkan prestasi seperti Bach Flowers untuk menyokong pendekatan terapi lain
 • Banyak pendekatan baru yang lain, seperti terapi pekerjaan, neurofeedback, meditasi...

Bentuk terapi psikoterapi untuk ADHD harus membantu anak untuk memahami dirinya dengan lebih baik melalui pelbagai pendekatan dan dapat mempengaruhi tindakannya dengan lebih baik. Tingkah laku anak sering dipengaruhi secara tidak langsung dan tidak disedari.

Di halaman bawah kami, anda akan mendapat maklumat penting mengenai bentuk terapi psikoterapi berikut: Di samping itu, pelbagai kelonggaran teknik, seperti: digunakan, yang dijelaskan dengan lebih terperinci dengan mengklik pada pautan masing-masing. Bentuk terapi pedagogi terapeutik bertujuan untuk mempengaruhi pendidikan secara positif, yang hanya dapat dilakukan dengan susah payah dengan berbagai alasan. Oleh itu, pendidikan kuratif adalah sub-bidang pendidikan dan dengan pelbagai kaedah dan pendekatannya berupaya menangani bidang masalah individu dengan cara yang berorientasikan masalah dan oleh itu individu dan memperbaikinya selangkah demi selangkah.

Anda boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut di sini: ADHS dan pendidikan pemulihan serta di bawah psikoterapi untuk ADHS

 • Terapi Tingkah Laku
 • Latihan pengurusan diri
 • Rawatan psikologi mendalam
 • Terapi sisitemik
 • Terapi keluarga
 • Yoga
 • Latihan autogenik
 • Kelonggaran otot progresif menurut Jacobson

Beberapa pendekatan terapi melihat hubungan antara alahan, diet dan latihan ADHD - gejala khas. Kami menerangkan pendekatan ini dengan lebih terperinci di halaman kecil kami: ADHD pemakanan. Selalunya ini adalah bentuk rawatan alternatif yang keberkesanannya belum diuji dengan secukupnya atau dianggap boleh dipersoalkan.

Dalam neurofeedback, elektrod EEG digunakan untuk memaparkan pesakit sendiri otak gelombang di skrin, yang menunjukkan, antara lain, perhatian dan tumpuan pesakit semasa. Untuk pemahaman yang lebih baik, pesakit tidak melihat isyarat sebagai gelombang EEG, melainkan sebagai contoh bentuk dan angka yang dapat diubah dan digerakkan oleh tumpuan. Oleh itu, latihan seperti ini dapat disusun sebagai permainan dan boleh menjadi bentuk latihan perhatian yang ringan, terutama untuk anak-anak.

Dalam terapi pekerjaan, kemampuan umum bergerak tidak meningkat seperti dalam fisioterapi, tetapi urutan tindakan yang sangat konkrit dilatih. Bagi pesakit ADHD, ini adalah aktiviti dari kehidupan sehari-hari dan tugas kreatif yang bertujuan untuk meningkatkan kemampuan umum untuk bertindak dan menjadikannya lebih mudah untuk mengatasi tuntutan kehidupan seharian. Dengan menjalankan tindakan yang disasarkan, tindakan yang teratur dan terancang harus dipelajari.

Dalam beberapa kes, bahan homeopati dapat mencapai kejayaan terapi yang serupa dengan ubat-ubatan biasa tanpa menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini. Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat homeopati adalah kompleks dan tidak selalu terbukti. Selain itu, mereka juga bahan aktif yang boleh memberi kesan sampingan yang serius seperti bahan perubatan konvensional.

Sekiranya berlaku intoleransi misalnya Ritalin, bagaimanapun, mereka adalah alternatif yang baik jika digunakan secara bertanggungjawab. Terutama dalam kes hiperaktif yang ketara dalam konteks sindrom defisit perhatian, aktiviti sukan dapat mengurangkan gejala dan meningkatkan kesejahteraan dengan berkesan. Di samping itu, sukan tidak hanya meningkatkan prestasi mental, tetapi juga meningkatkan harga diri, yang pada banyak pesakit dikurangkan oleh masalah ADHD.

Oleh itu, banyak doktor mencadangkan unit senaman secara berkala. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit menghadapi risiko terlalu banyak melakukan sukan dan sukan menjadi ketagihan. Oleh itu, aktiviti fizikal tidak sesuai sebagai satu-satunya terapi.

Sekiranya haiwan dimasukkan ke dalam terapi, mereka memberi kesan santai pada pesakit dan meningkatkan motivasi mereka. Sebagai contoh, bekerja dengan anjing atau kuda latihan tumpuan harus menyeronokkan dan mempermudah untuk menguasai tugas-tugas. Memelihara haiwan kecil juga dapat membantu anak-anak khususnya untuk memikul tanggungjawab dan melatih haiwan peliharaan meningkatkan kemampuan mereka sendiri untuk memberi perhatian tanpa paksaan.

Namun, tidak setiap binatang sesuai dan mempunyai keperluannya sendiri, jadi pembelian tidak boleh dilakukan dengan ringan. Sokongan dalam persekitaran rumah adalah bahagian penting dari terapi sebenar ADHD. Di sini semua langkah-langkah terapi bersatu.

Di sini mereka mesti disatukan ke dalam pendidikan harian dan dengan demikian ke dalam kehidupan sehari-hari, kerana hanya dengan cara ini tingkah laku yang baru dipelajari dapat dipengaruhi secara berkelanjutan. Dapat dibayangkan bahawa ini dapat merosot menjadi beban yang sangat besar bagi ibu bapa dan seluruh keluarga. ADHS dan sokongan keluarga dan pendidikan - Apa itu?