Apa yang Perlu Dilakukan sekiranya Tendon Biceps Pecah (Bicep Tendon Tear)?

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Tendon bisep yang koyak (pecah tendon bisep) dirawat secara konservatif (tanpa pembedahan) atau pembedahan, bergantung pada jenis dan keterukan kecederaan.
 • Gejala: Tanda pertama pecah tendon bisep adalah kehilangan kekuatan apabila membengkokkan lengan. Gejala lain termasuk sakit, bengkak, lebam dan ubah bentuk otot (“lengan Popeye”).
 • Penerangan: Pecah satu atau lebih tendon bisep
 • Punca: Pecah tendon biasanya disebabkan oleh ketegangan, contohnya semasa sukan atau kemalangan.
 • Diagnosis: Perundingan dengan doktor, pemeriksaan fizikal (diagnosis visual, palpasi, X-ray, ultrasound, MRI)
 • Prognosis: Sekatan kekuatan tertentu pada lengan selalunya kekal, tetapi mereka yang terjejas biasanya tidak terhad dalam pergerakan harian mereka.
 • Pencegahan: Panaskan otot dan sendi sebelum bersukan, elakkan pergerakan tersentak dan ketegangan berpanjangan pada lengan, elakkan daripada merokok, biarkan kecederaan pada tendon bisep sembuh.

Bagaimana anda merawat pecah tendon bisep?

Rawatan tanpa pembedahan

Doktor memutuskan rawatan untuk tendon bisep yang koyak bersama pesakit. Terapi mana yang digunakan bergantung kepada simptom masing-masing. Ramai penghidap berasa sedikit terjejas dalam kehidupan seharian mereka, kerana kekuatan pada lengan biasanya hanya terhad sedikit. Dalam kebanyakan kes, pembedahan tidak diperlukan untuk pecah tendon bisep panjang dan pendek.

Sebaliknya, doktor merawatnya dengan langkah konservatif. Pertama sekali, lengan yang terjejas perlu dilumpuhkan selama beberapa hari dengan pembalut lengan bahu sehingga kesakitan berkurangan. Dalam kebanyakan kes, doktor juga akan menetapkan fisioterapi di mana orang yang terjejas mempelajari pelbagai latihan pergerakan untuk menguatkan lengan dan mengekalkan mobilitinya.

Doktor memberi ubat penghilang rasa sakit, dekongestan dan anti-radang seperti bahan aktif ibuprofen atau diklofenak untuk melegakan kesakitan. Ini diambil sebagai tablet atau kapsul atau digunakan sebagai salap atau gel ke kawasan yang menyakitkan beberapa kali sehari.

Dalam kes yang jarang berlaku, doktor akan melakukan pembedahan pada pecah tendon bisep panjang, kerana sesetengah penghidap mendapati bonjolan otot yang tinggal (bonjolan otot pada lengan bawah, juga dikenali sebagai "lengan Popeye") secara kosmetik tidak menyenangkan.

Pembedahan

Tendon bisep distal yang koyak biasanya dirawat melalui pembedahan. Terdapat pelbagai prosedur pembedahan untuk menyambung semula tendon yang koyak pada tulang (pemasukan semula). Ini termasuk menjahit, melekat atau berlabuh pada tulang atau melingkari tulang.

Untuk mengelakkan kehilangan kekuatan dan fungsi kekal pada lengan, pembedahan perlu dilakukan secepat mungkin.

Pembedahan untuk pecah tendon bisep panjang (dan pendek).

Sekiranya berlaku pecah tendon panjang (dan lebih jarang pendek) di kawasan bahu dan terutamanya jika terdapat kecederaan lain (cth koyakan rotator cuff), doktor biasanya melakukan arthroscopy.

Untuk melakukan ini, dia memasukkan endoskopi (terdiri daripada tiub getah fleksibel atau tiub logam dengan sumber cahaya, kanta dan kamera) ke dalam rongga sendi dan mula-mula mengeluarkan sebarang sisa tendon yang tinggal dari sendi. Dia kemudian melekatkan tendon yang koyak di bawah sendi bahu ke humerus (contohnya menggunakan gerudi dan sistem penambat titanium) atau menjahitnya pada tendon bisep pendek.

Jika tendon bisep distal (bawah), yang terletak berhampiran dengan siku, koyak, pembedahan biasanya diperlukan. Pakar bedah melekatkan tendon pada jejari (radius), yang bersama-sama dengan ulna (ulna) menghubungkan lengan atas ke lengan bawah, contohnya dengan menjahit atau melabuhkannya ke tulang.

Jika tendon bisep rosak teruk dan tidak dapat dicantum lagi, doktor boleh menggantikannya dengan tendon dari otot lain (pemindahan tendon).

Rawatan susulan

Selepas pembedahan, lengan tidak bergerak menggunakan splint atau pendakap berfungsi. Walau bagaimanapun, pesakit biasanya boleh menggerakkan lengan mereka semula selepas tempoh imobilisasi yang singkat.

Latihan fisioterapi dan pergerakan, yang dilakukan oleh pesakit setiap hari, digunakan untuk rawatan susulan. Ini menggalakkan proses penyembuhan, mengekalkan pergerakan lengan atau bahu dan menguatkan otot.

Beban meningkat secara beransur-ansur. Beban yang lebih berat biasanya boleh dilakukan semula selepas kira-kira dua belas minggu. Tendon bisep memerlukan masa ini untuk membesar dengan betul dan dapat menanggung berat badan semula.

Temu janji untuk pemeriksaan selepas pembedahan adalah penting untuk memantau perkembangan penyembuhan.

latihan

Selepas operasi dan imobilisasi lengan, adalah disyorkan agar anda meregangkan dan menguatkan bisep dan otot lengan anda yang lain. Latihan berikut akan membantu anda menyokong proses penyembuhan:

Regangan bisep: Untuk meregangkan bisep anda, bawa tangan anda dihulurkan ke belakang semasa berdiri. Letakkan tapak tangan anda di atas satu sama lain. Sekarang gerakkan lengan anda ke belakang dan ke atas sehingga anda merasakan regangan. Pegang kedudukan selama sepuluh saat dan ulangi latihan kira-kira tiga kali.

Kuatkan bisep anda: Untuk menguatkan otot bisep, angkat tangan anda dihulurkan ke sisi. Sekarang angkat tangan anda dihulurkan di atas kepala anda dan turunkannya semula setinggi bahu. Ulang latihan lebih kurang. 20 kali. Untuk menambah beban, lakukan latihan kemudian dengan pemberat di tangan anda.

Mempraktikkan fleksibiliti: Untuk melatih kelenturan sendi anda, bulatkan setiap lengan secara berselang-seli sepuluh kali ke hadapan dan kemudian sepuluh kali ke belakang. Untuk melatih tendon bisep bawah, regangkan tangan anda ke sisi pada ketinggian bahu. Sekarang bengkok dan regangkan lengan bawah anda secara berselang-seli, tapak tangan menghadap ke atas. Ulangi latihan sebanyak 20 kali.

Bagaimanakah anda boleh mengenali koyakan tendon bisep?

Gejala pecah tendon bisep panjang (dan pendek).

Sakit bukanlah simptom utama pecah tendon bisep panjang (dan pendek). Dalam banyak kes, hanya terdapat rasa sakit yang membosankan. Walau bagaimanapun, apa yang ketara ialah kehilangan kekuatan (biasanya sedikit sahaja) apabila membengkokkan lengan. Sakit di bahu, yang sering berterusan selama beberapa bulan tanpa rawatan, juga mungkin. Dalam sesetengah kes, lebam (hematoma) dan bengkak pada lengan atas berlaku.

Di samping itu, otot bisep sering beralih ke bawah untuk membentuk bola yang boleh dikenali apabila tendon panjang terkoyak. Benjolan otot yang terhasil pada lengan bawah (juga dikenali sebagai sindrom Popeye atau lengan Popeye) selalunya tidak menyakitkan, tetapi selalunya tidak menyenangkan dari segi kosmetik bagi mereka yang terjejas.

Jika tendon bisep hanya terkoyak, kadangkala ada rasa sakit apabila memutar lengan atas dan apabila meregangkan lengan di atas kepala.

Gejala pecah tendon bisep distal

Sekiranya tendon bisep distal terkoyak, terdapat rasa sakit yang teruk ditikam yang sering disertai dengan bunyi cambuk. Ini biasanya diikuti dengan kesakitan semasa pergerakan tertentu lengan bawah, seperti pergerakan skru dan mengangkat. Kesakitan ini selalunya tidak reda walaupun orang yang terjejas merehatkan lengan.

Jika tendon bisep distal pecah, otot bisep juga menonjol ke atas dan bukan ke bawah seperti dalam kes pecah tendon bisep panjang.

Apakah itu pecah tendon bisep?

Pecah tendon bisep (juga koyakan tendon bisep) ialah koyakan pada satu atau lebih tendon otot bisep (secara perubatan: otot bisep brachii, bahasa sehari-hari dikenali sebagai "bisep"). Terutamanya semasa sukan (cth angkat berat), otot bisep biasanya tertakluk kepada beban yang tinggi. Oleh itu, lebihan beban boleh menyebabkan tendon koyak. Tendon bisep yang panjang amat terdedah, manakala tendon pendek atau distal (berhampiran siku) adalah kurang biasa.

Anatomi bisep

Otot biceps brachii (Latin untuk "otot fleksor lengan dua kepala") ialah salah satu otot lengan atas. Ia terletak di bahagian hadapan lengan atas antara sendi bahu dan jejari. Bersama-sama dengan otot brachialis, ia bertanggungjawab untuk melenturkan lengan bawah pada sendi siku.

Bagaimanakah koyakan tendon bisep berlaku?

Punca pecah tendon bisep panjang dan pendek

Koyakan tendon bisep panjang biasanya disebabkan oleh kecederaan ringan pada tendon (trauma kecil) yang berlaku akibat daripada ketegangan yang berpanjangan semasa sukan atau kerja fizikal. Pecah tendon bisep panjang biasanya berlaku apabila tendon sudah rosak. Dalam kes ini, walaupun pergerakan setiap hari boleh menyebabkan koyakan.

Tekanan mekanikal yang tinggi dikenakan pada otot bisep, terutamanya semasa bersukan. Oleh itu, pecah tendon bisep panjang sering berlaku bukan sahaja, tetapi bersamaan dengan kecederaan pada tisu lembut bahu yang lain (contohnya rotator cuff).

Punca koyakan tendon bisep distal

Koyakan pada tendon bisep distal (bawah) selalunya disebabkan oleh pergerakan tersentak tanpa daya yang kuat. Ia biasanya koyak akut selepas kerosakan langsung. Ini berlaku, sebagai contoh, apabila orang yang terjejas mengangkat atau menangkap objek berat (seperti semasa mengangkat berat atau bermain bola baling).

Membebankan atau meregangkan tendon bisep secara berlebihan semasa sukan seperti bouldering (memanjat pada ketinggian lompatan) juga menyebabkan tendon bisep pecah dalam beberapa kes. Jatuh atau pukulan langsung (contohnya dalam kemalangan) juga sering menyebabkan pecah tendon bisep distal.

Siapa yang terjejas terutamanya?

Pecah tendon bisep juga digemari oleh doping (mengambil steroid anabolik) atau suntikan kortison ke dalam otot. Perokok juga mempunyai peningkatan risiko pecah tendon bisep.

Bagaimana doktor membuat diagnosis?

Jika pecah tendon bisep disyaki, GP biasanya merujuk pesakit kepada pakar ortopedik.

Doktor terlebih dahulu menjalankan rundingan terperinci (sejarah perubatan) tentang simptom dan kemungkinan punca kecederaan. Ini memberi doktor petunjuk awal sama ada tendon bisep pecah.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Dia akan memeriksa kawasan yang terjejas dan merabanya. Dalam kebanyakan kes, pakar ortopedik akan segera menyedari bahawa tendon terkoyak oleh ubah bentuk tipikal otot bisep (cth apa yang dipanggil "lengan popeye") (diagnosis visual).

Untuk menolak koyakan pada tendon bisep distal, doktor melakukan ujian cangkuk yang dipanggil. Untuk melakukan ini, pesakit menekan tangan doktor dengan lengan yang bengkok. Doktor kemudian menggunakan jari telunjuk di lengan yang dibengkokkan untuk merasakan sama ada tendon yang mengetatkan berhampiran siku dapat dirasai.

Jika anda mengalami kesakitan yang berterusan di lengan atas atau siku anda dan sakit memancar ke bahu anda selepas kecederaan, dapatkan nasihat doktor secepat mungkin.

Apakah prognosis itu?

Dengan atau tanpa pembedahan: selepas pecah tendon bisep, mungkin terdapat pengurangan kekuatan apabila membongkok dan memusingkan lengan bawah ke luar. Oleh itu, rawatan perubatan awal adalah sangat penting. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, mereka yang terjejas tidak perlu mengharapkan sekatan pergerakan yang teruk dalam kehidupan seharian selepas rawatan yang berjaya.

Walaupun dengan prosedur pembedahan yang paling moden, tidak selalu mungkin bagi penghidap untuk mendapatkan semula kekuatan penuh di lengan mereka untuk bersukan atau bekerja. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, tendon bisep dan otot dapat menahan tuntutan kehidupan seharian.

Komplikasi selepas pembedahan seperti pendarahan, jangkitan, gangguan penyembuhan luka, trombosis, kecederaan vaskular atau saraf juga jarang berlaku.

Bagaimanakah pecah tendon bisep boleh dicegah?

Untuk mengelakkan kerosakan pada tendon bisep, adalah dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada beberapa perkara:

 • Panaskan otot dan sendi anda dengan senaman yang sesuai sebelum bersukan dan melakukan kerja fizikal.
 • Jangan gerakkan lengan anda secara tersentak dan jangan lakukan ketegangan yang berpanjangan pada otot dan sendi lengan anda.
 • Benarkan keradangan dan kecederaan pada tendon bisep sembuh. Tanya doktor anda bila anda boleh meletakkan berat pada lengan anda semula dan minta ahli fisioterapi untuk menunjukkan kepada anda senaman yang sesuai.
 • Berhenti merokok.