Apa yang perlu dilakukan sekiranya melecur?

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya melecur? Pertolongan cemas: Tenangkan orang yang terjejas, sejukkan luka dengan air, tutup luka dengan steril, jika perlu maklumkan perkhidmatan penyelamat.
 • Bila nak jumpa doktor? Untuk luka bakar gred 2 atau lebih tinggi; jika kulit yang terbakar kebas, hangus atau putih; jika anda tidak pasti betapa teruk kecederaan itu
 • Terbakar – Risiko: Pembentukan parut, kejutan (terutamanya dengan luka bakar yang meluas), hipotermia (terutama dengan luka bakar yang meluas), jangkitan luka, masalah pernafasan (apabila menghirup asap panas), dan kegagalan organ dengan luka bakar yang meluas.

Apa yang membantu untuk melecur?

Apa yang membantu melawan luka bakar, contohnya pada tangan? Dan bagaimanakah saudara mara, sebagai contoh, memberikan pertolongan cemas untuk melecur pada jari, lengan, kaki dan sebagainya?

Dalam kes melecur dan melecur, pertolongan cemas mesti diberikan dengan cepat. Walau bagaimanapun, sentiasa pastikan anda tidak meletakkan diri anda dalam bahaya.

 • Tenangkan mangsa. Melecur dan melecur sangat menyakitkan dan sering menimbulkan keresahan dan kebimbangan terutama pada kanak-kanak.
 • Pakai sarung tangan pakai buang sebelum merawat luka bakar. Ini akan melindungi anda dan mangsa daripada jangkitan.
 • Hubungi perkhidmatan kecemasan jika perlu, terutamanya untuk luka bakar yang lebih teruk atau besar.
 • Langkah-langkah pertolongan cemas lain bergantung pada tahap kecederaan yang teruk dan sama ada ia melecur (daripada haba kering seperti api, objek panas, atau elektrik) atau melecur (daripada cecair atau wap panas, dsb.).

Berhati-hati dengan keselamatan anda sendiri apabila menggunakan alat pemadam api: dengan alat pemadam CO2, terdapat risiko bahawa tisu kulit akan membeku dengan mudah. Peranti dengan serbuk pemadam, sebaliknya, boleh merosakkan paru-paru. Jika boleh, jangan sedut serbuk.

Pertolongan cemas untuk 1 darjah melecur/melecur?

Begini rupa pertolongan cemas untuk melecur atau melecur kecil di kawasan kecil:

 • Melecur: Segera tanggalkan pakaian dan sebarang objek panas (seperti perhiasan) dari kulit. Berhati-hati untuk tidak membakar diri anda dalam proses itu.
 • Terbakar: Jika pakaian tidak melekat pada luka bakar, keluarkan dengan berhati-hati.
 • Sejukkan luka di bawah air suam yang mengalir selama tidak lebih daripada sepuluh minit sebaik sahaja ia berlaku. Jika orang yang terjejas menjadi sejuk, hentikan penyejukan segera.
 • Untuk luka melecur/melecur yang hanya dangkal dan tidak membentuk lepuh, ia membantu menutup luka dengan cara yang steril atau bersih.
 • Di samping itu, luka bakar/melecur kecil (tanpa melepuh) biasanya tidak memerlukan sebarang penjagaan khas. Jika ia adalah selaran matahari yang ringan, gel penyejuk sering membantu.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Ini adalah perkara yang perlu dielakkan dalam pertolongan cemas untuk melecur:

 • Untuk luka bakar tahap 1 sahaja, adalah dinasihatkan untuk menyejukkan kawasan yang terjejas di bawah air suam yang mengalir. Untuk kecederaan yang lebih teruk atau menjejaskan lebih daripada 20 peratus permukaan badan, penyejukan biasanya tidak disyorkan. Jika tidak, terdapat risiko bahawa orang yang terjejas akan menjadi hipotermia.
 • Awas: Kanak-kanak menyejukkan badan dengan mudah. Oleh itu, lecur kecil atau melecur pada batang badan atau kepala tidak boleh disejukkan dalam kes mereka.
 • Jangan gunakan pek ais atau pek sejuk untuk menyejukkan luka bakar ringan. Ada kemungkinan bahawa sejuk akan menyebabkan kerosakan tambahan pada kulit yang cedera.
 • Dalam apa jua keadaan, anda tidak boleh menyapu minyak zaitun, kentang, bawang, serbuk penaik, serbuk atau pembasmi kuman pada kulit yang melecur atau melecur. Ini boleh menyebabkan kecederaan yang lebih teruk.

Pertolongan cemas untuk melecur/melecur yang lebih teruk atau meliputi kawasan yang lebih besar.

Dalam kes melecur atau melecur yang meluas atau teruk, pertolongan cemas harus diberikan secara berbeza. Mula-mula beritahu doktor kecemasan. Kemudian teruskan seperti berikut:

 • Jika pakaian orang itu terbakar: Segera padamkan api dengan air atau tutupkannya di bawah selimut.
 • Sekiranya melecur besar: Tanggalkan pakaian dari kawasan kulit yang terjejas dengan segera.
 • Untuk luka bakar yang besar: Di sini, pakaian biasanya melekat pada kulit. Jika anda cuba mengeluarkannya, anda sering mencederakan kulit tambahan.
 • Jika boleh, tutup luka bakar dengan kain steril atau pembalut luka steril.
 • Untuk penetapan, sapukan pembalut longgar di atasnya.
 • Jika mangsa tidak sedarkan diri, periksa nadi dan pernafasannya. Jika kedua-duanya hadir, letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. Jika dia tidak lagi bernafas, mulakan resusitasi segera. Teruskan ini sehingga perkhidmatan menyelamat tiba atau pesakit bernafas sendiri semula.

Dalam kes kecederaan terbakar akibat kebakaran terbuka, orang yang terjejas mungkin telah terhidu asap dan kini mengalami kesukaran bernafas. Dalam kes ini, adalah dinasihatkan supaya orang yang terjejas duduk tegak semasa anda merawat luka melecur. Ia biasanya lebih mudah untuk dia bernafas dengan cara ini berbanding ketika berbaring.

Periksa pernafasan pesakit dengan kerap semasa pertolongan cemas!

Bilakah berjumpa doktor?

Melecur dan melecur hanya boleh dirawat sendiri jika kecederaan adalah dangkal dan kecil (kulit merah, bengkak, sakit tanpa lepuh).

Dalam kes berikut, sebaliknya, adalah dinasihatkan atau segera untuk mendapatkan bantuan perubatan (dan hubungi perkhidmatan kecemasan jika perlu):

 • Jika dua atau lebih peratus kawasan permukaan badan terjejas akibat melecur/melecur
 • Jika anda tidak pasti betapa teruknya luka melecur/melecur
 • Jika luka melecur dijangkiti
 • Jika luka melecur di kawasan sensitif (seperti muka, kawasan intim)
 • Jika orang yang terjejas telah terhidu asap
 • Apabila orang yang terjejas tidak sedarkan diri
 • Apabila kulit yang terbakar menjadi kebas, hangus, atau putih (lecur tahap ketiga)

Pada asasnya, perlu diingatkan bahawa kulit kanak-kanak lebih nipis daripada orang dewasa dan oleh itu lebih sensitif terhadap kesan haba. Oleh itu, dalam kes luka bakar pada kanak-kanak, lawatan ke doktor adalah dinasihatkan walaupun selepas kesan haba yang tidak akan meninggalkan sebarang kerosakan pada kulit orang dewasa.

Apa yang doktor buat?

Dalam amalan perubatan, terutamanya luka bakar tahap 1 dan 2 dirawat. Bergantung pada saiz kawasan yang terbakar, rawatan lecur 3 darjah juga berlaku di sana.

Dia juga akan melakukan sesuatu tentang sebarang kesakitan pada luka bakar dengan menyuntik anda dengan ubat sakit yang sesuai atau menetapkannya untuk kegunaan di rumah.

Terbakar: Risiko

Luka bakar ringan biasanya sembuh tanpa akibat. Luka terbakar yang lebih teruk, sebaliknya, mungkin meninggalkan parut.

Dalam kes melecur/melecur yang lebih teruk dengan kecederaan yang meluas dan mungkin kulit hangus, terdapat risiko akut bahawa orang yang terjejas akan menjadi hipotermia, kerana termoregulasi badan tidak lagi berfungsi dengan baik. Hipotermia menjadikan peredaran tidak stabil dan boleh menyebabkan gangguan pembekuan. Terdapat juga risiko bahawa orang yang terjejas akan mengalami kejutan.

Jika dinding saluran darah rosak semasa terbakar, ada kemungkinan cecair akan bocor ke dalam tisu - bengkak yang menyakitkan akan berkembang.

Jika orang yang terjejas telah terhidu asap, membran mukus mungkin membengkak. Ini menyebabkan mereka sukar bernafas. Gangguan pernafasan mungkin berkembang.