Apa yang perlu dilakukan apabila kesakitan sampai ke tangan? | Fisioterapi untuk sakit siku

Apa yang perlu dilakukan apabila kesakitan sampai ke tangan?

Malangnya, ia tidak biasa bagi sakit siku untuk menghulurkan ke tangan. Kerana banyak otot, ligamen, tendon and saraf daripada lengan, tangan dan jari berasal dari siku. Sekiranya ini dibebani oleh pergerakan monoton berterusan atau latihan sukan yang terlalu intensif, sakit siku boleh berkembang dan memancar ke tangan.

Fenomena tersebut terkenal dengan gambar klinikal ini, antara lain: Ciri umum dari ketiga gambar klinikal ini adalah bahawa semuanya berdasarkan reaksi berlebihan. Siku telefon bimbit yang disebut juga termasuk dalam kategori ini. Orang yang terjejas biasanya memegang telefon bimbit di telinga mereka dalam keadaan sempit ketika membuat panggilan, sehingga siku dibengkokkan secara kekal dan saraf ulnar dicubit.

Ini menyebabkan kesakitan di bawah siku, di telapak tangan, tepi tangan, cincin jari dan jari kelingking. Doktor kemudian juga membicarakan sindrom terowongan kubital (= sindrom bottleneck di siku). Punca yang terletak di luar lengan boleh menjadi penyumbatan tulang rusuk atau cakera herniated.

Ciri umum dari ketiga gambar klinikal ini adalah bahawa semuanya berdasarkan reaksi berlebihan. Siku telefon bimbit yang disebut juga termasuk dalam kategori ini. Orang yang terjejas biasanya memegang telefon bimbit mereka di telinga mereka dalam keadaan sempit ketika membuat panggilan telefon, sehingga siku dibengkokkan secara kekal dan saraf ulnar dicubit.

Ini menyebabkan kesakitan di bawah siku, di telapak tangan, tepi tangan, cincin jari dan jari kelingking. Doktor kemudian juga membicarakan sindrom terowongan kubital (= sindrom bottleneck di siku). Punca yang terletak di luar lengan boleh menjadi penyumbatan tulang rusuk atau cakera herniated.

Sakit siku kerana latihan trisep?

Sakit siku lebih biasa pada orang yang melakukan banyak perkara latihan berat, terutamanya latihan trisep. Trisep milik lengan atas otot, yang berjalan di bahagian belakang lengan atas. Fungsi utamanya adalah memanjangkan siku.

Sekiranya tendon trisep terganggu oleh latihan berlebihan, keradangan akan timbul yang boleh menyebabkan kesakitan sepanjang keseluruhan tendon. Sebilangan besar ini berlaku kerana terlalu intensif latihan kekuatan. Orang yang terlibat sering melatih latihan berikut secara intensif selama latihan berat: Sekiranya atlet melewatkan pemanasan, berlatih sepihak, jangan memperhatikan pelaksanaan pergerakan yang betul, sakit siku sudah diprogramkan.

Supaya dapat melakukan latihan berat/ trisep tanpa menyebabkan sakit siku, atlet harus selalu memastikan untuk berehat secukupnya dari latihan dan berlatih sebanyak mungkin. Di samping itu, siku sendi tidak boleh diregangkan secara maksimum semasa latihan berat badan. Semasa berlatih dengan berat, selalu tingkatkan bilangan pengulangan sebelum menambah berat badan.

Latihan lain yang ditakdirkan untuk keluhan siku adalah bar sokongan - apa yang disebut "penurunan". Latihan dilakukan seperti berikut: Namun, siku tidak boleh dilebih-lebihkan. Jika tidak, seluruh berat badan akan berada di siku sendi dan risiko kecederaan sangat tinggi.

Badan atas tetap lurus dan tidak boleh condong terlalu jauh ke hadapan. Kemudian atlet menarik nafas dalam-dalam dan menurunkan bahagian atas badannya dengan cara terkawal hingga sekitar 90 ° ke bawah. Walaupun atlet mempunyai kekuatan yang mencukupi, siku tidak boleh dibengkokkan melebihi 90 °.

Jika tidak tekanan pada siku sendi terlalu tinggi. Di samping itu, siku tidak boleh terlalu jauh pergelangan tangan ke sisi). Jika tidak, sendi bahu akan mengalami tekanan terlalu banyak dan kecederaan mungkin berlaku, yang seterusnya boleh menyebabkan sakit siku.

  • "Tekan bangku",
  • "Tekanan Overhead"
  • "Tekan Tekan".
  • Atlet berdiri di hadapan mesin celup atau a bar dan mengepit kedua-dua batang dengan pergelangan tangan lurus. Kini atlet menarik nafas dan secara serentak mendorong dirinya ke atas palang sehingga sikunya diregangkan.