Apa yang Perlu Tahu Mengenai Wain Berkilau

Wain bersoda adalah minuman yang popular, terutama pada hari perayaan. Dari "Extra Brut" hingga "Doux", anggur bersoda hadir dalam rasa yang berbeza-beza gula kandungan. Kami memberitahu anda mengenai kalori and alkohol kandungan wain bersoda dan memberi anda petua mengenai jangka hayat dan penyimpanan. Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai wain bersoda.

Wain bersoda: kandungan kalori dan alkohol

Anggur berkilau selalu menjadi minuman berbuih sekurang-kurangnya 3.5 bar tekanan berlebihan. Ia selalu dibuat dari wain dan melalui penapaian kedua. Anggur berkilau biasanya mengandungi antara 11 dan 12% alkohol by jumlah.

suka alkohol secara amnya, anggur berkilau bukan minuman untuk garis tipis: 100 mililiter wain berkilau memberikan kira-kira 60 hingga 80 kilokalori.

Brut, Dry dan Demi-Sec - apa maksudnya?

Wain berkilauan pertama kali dibezakan dengan warnanya: putih, ros atau merah. Penamaan tambahan "Blanc de Noir" bermaksud bahawa anggur berkilau putih telah dihasilkan dari anggur merah, misalnya, dari anggur Pinot Noir merah). Dari segi rasa manis, anda mempunyai pilihan rasa:

Rasa Kandungan gula baki
Herba Tambahan / Herba Tambahan hingga 6g / l
Brut / Herba hingga 15 g / l
Ekstra Kering / Kering Luar Biasa 12-20 g / l
Kering / Kering 17-35 g / l
Separuh kering / Demi-saat 35-50 g / l
Ringan / Doux lebih daripada 50 g / l

Semakin manis anda mahukan wain bersoda anda, semakin banyak baki gula anggur bersoda mesti ada. Di Jerman, wain berkilau kering paling banyak dijual. Dalam anggur berkilau vintaj, anggur berasal dari satu vintaj. Wain anggur berkilau dibuat dari pelbagai jenis anggur, seperti Riesling, Chardonnay atau Pinot Noir.

Penyimpanan dan jangka hayat wain bersoda

Agar anggur bersoda dapat mengembangkan rasanya, suhu minuman yang betul adalah penting. Penyimpanan di dalam peti sejuk biasa sangat sesuai. Wain berkilau putih paling enak pada suhu 5 hingga 7 darjah Celsius, rosé pada suhu 6-8 darjah Celsius dan anggur berkilau merah dari 9 hingga 11 darjah Celsius. Suhu yang terlalu sejuk merosakkan sejambak itu, iaitu aroma anggur bersoda. Suhu yang terlalu panas mengganggu kelancaran dan suhu rasa.

Seperti wain, anggur berkilau tidak boleh disimpan untuk jangka masa yang lebih lama, kerana anggur tidak bertambah baik dengan disimpan lebih dari satu tahun. Ini juga menyebabkan anggur berkilau kehilangan mousseux mereka.