Alat apa yang boleh saya gunakan sebagai pemula? | Yoga untuk pemula

Alat apa yang boleh saya gunakan sebagai pemula?

DVD disyorkan secara berkala di Internet dan di majalah (kecergasan majalah, yoga jurnal) untuk dapat melakukan dan belajar senaman yoga tanpa studio yoga. Sudah tentu, DVD dengan gambar yang dinamik dan kebanyakan arahan profesional adalah cara yang baik untuk pemula untuk mengetahui latihan dan asana, tetapi anda harus sedar bahawa komen biasanya juga merujuk kepada kesalahan yang sering dilakukan, tetapi bukan pada tingkah laku individu orang yogi. DVD tidak dapat menggantikan a yoga pelatih yang melihat yogi dan dapat mengawal dan meningkatkan secara langsung. Walaupun begitu, terdapat sebilangan DVD yang benar-benar profesional yang menawarkan latihan untuk setiap yoga peringkat.

Apa yang harus anda pertimbangkan semasa melakukan yoga jika anda mengalami masalah punggung?

jambatan senaman yoga menguatkan badan secara holistik dan oleh itu juga baik untuk punggung. Walau bagaimanapun, terutamanya jika anda mengalami sakit belakang kesakitan, anda harus berhati-hati dengan beberapa latihan. Ramai orang yang mempunyai masalah punggung mengalami punggung yang berongga dan terlalu lemah otot perut.

Pesakit ini harus berhati-hati dengan latihan seperti kobra. Di sini, postur belakang berongga yang kuat digunakan, yang boleh menjengkelkan struktur yang lebih teruk. Sekiranya kesakitan sekiranya berlaku semasa latihan seperti kobra, mereka tidak boleh melakukannya atau hanya meneruskannya setelah berunding dengan guru yoga, ahli terapi atau doktor.

Busur adalah satu lagi latihan yang hanya boleh dilakukan dengan punggung yang sihat. Latihan yang menguatkan otot perut menyokong tulang belakang dan menstabilkan punggung dari depan. Mereka harus selalu bergabung dalam latihan jika anda mempunyai masalah belakang.

Di sini juga, penjagaan harus dilakukan untuk melaksanakannya dengan betul dan pertolongan harus dicari sekiranya berlaku kesakitan. Latihan yang meningkatkan kestabilan punggung adalah seperti jambatan bahu. Kedudukan permulaan adalah kedudukan terlentang, kaki berdiri selebar pinggul, tangan direntangkan di sebelah badan, tumit dan hujung jari saling menyentuh.

Kini punggung diangkat dan ketegangan di bahagian belakang dan bawah ditahan selama kira-kira 10 nafas dalam. Anjing yang memandang ke bawah juga bagus untuk punggung. Otot pinggul yang sering dipendekkan diregangkan, dada dibuka dan tulang belakang diregangkan. Latihan menguatkan perut dan punggung adalah kucing dan lembu.

Dalam kedudukan empat kali ganda, bonggol kucing dan punggung berongga diambil secara bergantian, diselaraskan dengan bernafas. Lajur tulang belakang digerakkan dan distabilkan. Terdapat pelbagai latihan lain, yang paling baik dipelajari di kelas yoga atau DVD, untuk mengikuti urutan pergerakan dengan tepat.