Apa jenis amnesia yang ada? | Amnesia

Apa jenis amnesia yang ada?

Pelbagai jenis amnesia dapat dibezakan berdasarkan ciri-ciri berikut. Pertama, perbezaan dibuat mengikut jangka masa memori kerugian. Dalam kes anterograde amnesia, memori peristiwa masa depan hilang.

Secara retrograde amnesia, pesakit tidak dapat mengingati perkara yang berlaku sebelum peristiwa pencetus. Selalunya hanya kenangan sebelum peristiwa itu hilang. Dalam amnesia anterogradeOleh itu, sekatan kehidupan seharian sangat berat bagi pesakit, kerana dia tidak dapat mengingat perkara baru.

Tambahan pula, amnesia dapat dibezakan mengikut tahapnya. Dalam amnesia disosiatif hanya ada yang tidak lengkap memori kerugian yang berkaitan dengan peristiwa pencetus. Amnesia global adalah apabila pesakit tidak mengingati peristiwa lama dan juga tidak dapat menyimpan kandungan baru.

Ini adalah bentuk gangguan ingatan yang paling teruk. Ia boleh menjadi sementara. Ini dipanggil amnesia global sementara.

Selanjutnya, amnesia dapat dikelaskan mengikut penyebabnya. Selain gangguan organik seperti strok, pendarahan serebrum, trauma kraniocerebral, amnesia juga boleh menjadi psikogenik, misalnya disebabkan oleh pengalaman traumatik. Dalam amnesia anterograde, pesakit menderita gangguan ingatan di mana kemampuan untuk mengingat kandungan baru dibatasi secara besar-besaran.

Kenangan yang timbul setelah permulaan peristiwa pencetus tidak dapat disimpan dan hilang setelah beberapa saat. Anterograde bermaksud menghadap ke hadapan; di sini berkaitan dengan dimensi temporal. Seorang amnesia anterograde lebih kerap daripada bentuk retrograde dan mengakibatkan sekatan yang teruk setiap hari bagi orang yang terjejas.

Penyebab amnesia anterograde banyak: gegaran, sawan epilepsi, demensia, pukulan, otak tumor atau keracunan dengan bahan neurotoksik. Jenis dan tahap amnesia boleh sangat berbeza bergantung pada pencetus. Ini juga berlaku untuk gejala yang menyertainya.

Untuk rawatan amnesia anterograde sangat penting untuk mengetahui punca amnesia. Oleh itu, tujuan utama rawatan adalah untuk merawat penyakit yang mendasari. Latihan memori boleh digunakan untuk mengaktifkan kawasan lain di otak untuk mengimbangi kehilangan fungsi dengan lebih baik.

Walau bagaimanapun, jika terdapat kematian sel saraf yang luas, amnesia selalunya bersifat kekal. Tidak ada penawar. Dalam amnesia retrograde, terdapat kehilangan ingatan berkaitan dengan peristiwa masa lalu.

Orang yang terjejas tidak mempunyai ingatan mengenai perkara yang berlaku sebelum peristiwa pencetus. Walau bagaimanapun, jurang memori biasanya agak kecil, iaitu hanya jangka masa yang pendek sebelum peristiwa pencetus. Acara yang jauh lebih kerap dikenang.

Tidak ada hubungan antara sejauh mana otak kerosakan dan jangka masa kehilangan ingatan. Beberapa faktor diketahui boleh mencetuskan amnesia retrograde. Perkara ini sering berlaku selepas a trauma kraniocerebral.

Orang yang terlibat tidak mengingati kejadian kemalangan. Pencetus psikogenik juga mungkin. Selepas peristiwa kehidupan yang trauma, kehilangan ingatan berlaku.

Pengalaman tidak dikenang. Amnesia retrograde juga berlaku semasa prosedur bedah saraf. Ini juga boleh berlaku selepas terapi elektrokonvulsif.

Amnesia retrograde biasanya jangka pendek keadaan, memori jangka panjang berkenaan dengan memori masa depan biasanya tidak terjejas. Amnesia global sementara adalah gangguan ingatan sementara. Dalam perjalanan yang mana pesakit yang terlibat tidak lagi dapat mengakses kenangan masa lalu.

Selain itu, kemampuan untuk mengingat kandungan baru juga dibatasi secara besar-besaran. Kesedaran, bagaimanapun, dipelihara. Tugas rutin masih dapat dijalankan oleh orang yang terkena dampak tanpa sekatan besar.

Namun, mereka biasanya kelihatan bingung dan bimbang dengan orang luar. Soalan yang sama sering diulang oleh pesakit. Ini disebabkan oleh sementara gangguan peredaran darah di kawasan basilari arteri, arteri yang membekalkan sebahagian besar otak dengan oksigen.

Kehilangan ingatan hanya sementara, berlangsung rata-rata antara 6 dan 8 jam. Selepas 24 jam, simptomnya akan hilang sepenuhnya, jika tidak, seseorang tidak lagi boleh bercakap mengenai amnesia sementara. Dalam amnesia disosiatif terdapat jurang memori selektif yang berkaitan dengan ingatan autobiografi.

Jurang ingatan ini dapat berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa dekad. Untuk membuat diagnosis amnesia disosiatif, pelbagai penyebab amnesia organik mesti dikecualikan. Pencitraan otak sangat penting agar tidak mengabaikan sebarang gangguan otak organik.

Mabuk juga boleh menyebabkan amnesia dan harus dikecualikan. Dalam amnesia disosiatif terdapat hubungan erat antara jurang ingatan dan pengalaman stres atau trauma. Oleh itu, gangguan ini juga terhad pada ingatan autobiografi.

Keupayaan yang diperoleh dikenang. Pakar memahami amnesia disosiatif sebagai sejenis fungsi pelindung jiwa untuk mengelakkan daripada berulang kali menghadapi peristiwa tertekan. Psikoterapi oleh itu berguna untuk mereka yang terjejas. Di sini mereka belajar di bawah bimbingan psikoterapi untuk melalui pengalaman tertekan dalam biografi mereka.