Bilakah perencat ACE diresepkan? | Perencat ACE

Bilakah perencat ACE diresepkan?

. ACE inhibitors adalah ubat berharga dalam terapi tekanan darah tinggi. Kombinasi perencat ACE dengan diuretik disyorkan kerana peningkatan keberkesanan tambahan dapat dicapai dan lebih baik darah nilai tekanan dapat ditetapkan. Adalah penting bahawa pesakit diberitahu tentang fakta bahawa pada fasa pertama terapi kesan sampingan seperti keletihan dan keletihan sering terjadi, tetapi ini biasanya hilang lagi semasa terapi dan ketika tubuh terbiasa menurunkan darah nilai tekanan.

Pesakit dengan gangguan fungsi jantung, dikenali sebagai kekurangan jantung, lebih suka menerima ACE inhibitors, kerana ini mempunyai kesan pelindung dan melegakan pada jantung. Jalan penyakit pada kumpulan pesakit ini dapat dipengaruhi secara positif. ACE inhibitors juga disyorkan untuk rawatan susulan pesakit dengan infark miokard dan untuk pesakit diabetes yang menderita buah pinggang disfungsi (nefropati diabetes) akibat kencing manis: Heart proses pembentukan semula yang berlaku selepas a serangan jantung atau dalam kes tekanan darah tinggi boleh dihambat oleh ubat-ubatan, sehingga, misalnya, penebalan otot jantung berkurang. Pada pesakit diabetes dengan buah pinggang kerosakan, perencat ACE mencegah perkembangan penyakit buah pinggang yang cepat dan mengurangkan perkumuhan protein. Pesakit kencing manis juga mendapat manfaat daripada terapi dengan perencat ACE kerana kumpulan ubat tersebut mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme lemak dan gula dalam arti pengurangan kadar gula dan lemak.

Kumpulan ubat perencat ACE

Inhibitor ACE merangkumi bahan aktif berikut dengan nama dagang yang sesuai. Nama dagang adalah nama syarikat farmaseutikal untuk penyediaannya dengan bahan aktif khas dari kumpulan perencat ACE. Kumpulan ubat penghambat ACE dan nama dagang mereka

 • Benazepril, contohnya

Cibacen®, Benzepril Hexal®, Benazepril Beta®

 • Captopril, contohnya nisbah perencat Coronorm®, Lopirin®, Ace. ®, Adocor ®, Captohexal ®, Core tensobon®, Jucapt ®
 • Cilazapril, Dynorm®
 • Enalapril, contohnya Enadura®, Xanef®, Corvo®, Benalapril®, Enadura®, Jutaxan®, Enahexal®, Enalapril-ratio®
 • Fosinopril, misalnya Dynacil®, Fosinorm®, Fosinopril Basics®, Fosinorm®, Fosino Teva®. - Imidapril, Tanatril®
 • lisinopril, contohnya

Acerbon®, Coric®, Acerbon®, Coric®, Lisidigal®, Lisidura®, Lisihexal®, Lisigamma®

 • Moexipril, Fempress®
 • Perindopril, contohnya Coversum®
 • Quinapril, seperti Accupro®, Quinapril Beta®, Quniapril Hexal®, Quinapril Stada®. - Ramipril, contohnya Delix®, Ramicard®, Delix®, Rami-Q®, Ramicard®, Vesdil®, ramipril nisbah. ®, Ramipril Hexal®
 • Spirapril, Quadropril®
 • Trandolapril, Udrik®

Rawatan gabungan tekanan darah tinggi

Inhibitor ACE boleh digunakan sebagai monotherapeutics, yang bermaksud bahawa inhibitor ACE adalah satu-satunya ubat yang digunakan tekanan darah tinggi. Kombinasi dua berikut yang terdiri daripada perencat ACE dan ubat lain disyorkan untuk tinggi darah tekanan: perencat ACE dan kalsium antagonis, perencat ACE dan diuretik. Kalsium antagonis lebih rendah tekanan darah dengan bertindak ke atas darah kapal dalam pengertian vasodilatasi, dan mereka juga mempunyai beberapa kesan pada jantung.

Diuretik adalah ubat yang digunakan untuk meningkatkan perkumuhan air dengan air kencing. Kumpulan ubat ini sering disebut "tablet air". Sekiranya tidak ada kombinasi dua kali ganda yang berfungsi dengan baik, kombinasi tiga kali ganda dapat ditentukan. Ini boleh terdiri daripada: Diuretik dan ACE inhibitor dan antagonis angiotensin-2, diuretik dan ACE inhibitor dan kalsium antagonis. Antagonis angiotensin-2 adalah ubat yang kesannya serupa dengan perencat ACE: Ia mempengaruhi RAAS dan menurunkan tekanan darah dengan melebarkan darah kapal dan mengurangkan pengekalan air di dalam badan.