Bilakah sol berguna? | Fisioterapi untuk perbezaan panjang kaki

Bilakah sol berguna?

Sol dengan perbezaan dalam kaki panjang hanya ditentukan dari perbezaan lebih dari 1.5 cm, kerana tidak ada perubahan sebenar dalam statik yang dapat disimpulkan sebelumnya. Walau bagaimanapun, perbezaan antara kanak-kanak dan orang dewasa dapat ditarik. Kanak-kanak akan mendapat rawatan ortopedik dari kaki perbezaan panjang 1.5 cm dan dewasa hanya dari 2 cm. Ada kemungkinan memasukkan sol ke dalam kasut untuk meregangkan kaki panjang atau untuk memasang kasut dengan ketinggian tunggal oleh juruteknik ortopedik. Sol yang dimasukkan ke dalam kasut biasanya dibuat dari bahan gel sehingga kaki menyesuaikan diri dengan bahan sebaik mungkin.

Adakah mungkin untuk berjoging dengan perbezaan panjang kaki?

Jogging dengan perbezaan panjang kaki umumnya tidak menjadi masalah, kerana gejala biasanya hanya dipicu oleh trauma tambahan. Walau bagaimanapun, ketidakseimbangan otot disebabkan oleh statik yang salah dan postur yang tidak betul, itulah sebabnya berlari sering dicirikan oleh kesakitan. Sekiranya terdapat perbezaan panjang kaki yang ketara, kelegaan dapat dicapai dengan menaikkan kasut kasut sukan.

Sekiranya hanya terdapat sedikit perbezaan, pelari harus meregangkan dan menggerakkan secara intensif. Fisioterapi yang menyokong dapat mengesan titik lemah dan dapat mengatasi masalah tersebut dengan sewajarnya. Selain itu berlari, juga penting untuk melakukan yang betul latihan kekuatan untuk kaki dan batang badan.

Untuk kebaikan berlari gaya sangat penting agar kaki stabil. Analisis berjalan harus dilakukan untuk mengesan pergerakan mengelak semasa berjalan pada tahap awal. Juga penting untuk menggunakan kasut berlari yang baik, kerana terdapat kasut berlari yang berbeza bergantung pada gerakan bergulir atau kedudukan kaki. Ini juga boleh didapati dalam analisis yang sedang berjalan.

Ringkasan

A perbezaan panjang kaki boleh dibahagikan kepada perbezaan panjang kaki anatomi dan fungsi. Anatomi perbezaan panjang kaki merujuk kepada pertumbuhan tulang dan perbezaan panjang kaki yang berfungsi untuk penstabilan otot. Penyebabnya adalah kelewatan pertumbuhan pada anatomi perbezaan panjang kaki or ketidakseimbangan otot dalam perbezaan panjang kaki yang berfungsi.

Dalam fisioterapi, statistik pesakit diperbaiki dengan menggerakkan pinggul, lutut, kaki, pelvis dan tulang belakang. Ketidakseimbangan otot diperbetulkan dengan pengukuhan yang sesuai atau regangan latihan. Kesabaran panggul and scoliosis biasanya disertai dengan perbezaan panjang kaki.

Gejalanya dapat diatasi dengan mobilisasi dan latihan pengukuhan yang sesuai. Sekiranya perbezaan panjang kaki lebih daripada 1.5 cm, insole ditetapkan. Jogging umumnya tidak menjadi masalah, tetapi hanya boleh dilakukan dengan analisis berjalan yang sesuai dan latihan tambahan dengan menyokong fisioterapi.