Bilakah presbiopia bermula? | Presbiopia

Bilakah presbiopia bermula?

Kekuatan pembiasan mata berkurang secara berterusan sepanjang hayat. Presbiopia adalah kelemahan penglihatan yang disebabkan oleh pengurangan keanjalan lensa. Dari usia 40 tahun dan seterusnya, penurunan keanjalan menampakkan dirinya sebagai gangguan penglihatan: pesakit tiba-tiba tidak dapat lagi melihat objek dekat dengan jelas.

Dari usia ini, gangguan penglihatan juga meningkat dengan cepat. Sehingga usia 55 tahun ia meningkat dengan lebih cepat, kemudian kurang cepat. Di sini, bagaimanapun, harus diingat bahawa nilainya berubah-ubah untuk setiap individu dan gejala presbyopia tidak berlaku pada semua orang pada usia yang sama.

Gejala

Presbiopia menampakkan diri terutamanya pada kenyataan bahawa pesakit yang terkena mengalami lebih banyak kesukaran dengan.

Diagnosis presbiopia

Presbyopia biasanya didiagnosis oleh gejala yang dinyatakan oleh pesakit pada masa pembedahan. Presbiopia boleh didiagnosis pada pakar optik melalui ujian penglihatan normal. Optik terlebih dahulu meminta pesakit membaca sesuatu dari surat khabar atau buku.

Sikap yang diamalkan oleh pesakit dengan presbiopia sudah memberikan beberapa petunjuk penting mengenai keadaan: Dia merentangkan tangannya sejauh mungkin dari badan, sementara pada masa yang sama dia mendorongnya kepala belakang. Ini meningkatkan jarak antara mata dan bacaan. Selepas penilaian orientasi ini, pakar optik menentukan ketajaman visual dengan menggunakan carta visual dan lensa kekuatan yang berbeza. Ini berfungsi dengan cara yang sama seperti biasa ujian mata di optik: pesakit diuji gelas dan diminta membaca huruf dengan kuat dari jarak tertentu. Sebaik sahaja dia tidak lagi dapat membaca sesuatu, optik menukar lensa sehingga

Berapakah bilangan dioptre yang mana daya pembiasan mata merosot dengan presbiopia?

Secara berapakah jumlah dioptor kuasa pembiasan yang berubah dengan presbiopia tidak dapat dikatakan secara umum. Sebaliknya, ia adalah nilai individu yang berbeza dari pesakit ke pesakit. Presbyopia menjadi simptomatik pada usia 40 tahun.

Pada mulanya, dioptre tambahan biasanya mencukupi untuk meningkatkan daya biasan. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa, keanjalan lensa semakin berkurang dan juga lebih cepat. Dari usia 40 tahun dan seterusnya, keanjalan lensa menurun secara eksponen. Ini bermakna bahawa pada usia 50 tahun, pesakit mungkin memerlukan 2 dioptor daya tahan api tambahan untuk melihat dengan tajam di sekitarnya. Walau bagaimanapun, nilai-nilai ini mesti ditentukan secara individu oleh pakar mata atau optik, kerana mereka dapat menyimpang jauh dari nilai panduan ini.

Terapi presbiopia

Presbyopia hanya boleh dirawat dengan membaca gelas. Kanta membaca gelas adalah lensa konvergen yang dipanggil. Oleh itu, mereka cembung pada sekurang-kurangnya satu sisi, kadang-kadang di kedua sisi.

Lensa cembung ke luar menyatukan sinar cahaya yang masuk. Oleh itu, mereka membantu pesakit dengan presbiopia untuk mengimbangi ketidakupayaan lensa untuk terpesong. Lensa ini menyatukan sinar cahaya sebelum mereka sampai ke lensa mata.

Oleh itu, mereka membantu lensa “decpit” untuk melihat dari dekat dengan tajam. Tidak lama dahulu, rawatan laser untuk presbiopia, seperti yang mungkin berlaku untuk gangguan penginapan yang lain, tidak berjaya, kerana pada presbiopia penurunan keanjalan lensa adalah penyebab penurunan kemampuan mata untuk fokus pada jarak dekat julat. Namun, sementara itu, pesakit dengan presbiopia juga dirawat dengan prosedur laser di Jerman.

Sebilangan besar dari ini masih merupakan kajian di mana pengalaman harus dikumpulkan dan hasil jangka panjang tersedia, sehingga pengetahuan semasa di peringkat nasional tidak membenarkan sebarang pernyataan mengenai kejayaan jangka panjang pembedahan laser untuk presbiopia. . Sebagai peraturan, terapi pilihan untuk presbiopia adalah kacamata baca.

Ini adalah cermin mata dengan lensa konvergen yang dapat mengimbangi sebaik mungkin kerana kekurangan tempat tinggal lensa mata kerana kehilangan keanjalan. Walau bagaimanapun, kanta lekap juga kemungkinan untuk mengatasi kehilangan penglihatan. Pesakit yang sebelumnya berpandangan normal dan juga pesakit yang sebelumnya berpandangan jauh atau bahkan berpandangan pendek dapat mengatasi presbiopia dengan kanta lekap.

Dalam kes ini, nilai dioptrik yang diperlukan mesti dikira secara khusus dalam setiap kes. Jika tidak, perkara yang sama berlaku untuk pemakaian kanta lekap dalam presbiopia seperti semua gangguan tempat tinggal yang lain: penting untuk mencari lensa yang tepat dan menjaga pengendalian kebersihan agar memakainya tetap selesa dan tidak merosakkan mata. Kanta lekap mesti dipasang semula dari semasa ke semasa ketika presbiopia berkembang, apabila orang yang berkenaan menyedari bahawa dia mengalami kesukaran untuk melihatnya kembali.

Namun, ini tidak berlaku dengan cepat, tetapi biasanya agak lambat, sehingga penyesuaian baru setiap (beberapa) tahun selalu mencukupi. Mengenai pilihan antara kanta lekap keras dan lembut, ini diserahkan kepada orang yang berkenaan. Sekiranya presbiopia normal, kedua-dua jenis kanta lekap ini dapat membantu, jadi adalah keputusan peribadi lensa lekap mana yang lebih sesuai dan lebih selesa.

Sekiranya anda menghidap presbiopia tetapi tidak mahu memakai cermin mata, anda boleh menggunakan kanta lekap yang dibuat oleh pakar optik. Kanta lekap ini berbeza dengan kanta lekap konvensional kerana lensa lekap mesti membolehkan pembaca melihat dengan jelas dari jarak jauh dan jarak dekat. Oleh itu, mereka mesti memenuhi syarat yang sama dengan lensa progresif.

Model yang paling biasa digunakan ialah lensa monovision yang disebut. Dengan sistem lensa ini, satu mata diperbetulkan untuk jarak dan yang lain untuk jarak dekat. Ini terdengar menjengkelkan pada mulanya, tetapi otak hanya mampu menyesuaikan diri dengan penglihatan dekat atau televisyen.

Jenis lensa lain berdasarkan sistem lensa progresif: Bahagian atas lensa direka untuk penglihatan dekat, bahagian bawah untuk penglihatan jauh. Yang penting dengan sistem lensa ini ialah lensa dapat meluncur dengan mudah pada mata dan kedudukannya tidak berubah. Di samping itu, pertama-tama anda harus membiasakan diri menggunakan lensa ini.

Anda harus membincangkan lensa mana yang paling sesuai untuk anda dengan lensa anda pakar mata atau pakar optik. Implan lensa adalah lensa tiruan yang dapat dimasukkan ke dalam mata pesakit sekiranya terjadi pengaburan lensa atau penglihatan cacat kasar (disebabkan oleh lensa). Ada kemungkinan untuk menanggalkan lensa lama.

Ini berlaku dengan lensa yang mendung. Sekiranya terdapat masalah penglihatan, lensa lama juga boleh ditinggalkan di mata. Kemudian yang baru dimasukkan sebagai tambahan.

Sekiranya presbiopia, lensa multifokal disyorkan. Kanta ini mempunyai dua panjang fokus: Satu untuk penglihatan dekat, yang lain untuk penglihatan jauh. Mereka membolehkan pesakit melihat dari jarak jauh.

Terdapat juga lensa intraokular yang menampung. Ini meniru pembiasan lensa mata, sehingga menggantikan kekuatan biasan lensa mata itu sendiri. Terdapat juga lensa intraokular yang menampung. Ini meniru pembiasan lensa mata, dan juga menggantikannya