Bilakah fisioterapi disyorkan? | Fisioterapi untuk patah kepala radial

Bilakah fisioterapi disyorkan?

Sekiranya radial kepala patah, walaupun perlu dilakukan imobilisasi sendi siku, disarankan untuk memulakan fisioterapi lebih awal untuk mengatasi masalah kemudian yang boleh melambatkan proses penyembuhan. Dalam praktiknya, ini bermaksud rawatan harus dimulakan dalam tiga hari pertama selepas kecederaan. Pada mulanya, tumpuan diberikan kesakitan terapi dan mobilisasi pasif sendi siku.

Masa penyembuhan

Tempoh penyembuhan secara radial kepala patah bergantung terutamanya pada keparahan kecederaan. Contohnya, patah tulang jenis I pada umumnya sembuh lebih cepat daripada kecederaan jenis III atau IV yang lebih kompleks. Sama ada kaedah rawatan atau pembedahan yang dipilih secara konservatif juga mempengaruhi jangka masa penyembuhan. Biasanya, radial yang tidak rumit kepala patah sembuh dalam masa 6 minggu dengan fisioterapi yang konsisten. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku kecederaan berganda yang rumit, operasi dan masalah yang rumit (misalnya akibat lekatan, kekakuan), ini boleh diperpanjang hingga 3 bulan semasa pemulihan, atau dalam kes yang melampau 6 bulan.

Bolehkah saya memandu dengan patah tulang?

Adakah kereta boleh dipandu setelah patah kepala radial adalah persoalan yang rumit dan mesti selalu dipertimbangkan secara individu. Pada dasarnya, katalog denda menetapkan bahawa anda tidak boleh memandu jika anda secara fizikal dilarang dengan cara yang membahayakan diri sendiri dan pengguna jalan raya yang lain. Pada siku, ini terutama berlaku apabila jarak pergerakannya dibatasi oleh pelakon atau ortosis.

Dalam situasi berbahaya yang memerlukan reaksi dan pergerakan pantas, orang yang terkena bencana dihalang oleh patah kepala radial. Kereta itu mestilah disesuaikan khas untuk pemanduan dengan satu tangan. Sekiranya anda bergantung kepada pemanduan semasa kecederaan, berbincanglah dengan doktor dan syarikat insurans anda untuk mengetahui apa yang mungkin berlaku dalam kes anda. Jika tidak, disarankan agar anda tidak memandu lagi sehingga selepas pemeran atau orthosis dikeluarkan dan kebebasan bergerak dipulihkan.