Bilakah saya harus mula memakai kasut pada anak saya?

definisi

Persoalan tentang kapan meletakkan kasut pada anak anda untuk pertama kalinya cepat atau lambat timbul bagi setiap ibu bapa. Secara umum, pembelajaran berjalan kaki harus selalu dilakukan tanpa alas kaki kerana ini adalah kaedah terbaik untuk belajar dan mengembangkan kemahiran motor dan persepsi deria dengan cara yang paling tidak berubah. Ketika sejuk, sudah tentu stoking boleh dipakai. Pembelajaran untuk berjalan kasut biasanya bukan sesuatu yang diperlukan oleh kanak-kanak yang sihat.

Bilakah saya harus mula memakai kasut pada anak saya?

Membeli sepasang kasut pertama hanya masuk akal sejak anak mula bergerak ke luar. Pembelajaran untuk berjalan kaki mesti dilakukan tanpa alas kaki. Ketika anak-anak pertama kali berjalan di luar tentu berbeza dari anak ke anak, terutama kerana langkah pertama datang pada waktu yang sangat berbeza.

Walau bagaimanapun, kasut harus dibeli sebelum berlari pertama untuk melindungi kaki anak dari kotoran, sejuk, basah dan tidak rata. Pembelian kasut pertama harus dibuat dengan tenang dan berhati-hati, kerana kasut pertama yang tidak sesuai dapat bererti hubungan negatif dengan kasut untuk anak. Kenyataan bahawa kanak-kanak harus memakai kasut seawal mungkin kerana mereka belajar berjalan lebih baik dengan cara itu atau kerana kaki mereka akan terlalu lebar adalah salah dan ketinggalan zaman.

Mengapa saya mesti memakai kasut pada anak saya?

Kasut terutamanya ada untuk melindungi kaki! Orang dewasa juga mengatakan bahawa berjalan kaki tanpa alas kaki sesering mungkin baik untuk kaki. Dan bukan hanya kerana berpeluh tetapi juga untuk melatih lengkungan kaki, yang sangat penting untuk berlari.

Oleh itu, peraturan ini harus dipatuhi jantung lebih-lebih lagi dengan kanak-kanak: Berlari tanpa alas kaki selama dan sekerap mungkin. Tetapi selambat-lambatnya ketika anda membawa si kecil di luar, kakinya memerlukan perlindungan daripada pengaruh luaran. Walaupun begitu, masih benar bahawa berjalan kaki tanpa alas kaki harus lebih suka berjalan kaki dengan kasut sesering mungkin, jika keadaan luaran mengizinkan. Ini berlaku untuk kanak-kanak kecil dan juga kanak-kanak, remaja dan orang dewasa.

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya anak saya tidak mahu memakai kasut?

Terdapat banyak sebab mengapa kanak-kanak tidak mahu memakai atau memakai kasut. Salah satu penyebab yang paling biasa ialah kasut tidak sesuai ukurannya, iaitu terlalu kecil atau terlalu besar. Itulah sebabnya kaki kanak-kanak, terutama ketika memasang sepasang kasut pertama mereka, diukur dengan hati-hati dan tenang dan tenang di kedai pakar.

Ibu bapa juga harus belajar mengukur sehingga mereka tidak perlu pergi ke kedai untuk mengukur setiap kasut tambahan. Sekiranya ukurannya betul, tetapi anak masih tidak menyukai kasut, ada kemungkinan kasut terlalu ketat atau mencubit di suatu tempat. Bentuk kaki setiap kanak-kanak berbeza dan oleh itu tidak setiap kasut sesuai dengan setiap anak.

Sekiranya terdapat keraguan, anda harus berjumpa dengan jurujual yang berpengalaman mengenai bentuk kasut yang ada dan alternatif lain yang mungkin. Kemungkinan lain bahawa kanak-kanak itu mungkin tidak mahu memakai kasut itu adalah bahawa kasut terlalu kuat atau keras dan tidak cukup fleksibel. Sekali lagi, dapat membantu mencuba model kasut yang berbeza, pilihan kasut kanak-kanak hari ini hampir tidak berkesudahan.

Sekiranya semua alasan di atas dikecualikan sebagai penyebab keengganan anak untuk memakai kasut, penyebab yang paling mungkin adalah bahawa kasut itu masih sangat tidak dikenali oleh anak pada awalnya. Terutama ketika kanak-kanak memakai kasut pertama mereka, pada mulanya boleh menjadi perasaan pelik dan sesak untuk anak kecil. Anak itu harus perlahan-lahan tetapi pasti diperkenalkan dengan memakai kasut.

Kasut dan memakainya boleh disatukan dengan senang hati ke dalam aktiviti lain yang menggembirakan anak sehingga si kecil mengembangkan hubungan positif dengan kasut. Sekiranya kanak-kanak itu masih belum berjalan di luar, ia juga boleh digunakan untuk membiasakan diri dengan kasut yang bukan kasut jalan yang benar-benar kukuh tetapi kasut ringan, misalnya terbuat dari kulit lembut. Ini boleh menghilangkan ketakutan pertama kanak-kanak yang bersentuhan dengan kasut.