Bilakah seseorang harus berjumpa doktor mana? | Abses muka

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor mana?

Luaran abses di kawasan muka dapat dikesan dengan mudah. Ia adalah kawasan kulit yang sensitif terhadap tekanan, tegang, kemerahan dan terlalu panas. Dalam kebanyakan kes, kawasan yang keras dan sedikit tinggi di tengah abses dapat dilihat.

Kadang-kadang anda juga dapat merasakan kapsul yang terbentuk di sekitar nanah pengumpulan. Sekiranya keradangan merebak ke penyaliran limfa saluran di kawasan muka, mungkin juga terdapat pembengkakan kelenjar limfa sepanjang Rahang bawah or leher. Sekiranya gejala lain seperti keletihan, demam or menggigil berlaku, doktor harus segera berjumpa, kerana ini adalah tanda bahawa badan itu sendiri sistem imun tidak mampu melawan patogen menyerang dengan sendirinya.

Dalam kes ini, ada risiko bahawa patogen akan terus menyebar melalui aliran darah dan boleh menyebabkan keracunan darah, sepsis yang disebut. Pada peringkat awal abses pembentukan di muka, selalunya cukup untuk berunding dengan doktor keluarga. Doktor boleh menetapkan salap untuk aplikasi tempatan yang boleh mengandungi keradangan atau, jika penyebarannya sudah lanjut, berikan antibiotik.

Rawatan abses pada wajah

Abses di kawasan muka biasanya merupakan diagnosis pandangan. Berbeza dengan jerawat yang normal, abses di wajah disertai dengan kemerahan yang teruk. Sekiranya pemeriksaan diagnostik makmal dijalankan, peningkatan nilai keradangan (CRP) dan peningkatan warna putih darah sel (leukosit) biasanya diperhatikan.

Sekiranya terdapat abses yang terletak jauh di dalam dan menyebar jauh ke tisu sekitarnya, sering disarankan untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut dalam bentuk ultrasound atau tomografi komputer untuk menilai sejauh mana tepat dan penyebaran atau penyusupan organ jiran di wajah. Pada tahap awal abses di wajah, salap yang digunakan secara tempatan biasanya digunakan. Ini juga boleh didapati tanpa resep dari farmasi.

Salap yang paling biasa digunakan adalah salap traksi, yang digunakan pada bahagian kulit yang terkena pada wajah dan mencegah penyebaran patogen lebih lanjut dan mengekang reaksi keradangan. Di samping itu, salap penarik membawa kepada pematangan abses lebih lanjut. Bahan-bahan salap menyebabkan pelebaran kapal di kulit wajah yang disempurnakan dengan baik, yang mengakibatkan lebih banyak sel pertahanan dicuci untuk melawan serangan bakteria.

Kapsul abses dilonggarkan dan meleleh dan nanah boleh sampai ke permukaan. . Setelah abses cukup matang, ia boleh dibuka dan dibelah oleh pakar bedah dalam keadaan steril.

Penting untuk tidak menekan atau memanipulasi abses secara tidak perlu, kerana ini dapat mendorong kemungkinan penyebaran patogen. Sekiranya abses di muka sudah lebih matang, pembedahan membelah (pembedahan) adalah kaedah pilihan pertama untuk rawatan yang optimum. Dalam keadaan steril, pakar bedah membuat sayatan pada kulit dengan bantuan pisau bedah kecil.

Kapsul yang terbentuk di sekitar pengumpulan nanah terbelah dan nanah boleh mengalir ke luar. Rongga luka yang terbuka kemudian dibilas beberapa kali dengan larutan garam dan dibersihkan sehingga semua patogen, nanah dan sisa-sisa sel dikeluarkan. Tisu sekitar yang terjejas dan meradang juga dikeluarkan.

Untuk mengelakkan tambahan kesakitan semasa pembukaan dan kerana kulit sangat tipis dan sensitif, terutama di kawasan muka, prosedur biasanya dilakukan di bawah anestetik tempatan yang kecil. Luka pada mulanya tidak dijahit sehingga rembesan luka yang masih berkembang dapat hilang dan sebarang patogen yang masih ada tidak akan ditutup kembali oleh kapsul dan membentuk abses lagi. Untuk mengelakkan gangguan yang tidak perlu penyembuhan luka, luka harus dibersihkan dan pembalut diubah secara berkala.

Terutama di kawasan muka, luka yang tidak sembuh atau bekas luka yang besar adalah cela kosmetik yang jelas yang harus dihindari sebisa mungkin. Abses di muka dikaitkan dengan risiko tinggi untuk membawa kuman yang telah memasuki otak, terutamanya di kawasan atas bibir dan juga hidung. Oleh kerana kawasan ini dibekalkan dengan baik darah dan juga kapal mempunyai kaitan dengan kapal terbaring dalam yang mengalir ke bahagian dalam kepala, risiko kuman terbawa sangat tinggi.

Oleh itu, di kawasan muka risiko risiko celah abses harus selalu ditimbang dengan berhati-hati terhadap risiko memulakan terapi antibiotik. Terapi yang harus ditujukan pada mulanya adalah pembukaan pembedahan dan pengairan abses pada wajah. Selagi patogen tidak menyebar ke tisu sekitarnya, terapi antibiotik tidak semestinya diperlukan.

Namun, jika struktur di sekitarnya juga terjejas, ada risiko bahawa kuman boleh merebak melalui aliran darah dan membawa kepada keracunan darah atau memanjangkan ke otak. Oleh kerana abses adalah penyakit yang disebabkan oleh patogen bakteria, resep antibiotik sesuai untuk melawan patogen. Penting dalam rawatan antibiotik untuk memilih bentuk pentadbiran yang tepat dan dos yang mencukupi.

Sekiranya terdapat abses ringan, kecil dan agak dangkal di wajah, kadang-kadang salap antibiotik cukup, yang dapat digunakan secara tempatan. Agar dapat memulai perawatan antibiotik yang sangat efisien, yang tepat dipadankan dengan patogen yang menyebabkan penyakit, smear harus diambil dan diperiksa secara mikrobiologi semasa abses dibuka oleh ahli bedah. Sekiranya patogen belum ditentukan dengan tepat, antibiotik dengan tindakan yang sangat luas harus diberikan terlebih dahulu.

Dalam kebanyakan kes, antibiotik dari subkelompok yang disebut cephalosporins atau dicloxacillin digunakan untuk tujuan ini. Sekiranya bakteria penyebab penyakit telah ditentukan dengan tepat dalam pemeriksaan mikrobiologi, antibiotik tertentu dapat dipilih yang secara khusus menghilangkan bakteria masing-masing. Oleh kerana abses pada wajah pada kebiasaannya berdasarkan penjajahan dengan kuman kulit Staphylococcus aureus dan paling staphylococci tahan terhadap penisilin, clindamycin, flucloxacillin atau yang disebut macrolide antibiotik seperti eritromisin dapat digunakan dengan baik.

Terapi antibiotik biasanya dijalankan selama kira-kira 7 hari. Ubat di rumah juga digunakan untuk merawat abses pada wajah. Ubat perubatan semula jadi tertentu, yang disebut larch turpentine, sangat berjaya dalam penggunaannya.

Ini adalah balsem yang dibuat dari batang pokok larch dan mengandungi minyak pati yang mempunyai kesan kuman. Ia melancarkan peredaran darah dan merangsang badan sistem imun. Ini membawa kepada peningkatan reaksi keradangan, tetapi abses terus matang sehingga dapat mengalir ke luar.

Ubat rumah tangga lain yang mempunyai kesan antibakteria adalah teh hitam. Beg teh hitam rebus hanya boleh disapu di kawasan muka yang terkena dan dibiarkan selama beberapa minit. Selain membunuh kuman, teh hitam juga melegakan reaksi keradangan dan memberi kesan menenangkan pada kawasan kulit yang terjejas.

normal chamomile teh juga boleh digunakan dalam konteks ini. Ini juga mempunyai kesan menenangkan pada kulit dan mengurangkan proses keradangan. Penerapan minyak pokok teh juga mempunyai kesan yang sangat menenangkan dan membantu membunuh patogen.

Satu lagi ubat rumah tangga yang dicuba dengan baik untuk rawatan abses direbus bawang kepingan. Ini diletakkan di dalam beg kecil atau tuala dan kemudian boleh diletakkan di kawasan kulit yang terkena. The bawang mengeluarkan keradangan dari tisu yang sangat tertekan dan juga melegakan ketegangan pada kulit dan tisu di sekitarnya.

Aloe vera daun dikatakan mempunyai kesan yang baik, terutama pada peringkat awal pembentukan abses pada wajah. Mereka tidak mempunyai kesan kuman, tetapi mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran abses selanjutnya.