Apabila Antibiotik Clindamycin Membantu

clindamycin merupakan antibiotik yang melindungi daripada sekumpulan besar bakteria. Ia tidak membunuh bakteria secara langsung, tetapi ia mencegah bakteria membiak lebih banyak lagi semasa anda sakit. Ini antibiotik sangat popular untuk bakteria yang tidak perlu oksigen sebagai makanan. Ia juga berfungsi dengan baik untuk jangkitan tulang. Ini adalah kerana clindamycin mudah masuk lemak, dan sumsum tulang sebahagian besarnya terdiri daripada lemak. Penggunaan lain dari clindamycin adalah pada kulit untuk jerawat vulgar, terutamanya pada remaja.

Bentuk klindamisin

ini antibiotik mempunyai kelebihan bahawa ia boleh diambil secara lisan tanpa komplikasi, dan bukan hanya melalui darah. Ia melepasi hampir 100 peratus dari perut ke darah. Biasanya, dosnya terdiri daripada empat pengambilan sehari. Clindamycin boleh diberikan sebagai jus, sebagai butiran untuk larut, sebagai tablet atau kapsul. Di samping itu, ia tersedia sebagai bahan topikal untuk aplikasi ke kulit dalam bentuk gel atau larutan. Ini sangat berguna untuk jerawat.

Dos bahan aktif

Clindamycin sebahagian besarnya dipecah oleh hati dan diekskresikan terutamanya oleh buah pinggang. Pesakit dengan teruk hati or buah pinggang Oleh itu, disfungsi harus menyesuaikan dos bergantung pada kes individu dan mengambil yang lebih rendah dos ubat itu. Individu dos mesti dibincangkan dalam setiap kes dengan doktor dan ahli farmasi yang hadir.

Petua pengambilan

clindamycin kapsul mesti selalu diambil dengan cukup cecair untuk mengelakkan keradangan dari esofagus. Gel Clindamycin untuk permohonan ke kulit tidak boleh digunakan sehingga pesakit berumur 12 tahun ke atas. Umumnya disarankan untuk tidak digunakan pada jengkel atau kulit kering, noda bernanah, ruam atau kanser kulit.

Apakah kesan klindamisin?

Clindamycin secara amnya dapat membantu jangkitan:

Sebagai tambahan, clindamycin adalah antibiotik cadangan penting bagi orang yang mempunyai alahan kepada penisilin (antibiotik yang paling biasa) dan lain-lain yang berkaitan antibiotik. Ia kemudian dapat membantu melawan streptokokus, sebagai contoh, agen penyebab purulen radang amandel.

Kesan sampingan clindamycin

Clindamycin adalah salah satu daripada antibiotik yang boleh memberi kesan kuat pada penjajahan semula jadi usus, yang disebut flora usus. Oleh itu, kesan sampingan adalah biasa semasa mengambil clindamycin. Ini termasuk gejala gastrousus seperti sakit perut, loya, muntah dan cirit-birit. Dalam beberapa kes, antibiotik juga dapat memicu alahan dengan ruam atau alahan kejutan. Oleh itu, pesakit yang mempunyai sejarah alahan harus berhati-hati. Di samping itu, kesan kontraseptif dari kontraseptif oral mungkin dibatasi oleh clindamycin.

Kolitis pseudomembran sebagai kesan sampingan.

Dalam kes terburuk, pseudomembranous kolitis boleh berlaku sebagai kesan sampingan pengambilan clindamycin. Pseudomembranous kolitis kadang-kadang mengancam nyawa keradangan usus yang disebabkan oleh bakteria Clostridium bertingkah. Ini dapat menjajah usus jika semula jadi flora usus rosak. Ini seterusnya dapat menampakkan dirinya dalam bentuk demam, teruk sakit perut dan cirit-birit.

Kontraindikasi terhadap klindamisin

Kontraindikasi mutlak terhadap penggunaan klindamisin adalah hipersensitiviti terhadap bahan aktif. Kerana kesan sampingan yang disebutkan di atas, penyakit radang usus seperti ulser kolitis juga merupakan kontraindikasi relatif. Sebagai tambahan, klindamisin dapat meningkatkan kesan dari melegakan otot semasa pembedahan, jadi berhati-hati disarankan semasa operasi dan umumnya pada pesakit dengan Penyakit Parkinson or myasthenia gravis (dan gangguan penularan neuromuskular lain).

Gunakan semasa mengandung?

Kerana terdapat sedikit hasil kajian mengenai penggunaan clindamycin di mengandung, antibiotik terapi dengan clindamycin tidak digalakkan semasa mengandung. Begitu juga semasa menyusui, kerana klindamisin masuk susu ibu. Dalam kes individu, penilaian risiko-manfaat harus dilakukan bersama dengan doktor yang merawat.