Bilakah Menggunakan EEG

. otak terletak terlindung di rongga tulang tengkorak. Sekiranya berlaku gangguan, seseorang mesti menggunakan prosedur untuk diagnostik yang juga secara tidak langsung mengungkapkan kemungkinan penyebab dan penyetempatannya. Sebagai tambahan kepada Sinar X and pengimejan resonans magnet, EEG (electroencephalography, otak pemeriksaan gelombang) sangat sesuai untuk tujuan ini dalam banyak kes.

Electroencephalogram sedang digunakan

. otak berfungsi tanpa henti. Kegiatan sekumpulan besar sel saraf ini dinyatakan oleh pelepasan elektrik yang muncul sebagai kemungkinan turun naik pada permukaan otak, di mana ia dapat diukur. Untuk tujuan ini, beberapa plat logam dilekatkan pada permukaan tengkorak sebagai elektrod pada selang masa tertentu dan turun naik voltan (potensi elektrik) yang dihasilkan di antara mereka direkodkan dalam gambar lengkung, elektroensefalogram. Singkatan EEG digunakan untuk kedua-dua pemeriksaan keseluruhan (electroencephalography) dan imej lengkung yang dihasilkan (electroencephalogram).

Pemeriksaan dengan EEG

Oleh kerana EEG bebas risiko bagi orang yang diperiksa, ia dilakukan sebagai pemeriksaan rutin untuk keadaan perubatan tertentu. Dalam konteks ini, ia dapat memberikan petunjuk yang tidak spesifik mengenai penyakit metabolik. Keradangan, tumor atau gangguan fungsi otak juga sering muncul di EEG. Pada pesakit di a koma, electroencephalography dapat memberikan petunjuk mengenai gangguan yang mendasari. EEG adalah kaedah pemeriksaan pilihan pertama, terutama pada pesakit dengan kecenderungan serangan epilepsi. Ia dapat digunakan, misalnya, untuk menentukan lokasi asal kejang tersebut. Di samping itu, elektroensefalografi adalah komponen yang sangat diperlukan untuk membuat diagnosis kematian otak.

Prosedur pemeriksaan

Pesakit tidak boleh minum minuman merangsang seperti kopi, teh atau cola sebelumnya. Baru dicuci rambut adalah kelebihan. Doktor mesti dimaklumkan mengenai yang mana tablet diambil, kerana beberapa boleh mempengaruhi lekukan EEG. Pemeriksaan tidak menyakitkan, tidak berbahaya dan boleh diulang sekerap yang diperlukan. Lebih kurang 20 elektrod diletakkan sama rata di kulit kepala. Pemeriksaan rutin berlangsung sekitar setengah jam berehat dengan mata tertutup. Di antara, pemeriksa diminta untuk membuka matanya, menutupnya kembali dan menarik nafas lega.

Dalam kes-kes khas, pemeriksaan dilakukan lebih dari 24 jam (EEG jangka panjang, biasanya dengan alat mudah alih) atau terutamanya semasa tidur (EEG tidur), kadang-kadang kaedah provokasi seperti kurang tidur atau lampu kilat digunakan. Ini mungkin memungkinkan diagnosis peningkatan kejang. Sebagai tambahan, rakaman video boleh dibuat semasa pemeriksaan (video-EEG) untuk melihat apakah fenomena tertentu, seperti berkedip, dikaitkan dengan penyitaan.

Penilaian elektroensefalogram

Aktiviti otak elektrik bergantung pada kerja yang dilakukan oleh otak pada waktu tertentu. Keluk yang direkodkan pada orang yang terjaga, santai (gelombang alpha) mempunyai irama yang berbeza daripada yang semasa aktiviti mental (gelombang beta), tidur, atau penyakit (gelombang delta atau theta). Di samping itu, corak lengkung kelihatan berbeza pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa.

Semasa menilai corak lengkung, doktor tidak hanya melihat lekuk mana yang berlaku, tetapi juga sama ada mereka cacat, frekuensi apa yang mereka miliki (iaitu berapa cepat atau lambat mereka berjalan) dan sama ada ia tetap atau membentuk corak tertentu. Di samping itu, dia memeriksa lekuk di berbagai lokasi di membawa dan dengan demikian dapat memperoleh indikasi kejadian lokal ("temuan fokus"), misalnya tumor, gangguan peredaran darah atau pendarahan.

Faktor penentu dalam penilaian adalah gambaran keseluruhan, yang terdiri daripada setiap titik. Hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku perubahan yang begitu tipikal sehingga menunjukkan penyakit tertentu - misalnya otak keradangan disebabkan oleh herpes virus menyebabkan keluk yang sangat spesifik. Dalam kes kematian otak tidak ada aktiviti otak yang dapat dikesan lagi - oleh itu hanya garis lurus yang ditunjukkan di EEG (EEG garis sifar). Oleh kerana masa kematian disamakan dengan kehilangan fungsi otak yang tidak dapat dipulihkan, EEG garis sifar seperti lebih dari 30 minit adalah salah satu prasyarat yang sangat diperlukan untuk mengisytiharkan pesakit mati dan, misalnya, mengeluarkan organnya untuk pemindahan.