Di manakah bunga Bach boleh didapati? | Bunga Bach untuk kegelisahan pada kanak-kanak

Di manakah bunga Bach boleh didapati?

Di Jerman anda boleh membeli 38 Bach Flowers dalam botol stok, sama ada secara individu atau sebagai set di farmasi. Campuran juga disediakan berdasarkan permintaan. Di England Bach Flower Remedies dijual di kedai ubat.

Botol stok mempunyai jangka hayat yang panjang dan harus disimpan di tempat yang dilindungi dari cahaya pada suhu bilik biasa. Pengambilan jangka pendek disyorkan untuk penyakit akut atau keadaan fikiran. Dalam kes-kes akut di mana mood dan tingkah laku anak dapat berubah dengan cepat, kaedah gelas air yang disebut adalah disyorkan: 2 tetes pati bunga terpilih ditambahkan ke dalam gelas (0.2l) air paip.

Seteguk kecil setiap satu diberikan dalam 2 hingga 3 jam. Anda memerlukan sebotol coklat 30ml dengan pipet atau penitis, tersedia di setiap farmasi, air pegun (no air suling), bunga Bach terpilih, cuka buah. Drop 4 tetes setiap satu atau lebih dipilih Bunga bach (tersedia sebagai botol stok, tersedia tanpa resep di setiap farmasi) ke dalam botol, isi hingga tiga perempat dengan air tawar, selebihnya dengan cuka buah.

Empat titis cuka ini diberikan empat kali sehari, disebarkan sepanjang hari, lebih baik kosong perut. Jangan gunakan sudu logam. Biarkan campuran di dalam mulut sebentar untuk mengembangkan kesannya sepenuhnya.

Campuran akan kekal dalam botol coklat selama maksimum tiga hingga empat minggu dan kemudian mesti diperbaharui. Tempoh rawatan bergantung kepada keadaan dan keadaan kesihatan kanak-kanak itu. Dalam keadaan akut, peningkatan sering dapat dilihat dengan cepat.

Pengalaman telah menunjukkan bahawa sekiranya terdapat masalah yang lebih serius yang telah muncul selama beberapa waktu, ia memerlukan masa yang lebih lama - kadang-kadang beberapa minggu - hingga perubahan positif yang jelas pada anak keadaan dapat diperhatikan. Selepas tiga hingga empat minggu, a mengimbangi mesti selalu diambil dan, jika perlu, campuran mesti dihentikan atau komposisinya berubah. Kanak-kanak sering mempunyai perasaan yang baik tentang apa yang mereka perlukan atau tidak perlukan.

Mungkin kanak-kanak itu berhenti mengambil campuran bunga itu sendiri, enggan mengambilnya atau lupa mengambilnya. Ibu bapa harus menerima kenyataan ini dan tidak memaksa pengambilannya. Sekiranya tidak ada perubahan sedikit pun dalam tingkah laku anak setelah beberapa minggu, ini boleh mempunyai pelbagai sebab.

Sudah tentu campuran itu mungkin tidak sesuai. Dalam kes ini, ia mesti diperiksa semula dan jika perlu, seorang doktor yang berpengalaman harus berunding. Kadang kala ibu bapa terlalu mengharapkan terapi.

Bach Flowers hanya menyebabkan perubahan kecil yang kadangkala sukar diperhatikan. Tingkah laku anak-anak sering timbul dari situasi keluarga. Ibu bapa dan adik-beradik juga harus bersedia untuk mengubah sesuatu dalam interaksi mereka antara satu sama lain.

Di sini juga, Bach Flowers dapat memberikan sokongan. Sekiranya tidak ada bunga yang sesuai dengan anak, seseorang mesti menganggap bahawa anak itu tidak memerlukan rawatan. Sekiranya terdapat terlalu banyak bunga yang sesuai (lebih dari 8 hingga 9), seseorang mesti terlebih dahulu mengetahui tingkah laku yang telah lama diperhatikan pada anak dan juga yang baru sahaja ditambahkan.

Rawatan dimulakan dengan bunga yang sesuai dengan tingkah laku semasa. Luangkan masa anda ketika memilih bunga, perhatikan anak anda dengan berhati-hati sebentar. Pada dasarnya, bunga Bach tidak boleh diambil selalu.

Esensi bunga tidak berbahaya, tetapi pengambilan titisan yang berterusan dapat menyebabkan anak-anak merasa bahawa mereka perlu mengambil sesuatu secara berterusan untuk merasa baik. Ini juga boleh menyebabkan ketergantungan pada bahan lain yang mungkin tidak berbahaya. Sebaik sahaja seseorang merasa bahawa anak itu memerlukan pertolongan dengan segera (sekiranya berlaku kecederaan, dalam situasi pemeriksaan, ketakutan dll)

seseorang selalu boleh menggunakan apa yang disebut "titisan kecemasan" (Rescue Remedy). Titisan kecemasan Bach mengandungi 5 bunga: Star of Bethlehem, Rock Rose, Impatiens, Cherry Plum dan Clematis. Campuran ini tersedia sebagai pekat siap pakai di farmasi dan juga merupakan komponen dari Set Bunga Bach.

Penurunan kecemasan ditujukan khusus untuk keadaan darurat akut, tidak boleh diambil dalam jangka masa yang lebih lama. Mereka bebas daripada kesan sampingan. Sentiasa sekiranya berlaku kejutan (kemalangan, kecederaan, termasuk psikologi) tekanan, peperiksaan saraf, rindu dan segala yang menakutkan kanak-kanak dalam jangka pendek, mengejutkan dan menyebabkan masalah mental.

Ini tidak semestinya menjadi kecemasan besar atau kejadian buruk. Juga kelas sekolah yang buruk, pertengkaran dengan rakan-rakan, ketakutan terhadap labah-labah, mimpi buruk atau lawatan ke doktor gigi yang akan datang adalah alasan untuk menggunakan kecemasan. Dalam semua kes, tetes mempunyai kesan menenangkan dan menenangkan pada keadaan minda anak.

Harap maklum: Penurunan kecemasan tidak dapat menggantikan rawatan perubatan yang diperlukan sekiranya berlaku kemalangan! Untuk melakukan ini, letakkan 4 tetes di atas gelas (0.2l) air paip segar dan biarkan gelas diminum dengan sedikit teguk. Anda boleh mengulangi prosedur ini jika tidak ada peningkatan yang mencukupi.

Sekiranya anda berada di jalan raya dan tidak mempunyai air yang tersedia, ambillah titisan kecemasan tanpa dicairkan. Untuk melakukan ini, berikan 1 hingga 2 tetes dari botol stok terus di bibir atau lidah. Anda juga boleh mengambil 2 tetes di bahagian belakang tangan dan membiarkannya jatuh.

Titisan kecemasan juga boleh disediakan dalam botol. Untuk melakukan ini, masukkan 4 tetes ke dalam botol coklat 20ml (dari farmasi) dan isi dengan air paip segar. Sebagai kompres untuk kecederaan ringan, gigitan serangga, luka bakar kecil, ketegangan. Untuk melakukan ini, tambahkan 6 titis kecemasan langsung dari botol stok pada 1⁄2 l air dan rendam kain sampul dengannya.