Di manakah alpha-glucosidase dihasilkan? | Alpha-glukosidase

Di manakah alpha-glucosidase dihasilkan?

Seperti majoriti manusia enzim, setiap bentuk alpha-glukosidase dihasilkan dalam organel sel khas. Prekursor enzim pertama kali disintesis dalam retikulum endoplasma. Di sinilah langkah pertama dalam proses pematangan menuju enzim matang berlaku.

Ini diikuti dengan pengangkutan ke alat Golgi yang disebut. Di sini, pematangan juga berlaku. Dalam alat Golgi, enzim dimasukkan ke dalam vesikel khas dan diangkut ke tempatnya.

Destinasi berbeza bergantung pada tisu. Dalam hati dan otot, sasarannya adalah butiran intraselular khas di mana glukosa disimpan sebagai glikogen. Di dalam usus dan buah pinggang, pengangkutan ke membran sel mengambil tempat. Di sini, vesikel dikosongkan, kerana tapak tindakan alpha-glukosidase berada di luar sel. Lysosomal alpha-glukosidase dimasukkan ke dalam vesikel yang menyatu dengan membran lisosom.

Apa itu beta-glukosidase?

Beta-glukosidase adalah enzim yang, seperti alpha-glukosidase, membelah ikatan glikosidik semasa air dimakan. Walaupun alpha-glukosidase melarutkan ikatan alpha-glikosidik, beta-glukosidase membelah ikatan beta-glikosidik. Perbezaan antara dua jenis ikatan terletak pada susunan kumpulan alkohol gula yang berkaitan.

Bagaimana tingkah laku ini ditentukan oleh pelbagai faktor yang rumit. Manusia hanya dapat memisahkan ikatan beta-glikosidik pada tahap yang terhad. Ini berperanan dalam penggunaan laktosa, Sebagai contoh.

Laktosa terdapat dalam produk yang mengandungi susu dan biasanya disebut laktosa. Oleh kerana banyak orang di Eropah Tengah tidak menghasilkan laktase, enzim yang memecah ikatan beta-glikosidik laktosa, kerana alasan evolusi, intoleransi laktosa wujud pada orang-orang ini. Selanjutnya, terdapat kekurangan dalam penggunaan selulosa. Oleh kerana manusia tidak mempunyai enzim yang dapat memecah selulosa menjadi komponennya, ia dianggap sebagai serat makanan yang tidak dapat dicerna dan diekskresikan secara langsung.

Apa itu transglucosidase?

Transglucosidase adalah enzim yang berlaku di dalam tubuh manusia dan memainkan peranan penting dalam membina dan memecah glikogen. Ia juga dikenali sebagai glucase transferase. Tugas utamanya adalah memindahkan monosakarida, disakarida atau bahkan oligosakarida dengan tiga molekul gula di dalam glikogen.

Peralihan ini sangat penting untuk penurunan molekul glukosa yang mempunyai lebih dari satu ikatan dengan molekul glukosa yang berdekatan. Sekiranya ini berlaku, enzim yang biasanya bertanggung jawab atas penurunan glikogen tidak dapat terus berfungsi, kerana hubungan antara molekul glukosa dengan dua yang lain adalah halangan. Atas sebab ini, transglucosidase dapat memutuskan hubungan antara rantai molekul glukosa dengan pelbagai ikatan dan memindahkan rantai di- atau oligosakarida atau monosakarida yang dilepaskan ke hujung glikogen bebas yang lain. Berikut ini, penurunan glikogen dapat diteruskan untuk penyediaan tenaga lebih lanjut untuk tubuh.