Doktor mana? | Diagnosis ADS

Doktor mana?

Tanda-tanda pertama sindrom defisit perhatian yang ada sering diakui oleh pakar pediatrik yang bertanggungjawab. Lawatan ke doktor kemudiannya sangat huru-hara dan tingkah laku anak-anak yang berubah menjadi jelas dalam hubungan dengan ibu bapa dan juga dengan doktor sendiri. Pakar pediatrik kemudian dapat menyatakan kecurigaannya dan berharap agar ibu bapa bersetuju untuk menjalani pemeriksaan lebih lanjut sekiranya ada kecurigaan yang dibenarkan.

Walaupun ADHD adalah penyakit yang bukan disebabkan oleh asuhan yang salah atau keadaan yang serupa, ia masih terjejas secara negatif dalam masyarakat. Ibu bapa tidak boleh melihat kecurigaan seperti serangan terhadap diri mereka sendiri atau anak mereka, tetapi harus menyetujui nasihat ujian diagnostik selanjutnya. Hanya dengan cara ini, jika ADHD memang ada, dapatkah anak mempunyai keadaan yang optimum untuk rawatan yang berorientasikan tujuan.

Sekiranya diagnosis yang disyaki disahkan, pakar pediatrik boleh berjumpa dengan kanak-kanak dan remaja pakar psikiatri atau ahli psikologi. Dalam banyak kes, pesakit muda dimasukkan ke wad psikiatri kanak-kanak dan remaja sebagai pesakit dalam sebagai sebahagian daripada rawatan awal, untuk memberi mereka latihan intensif untuk menangani penyakit mereka. Dalam beberapa kes, sindrom defisit perhatian tidak dikenali sehingga dewasa.

Ini sering menjadi masalah psikiatri tambahan, seperti gangguan tingkah laku sosial, kegelisahan atau gangguan obsesif-kompulsif atau kemurungan. Masalah ini menyebabkan orang tersebut berunding dengan a pakar psikiatri, yang mungkin juga dapat membuat diagnosis ADHD. Pada masa dewasa, ketika terdapat gangguan gangguan perhatian, psikiatri dan psikologi terlibat dalam rawatan gangguan tersebut.

Kedua-dua tadika dan (sekolah rendah) menawarkan berbagai peluang untuk mengamati anak yang "mencolok". Kedua-dua pendidik dan guru hanya menyatakan kecurigaan, tetapi bukan diagnosis yang sebenarnya. Penilaian situasi oleh sekolah (Kiga) hanya satu - walaupun penting - komponen tinjauan komprehensif.

Pemerhatian penting, terutama berkaitan dengan toleransi kekecewaan, terlalu banyak atau kurang mencabar, tetapi juga masalah di kawasan lain, seperti kelemahan membaca, ejaan atau aritmetik, harus dicatat dalam lembaran pemerhatian. Nampaknya penting bahawa semua pendidik atau guru yang menjaga anak bekerjasama dalam pemerhatian. Walau bagaimanapun, juga penting untuk mengadakan pertukaran yang konsisten dan jujur ​​dengan ibu bapa dan berbincang dengan perkhidmatan psikologi sekolah atau ahli terapi yang menjaga anak.

Terdapat prosedur yang berbeza, bergantung pada usia kanak-kanak. Walaupun kanak-kanak prasekolah dikenakan diagnostik perkembangan, kanak-kanak sekolah rendah biasanya juga menjalani diagnostik kecerdasan. Dalam kedua-dua tinjauan, selain kriteria pemerhatian sebenar prosedur ujian, perhatian khusus diberikan kepada bagaimana tingkah laku anak dalam situasi ujian.

Sekiranya anda ingin melihat lebih dekat topik diagnostik kecerdasan dan kecerdasan, sila klik di sini: Berbakat Tinggi. Prosedur ujian diagnostik mana yang digunakan berbeza secara terperinci. Kaedah terkenal untuk mengukur kecerdasan, perkembangan dan gangguan prestasi separa adalah seperti: HAWIK (Hamburger Wechsler Intelligenztest Kinder), CFT (Ujian Kecerdasan Budaya Adat) dan banyak lagi.

HAWIK menguji melalui pelbagai ujian, seperti pelengkap gambar, pengetahuan umum, pemikiran aritmetik dan lain-lain kecerdasan praktikal, lisan dan umum. CFT mengukur kemampuan individu kanak-kanak untuk mengenali peraturan dan mengenal pasti ciri-ciri tertentu.

Ia juga mengukur sejauh mana kanak-kanak itu mampu mengecam dan menyelesaikan masalah bukan lisan. Secara keseluruhan, ujian ini terdiri daripada lima ujian yang berbeza. Selain pengukuran kecerdasan, yang juga dapat menentukan kemampuan tinggi anak, ada kemungkinan untuk menguji perhatian (misalnya DAT = Dortmund Attention Test), untuk mengukur kemampuan menyelesaikan masalah dan untuk mengukur kemampuan untuk berkonsentrasi.

Telah disebutkan bahawa diagnosis harus terdiri dari beberapa saat pemerhatian. Ini penting untuk mengelakkan salah diagnosis, kerana banyak kanak-kanak hidup dan ingin tahu atau tenang dan introvert tanpa "gangguan" dalam arti ADHD atau ADHD. Ibu bapa, guru, atau pendidik dan juga psikologi memainkan peranan penting dalam membuat diagnosis yang sesuai, tetapi jangan membuatnya sendiri.

Di kebanyakan negara, pakar pediatrik bertanggungjawab untuk membuat diagnosis. Ini bermaksud - berdasarkan pemerhatian - pemeriksaan khusus juga dilakukan. Ini biasanya bersifat neurologi dan perubatan dalaman.

Kesemuanya bertujuan terutamanya untuk mengecualikan masalah organik sebagai penyebab tingkah laku yang mencolok (= diagnosis pengecualian). Sebagai peraturan, pakar pediatrik terlebih dahulu mengatur komprehensif darah kiraan (pengecualian penyakit tiroid, kekurangan zat besi, dll) dan juga menundukkan anak kepada pemeriksaan fizikal (pengecualian penyakit mata dan telinga, alergi dan penyakit yang menyertainya (asma, mungkin neurodermatitis; lihat: diagnosis pembezaan).

U - U pemeriksaan kanak-kanak seringkali tidak mencukupi sehubungan dengan pemeriksaan tepat organ deria, terutama telinga dan mata. Pemeriksaan yang lebih khusus diperlukan untuk mengecualikan kemungkinan masalah tersebut disebabkan oleh penglihatan atau pendengaran kanak-kanak yang kurang baik. Dalam kedua kes tersebut, masalah di kawasan ini mungkin bermaksud bahawa seorang kanak-kanak tidak dapat menumpukan perhatian dan bekerjasama dengan secukupnya.

. EEG (electroencephalogram) digunakan untuk menentukan kemungkinan turun naik pada otak dan membolehkan kesimpulan dibuat mengenai kemungkinan gangguan fungsi CNS (= pusat sistem saraf). ECG (Elektrokardiogarmm) mengkaji jantung irama dan kadar jantung.

Oleh itu, dalam kerangka diagnostik ADS, ia berfungsi sebagai ukuran diagnostik pembezaan untuk menentukan kemungkinan jantung gangguan irama, yang mungkin memerlukan ubat khas atau tidak membenarkan ubat ADS biasa. . Skala Achenbach, dinamai pengembangnya, memberikan kemungkinan untuk merekodkan yang sebenarnya keadaan dari sudut pandangan yang berbeza.

Selain pertimbangan usia dan jenis kelamin anak, skala Achenbach menawarkan kemungkinan untuk mempertimbangkan keseluruhan keadaan anak sebagai objektif mungkin dengan soal selidik yang terpisah untuk ibu bapa, pendidik / guru dan anak-anak. Ini dengan cara khas selalu bergantung pada kejujuran orang yang ditemu ramah. Tidak ada ujian khas untuk diagnosis ADHD.

Gangguan itu adalah diagnosis pengecualian: jika semua kemungkinan penyebab lain dapat dikecualikan, maka diagnosis ADHD dibuat. Untuk mendapatkan gambaran mengenai keadaan daripada pesakit yang didakwa, soal selidik mudah digunakan. Ini termasuk soalan mengenai perhatian (Bolehkah anda menumpukan perhatian buruk ketika sesuatu yang penting tetapi tidak menyenangkan?

, mood (Adakah anda sering mengalami perubahan mood?), fakulti kritikal (Adakah anda dapat menangani dengan baik fakta bahawa seseorang mempunyai sesuatu untuk dikritik mengenai anda atau pekerjaan anda?), impulsif (Adakah anda dapat mengawal diri anda dengan baik ketika diprovokasi ?

, tingkah laku sosial (Adakah anda sering mengganggu orang lain?) dan banyak aspek lain dalam kehidupan seharian. Soal selidik harus selalu (jika boleh) dijawab oleh pesakit sendiri dan oleh orang rujukan dekat (dalam kebanyakan kes ibu bapa).

Perbandingan persepsi orang lain dan persepsi diri sudah dapat memberikan petunjuk pertama mengenai tingkah laku yang jelas. Masalah mendiagnosis ADHD adalah selalu bahawa tingkah laku yang disangka secara automatik diberikan kepada penyakit ini. Banyak gejala ADHD, Seperti kekurangan tumpuan, berlaku tanpa asas automatik untuk sindrom tersebut.

Pada masa yang sama, a kekurangan tumpuan juga boleh menjadi petunjuk gambar klinikal lain yang serupa dengan gejala mereka dengan ADHD. Atas sebab ini, a diagnosis pembezaan gejala itu perlu. Khususnya, gangguan perkembangan yang mendalam, gangguan afektif dan persekitaran rumah yang menguatkan gejala harus - jika mungkin sebelumnya - dijelaskan oleh diagnosis pembezaan.

Seperti yang dapat dilihat dari diagnosis (lihat di atas), adalah tugas doktor untuk memeriksa penyebab gangguan metabolik, gangguan penglihatan dan / atau pendengaran, penyakit neurologi dan, jika perlu, untuk menetapkan keadaan keletihan penyebabnya . Ini termasuk Sindiket Tourette, kemurungan, gangguan kecemasan, mania, paksaan, autisme dan gangguan bipolar (= gangguan manik-depresi). Di kawasan kognitif, kecerdasan berkurang, gangguan prestasi separa seperti disleksia or diskalkulia harus dikecualikan, serta berbakat atau separa kekurangan tumpuan.