Doktor mana yang bertanggungjawab untuk merawat abses pada testis? | Abses testis

Doktor mana yang bertanggungjawab untuk merawat abses pada testis?

An abses pada buah zakar mesti dirawat oleh pakar yang sesuai. Terutama dalam kes pembengkakan teruk dan / atau kesakitan, mereka yang terjejas mesti berjumpa doktor dengan segera. Dalam keadaan apa pun tidak seharusnya abses itu sendiri akan diperah atau dicucuk, kerana ini boleh menyebabkan komplikasi serius.

Ahli urologi adalah orang yang tepat untuk dihubungi untuk abses di buah zakar. Penyakit di kawasan genital dan saluran kencing adalah sebahagian daripada spektrum rawatan ahli urologi. Walau bagaimanapun, pakar bedah juga boleh melakukan pembedahan pembuangan abses pada buah zakar.

Rawatan tersebut dijalankan secara pesakit luar dalam praktik doktor atau, dalam kes yang teruk, di hospital dengan kemasukan pesakit dalam. Dengan kaedah ultrasound pemeriksaan doktor dapat menentukan penyebaran dan lokasi tepat abses. Ahli urologi kemudian memotong abses di bawah anestetik tempatan dan membiarkan rembesannya hilang.

Ramalan

Kursus dan prognosis abses bergantung terutamanya pada ukuran dan penyetempatannya. Abses pada testis adalah kes khas. Kerana pengumpulan nanah di dalam skrotum, rawatan yang sesuai mesti dimulakan dengan segera.

Walau bagaimanapun, dengan diagnosis segera dan pembukaan rongga abses secara pembedahan, prognosis pada umumnya sangat baik. Namun, semasa operasi, ia mesti dipastikan bahawa tisu penghubung kapsul yang mengelilingi abses dikeluarkan sepenuhnya. Jika tidak, dapat diandaikan bahawa abses baru akan selalu terbentuk. Pesakit yang terjejas juga harus memperhatikan bahawa jari tidak boleh digunakan untuk menekan abses.

Apakah risiko abses testis?

Dengan abses selalu ada bahaya bahawa rongga abses terbuka ke dalam. Dengan cara ini, patogen bakteria yang bertahan di dalam rongga abses dilepaskan ke aliran darah. Ini boleh menyebabkan darah keracunan (sepsis).

Sepsis adalah penyakit yang berpotensi mengancam nyawa yang memerlukan rawatan segera. Di samping itu, pengumpulan nanah di dalam skrotum boleh menyebabkan struktur penting dihimpit. Sekiranya abses menyebabkan penyempitan kapal membekalkan testis, ini boleh menyebabkan kemandulan.

Penyebab abses pada testis

Terdapat pelbagai penyebab terjadinya abses pada testis. Dalam kebanyakan kes, kecederaan terkecil di kawasan permukaan kulit, yang menyebabkan patogen bakteria dapat memasuki organisma, adalah penyebabnya. Patogen bakteria yang bertanggungjawab untuk pengembangan abses pada testis kebanyakannya staphylococci (Staphylococcus aureus).

Dalam banyak orang ini bakteria menetap di permukaan kulit dan membran mukus sebagai sebahagian daripada flora normal. Terutama selaput lendir nasofaring, permukaan kulit ketiak dan kawasan kemaluan wanita dijajah dengan patogen bakteria ini. Pada lelaki, Staphyloccocus aureus dapat dijumpai terutamanya di kawasan perineum, iaitu antara anus/dubur. dan buah zakar.

Dari situ bakteria patogen dapat bergerak ke skrotum. Walau bagaimanapun, apabila sistem imun seimbang, mereka tidak menyebabkan penyakit dan dianggap sebagai patogen apatogenik. Sebabnya adalah hakikat bahawa kulit dan selaput lendir mewakili penghalang semula jadi.

Tetapi, jika permukaan kulit atau selaput lendir dibuka, patogen dapat menembusi organisma. Pada kebanyakan orang, walaupun dalam kes ini abses tidak berkembang, seperti tubuh sendiri sistem imun dapat mencegah jangkitan. Terutama orang yang mempunyai kelemahan sistem imun cenderung mengembangkan abses (contohnya pada testis).

Patogen bakteria yang telah memasuki organisma melalui lesi skrotum diperangi oleh warna putih darah sel (leukosit). Semasa reaksi defensif ini, rembesan purulen dapat berkembang. Rembesan ini biasanya terdiri daripada sisa-sisa tisu mati, bakteria dan putih darah sel-sel.

Sekiranya penyingkiran nanah tidak dapat dijamin, organisma mula membina kapsul tisu penghubung gentian di sekitar pengumpulan nanah. Ini untuk mengelakkan rembesan yang dipenuhi nanah merebak lebih jauh ke dalam badan. Di samping itu, ada faktor lain yang menyokong pengembangan abses pada testis:

  • Kencing manis
  • Penyakit kulit kronik (contohnya psoriasis atau neurodermatitis)
  • Kecederaan pada kulit (contohnya, dengan mencukur kawasan genital secara berkala)

Pada lelaki, abses sering terbentuk di perineum, kawasan antara skrotum dan anus/dubur..

Kedekatan dengan anus/dubur. menyokong penembusan bakteria, Terutamanya Staphylococcus aureusVia rambut bergerak ke lapisan kulit yang dalam, di mana reaksi keradangan dengan pembentukan abses berlaku. Keradangan dapat dirasakan sebagai benjolan yang kuat dan menunjukkan yang biasa simptom abses, yang termasuk kesakitan, kemerahan dan bengkak. Abses boleh menjadi sangat besar dan menyebabkan parah kesakitan, yang juga boleh menyebabkan masalah buang air besar.

Rawatan awal abses adalah penting untuk mencegah penyebaran keradangan dan komplikasi seterusnya. Jarang berlaku abses antara testis dan dubur secara spontan dan sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, abses mesti dikeluarkan secara pembedahan semasa operasi.

Orang yang terkena menerima anestetik tempatan atau dalam kes yang teruk anestetik. Doktor memotong abses dan dengan lembut membuang tisu mati di sekitarnya. Oleh kerana berdekatan dengan sfinkter dubur (Musculus sphincter ani), rawatan mesti diambil, jika tidak, terdapat risiko bahawa pesakit harus memegang najis selepas operasi.

Doktor kemudian membilas luka dengan larutan antiseptik dan meletakkan longkang di mana rembesan luka dapat mengalir. Biasanya luka tidak dijahit untuk mengelakkan rongga abses yang lain dari membungkus sendiri. Abses boleh terbentuk dengan mudah antara testis dan paha, kerana geseran sering berlaku pada ketika ini.

Pakaian yang ketat, seperti seluar jeans atau seluar dalam yang ketat, menyebabkan gosokan berterusan di bahagian dalam paha, mengakibatkan luka kecil pada permukaan kulit. Sekiranya kulit tidak lagi utuh, patogen dapat menembusi tubuh dengan mudah dan menyebabkan keradangan. Akibatnya, pada orang yang mengalami gangguan imun, keradangan yang dikemas, iaitu abses, dapat terbentuk antara testis dan paha.

Abses menyakitkan dan sensitif terhadap tekanan dan sentuhan. Kulit di sekitar skrotum juga bengkak dan kemerahan. Abses kecil dapat dirawat dengan menarik salap jika perlu, lebih besar bisul mesti dibuang oleh doktor dalam apa jua keadaan. Walau apa pun, disarankan berjumpa doktor untuk menentukan rawatan yang sesuai.