Doktor mana yang harus pergi ke kanak-kanak atau orang dewasa dengan disyaki ADHS? | ADHD

Doktor mana yang mesti pergi ke kanak-kanak atau orang dewasa yang disyaki ADHS?

Titik hubungan pertama adalah pakar pediatrik untuk kanak-kanak dan doktor keluarga untuk orang dewasa. Dengan pengalaman yang cukup, kedua-duanya dapat membuat diagnosis dan memulakan rawatan. Sekiranya ada keraguan, mereka bergantung kepada psikologi atau pakar psikiatri dan pakar lain, seperti ADHD adalah penyakit yang sangat kompleks dengan pelbagai gejala. Bukan hanya diagnosis tetapi juga terapi sangat pelbagai dan memerlukan kerjasama pakar yang berbeza. Oleh itu, penglibatan awal dari pelbagai bidang disarankan.

Kekerapan kejadian

Kerana manifestasi luaran yang berbeza, kadang-kadang lebih tidak menyenangkan ADHD, biasanya didiagnosis lebih kerap dan, sebagai peraturan, lebih cepat. Menurut kajian semasa, kekerapan ADHD diasumsikan antara 3 dan 10% dari populasi, dengan 3 - 6% dari populasi berusia 6 hingga 18 tahun (3 - 4% kanak-kanak usia sekolah rendah, sekitar 2% remaja).

Nisbah antara ADHD dan ADHD dianggarkan sekitar 1/3 hingga 2/3, sehingga frekuensi ADHD 2 hingga sekitar 7% dapat diasumsikan. Kajian juga menunjukkan bahawa kanak-kanak lelaki dipengaruhi oleh AD (H) D sekitar 7 kali lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan. Walaupun pada orang dewasa, AD (H) S tidak boleh ditolak.

Diasumsikan bahawa sekitar 1% populasi dewasa menderita AD (H) S, walaupun kajian dan penyelidikan menunjukkan perbezaan khusus negara. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk menentukan mengapa terdapat perbezaan khusus negara, kerana bukan hanya perbezaan sebenarnya tetapi juga keadaan penyelidikan ilmiah yang berbeda memainkan peranan. Kajian kembar dapat mengesahkan bahawa komponen genetik AD (H) S tidak dapat dibahas dan kembar yang serupa biasanya dipengaruhi bersama oleh simptomologi yang sesuai.

Pandangan sejarah ADHS

Yang terkenal secara sejarah adalah sejarah Philip yang gelisah, yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1846 oleh Heinrich Hoffmann, seorang doktor dari Frankfurt. Sering dikatakan bahawa Hoffman sendiri menderita fidgeting syndrome atau sekurang-kurangnya ingin menarik perhatian kepadanya. Ini mungkin benar, tetapi juga harus diingat bahawa mungkin dia hanya ingin mencapai faktor hiburan dengan bukunya.

Ini dapat disahkan oleh fakta bahawa Hoffman belum menjadi ahli saraf semasa menulis bukunya. Semasa dalam buku kanak-kanak, tabiat buruk itu masih dapat dilihat, pada tahun-tahun berikutnya pencarian untuk tujuannya bermula. Sama dengan sejarah disleksia, ada arah yang berbeza yang diambil, berbeza pendapat dan pandangan.

Sejajar dengan sejarah disleksia menjadi jelas: kemungkinan penyebab diterima, dicabut, didalilkan lagi. Pada tahun 30-an, secara kebetulan didapati bahawa ubat-ubatan khas menenangkan kanak-kanak hiperaktif. Wilhelm Griesinger, sebuah Berlin pakar psikiatri, dijelaskan pada tahun 1845 bahawa kanak-kanak hiperaktif tidak dapat memproses rangsangan luaran di otak dengan betul dan oleh itu masalah / penyimpangan dari norma mesti ada di kawasan otak.

Sejak itu terdapat perbincangan kontroversial, pendapat balas cepat berkembang. Oleh itu, seseorang cuba mengaitkan semula pernyataan Griesinger dan mengaitkan masalah tersebut dengan perkembangan yang tergesa-gesa ("hipermetarmorfosis"). Pada awal abad ke-20, pendidikan diberi tanggungjawab yang besar.

Kumpulan muncul yang menjadikan kanak-kanak yang terlalu aktif sukar dididik. Pada tahun 60-an, a otak gangguan dianggap sebagai penyebab ADHD dan diperlakukan dengan sewajarnya. Seawal tahun 1870, warisan tidak dikecualikan, tetapi peningkatan tekanan sosial juga ditunjukkan.

Kebajikan yang semakin penting seperti ketepatan waktu, ketertiban, ketaatan, ... tidak dapat dipenuhi oleh semua anak dengan cara yang sama. Kemudian pendekatan pelbagai sebab (= disebabkan oleh banyak faktor) menjadi semakin popular: Pelbagai faktor dianggap sebagai penyebab perkembangannya: disfungsi serebrum minimum (MCD, suatu bentuk otak kerosakan), keturunan (penularan genetik), akibat yang timbul dari masyarakat yang berubah. Sejak tahun 90-an, pendekatan penjelasan neurobiologi, yang dijelaskan di bawah, telah muncul sebagai kemungkinan penyebab lain.

Walau bagaimanapun, dapat juga diasumsikan bahawa beberapa faktor berperanan dalam perwujudannya. Pertama dan terpenting, yang berubah zaman kanak-kanak, tetapi juga keadaan keluarga yang berubah. Percubaan ilmiah untuk menjelaskan ini dilakukan dalam semua bidang perubatan, psikologi, tetapi juga pedagogi.

Mungkin harus diingat, bagaimanapun, bahawa tidak mungkin ada penyelesaian ideal klasik yang berlaku untuk semua orang. Masalahnya sangat individu dan oleh itu memerlukan terapi individu untuk ADHD. Sehingga hari ini dua kedudukan yang bertentangan dan ekstrem dipertahankan secara prinsip. Ini adalah di satu pihak mereka yang percaya bahawa AD (H) S pada asasnya harus dirawat dengan ubat-ubatan dan di sisi lain mereka yang percaya bahawa tujuan hanya dapat dicapai melalui terapi dan langkah-langkah pendidikan yang diubah dan ubat itu harus dielakkan. Sebilangan besar bentuk terapi hari ini dapat dijumpai di antara dua pandangan ini.