Doktor mana yang harus dikunjungi? | Fisur dubur

Doktor mana yang harus dikunjungi?

Sekiranya anda mengalami simptom fisur dubur, anda harus berjumpa doktor dengan segera agar simptomnya dapat diubati lebih awal. Sangat penting untuk meminimumkan penambahan dan peningkatan penemuan dengan rawatan awal dan dengan itu dapat menyelamatkan pesakit yang tidak perlu menderita. Sekiranya berlaku fisur dubur, seseorang harus berjumpa pakar, yang disebut proctologist.

Ini adalah pakar yang menangani penyakit Rektal. Jika tidak, anda juga boleh berjumpa pakar gastroenterologi. Pakar-pakar ini juga dapat mencari penyebab lain dari gejala yang dijelaskan dan mungkin lebih serius, seperti ulser barah, atau bahkan mengesampingkannya.

Bagaimana saya merawat fisur dubur?

Terdapat pelbagai pilihan terapi untuk rawatan penyakit fisur dubur. Pertama sekali, perbezaan mesti dibuat antara fisur dubur akut dan kronik. Fisur dubur akut biasanya dirawat secara konservatif, iaitu tanpa campur tangan pembedahan.

Salap digunakan yang memberi kesan santai pada otot sfinkter bawah di kawasan dubur dan dengan itu dapat memudahkan pergerakan usus. Selanjutnya, doktor yang hadir boleh memberi salap yang mempunyai kesan anestetik dan menghalang kuat, menusuk kesakitan. Krim Penaten® juga telah menunjukkan kejayaan dalam menghilangkan keradangan.

Rawatan intensif juga harus dilakukan agar luka dapat sembuh dengan lebih baik dan tidak menjadi jangkitan tambahan. Oleh itu, luka harus dibasmi kuman dua kali sehari sebelum menggunakan salap dan krim. Penting untuk memastikan bahawa sebelum setiap rawatan luka perlu dilakukan pencucian tangan secara menyeluruh dan luas agar tidak kuman terbawa dan juga boleh menjangkiti luka.

Sebaiknya pakai sarung tangan. Doktor juga boleh menetapkan ubat dilator dubur, yang boleh digunakan pesakit untuk meregangkan otot sfingter yang sempit dan memudahkan buang air besar. Di atas semua, adalah mustahak untuk minum banyak dan mengambil cukup banyak makanan melalui makanan.

Ini menjadikan najis lebih lembut secara konsisten. Sekiranya kaedah rawatan konservatif tidak mencukupi atau jika sudah ada fisur dubur yang sangat kronik, dalam kebanyakan kes perlu dilakukan terapi pembedahan. Fisur dubur yang akut dan baru dapat dirawat dengan berkesan dengan krim dan salap konservatif.

Salap digunakan untuk melonggarkan radas otot sfinkter bawah dan dengan itu memudahkan buang air besar. Mereka boleh memberi kesan kerana apa yang disebut kalsium antagonis dan nitrat, yang menyebabkan kelonggaran otot licin di kawasan sfinkter. Salap dengan a kesakitan-melegakan kesan juga digunakan.

Ini termasuk sediaan seperti Posterisan, yang boleh disapu pada luka di kawasan membran mukus 2 hingga 3 kali sehari. Mereka mengandungi lidocaine, ubat bius yang mati rasa tidak menyenangkan kesakitan dengan menghalang penghantaran impuls ke serat saraf yang ada di kawasan dubur. Sebagai alternatif, anestetik juga terdapat dalam bentuk suppositori yang boleh disisipkan.

Di samping itu, doktor yang merawat juga boleh menyuntik anestetik ke kawasan fisur dubur dengan jarum suntik. Gejala seperti gatal, sakit dan membakar dengan itu lega dan tidak lagi begitu kuat. Di samping itu, seseorang harus memastikan seimbang dan kaya serat diet dan pengambilan cecair yang mencukupi untuk mencegah sembelit.

Fisur dubur akut biasanya sembuh dengan sendirinya tanpa akibat sekiranya persediaan yang disebutkan di atas digunakan dan sesuai diet diikuti. Sekiranya langkah-langkah konservatif tidak mencukupi untuk mengatasi masalah fisura di kawasan dubur, pesakit mesti menjalani pembedahan. Oleh kerana pembedahan selalu dikaitkan dengan risiko, pesakit mesti diberitahu tentang kemungkinan komplikasi.

Di kawasan dubur dan terutama di dekat sfinkter luaran, serat saraf boleh rosak. Selepas operasi, tinja masalah lemah kawalan kencing boleh berlaku yang tidak lagi dapat diperbaiki, iaitu ketidakupayaan untuk menahan pergerakan usus secara khusus. Di samping itu, jangkitan selepas operasi sering berlaku, yang dapat berkembang dengan cepat kerana penjajahan bakteria yang sangat tinggi di kawasan dubur.

Mereka boleh merebak lebih jauh dan memanjangkan dan menyukarkan proses penyembuhan yang lama setelah pembedahan pembedahan pada fisur dubur. Prosedur pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestetik pendek atau anestetik serantau. Pelbagai prosedur disediakan.

Sebagai peraturan, fisur dubur dan kawasan tisu yang berdekatan dikeluarkan sepenuhnya sehingga tidak ada tisu yang rosak. Semasa ablasi, sampel tisu juga diambil dan dikirim ke jabatan patologi untuk mengesahkan kemungkinan proses barah. Pada fisur dubur kronik, lipatan kulit yang kasar dan menonjol biasanya terbentuk, yang juga dikeluarkan.

Dalam kes-kes yang sangat sukar, sebahagian kecil otot sfingter luaran kadang-kadang dikeluarkan juga, di mana berisiko tinggi terjadinya tinja jangka panjang masalah lemah kawalan kencing mesti dijangkakan di sini. Kaedah yang lebih baru adalah suntikan Botox semasa pembedahan pembedahan fisur dubur. Botox® membawa kepada pengurangan otot sfingter luaran dan dengan itu memudahkan buang air besar.

Walau bagaimanapun, kelemahan prosedur ini adalah bahawa ia hanya boleh berlaku selama kira-kira 3 bulan dan sangat mahal. Penyembuhan selepas pembedahan pembedahan fisur dubur biasanya memakan masa 4 - 6 minggu dan kadang-kadang boleh memakan masa lebih lama. Selain itu, komplikasi selepas operasi, seperti jangkitan, dapat memperpanjang proses penyembuhan.

Secara keseluruhan, bagaimanapun, proses penyembuhan berbeza bagi setiap pesakit. Pada hari dan minggu pertama, penyembuhan luka proses boleh menyebabkan kesakitan yang tidak menyenangkan, yang bagaimanapun bertambah baik sepanjang operasi dan menurun. Oleh kerana penyembuhan terbuka pada kawasan luka, a membakar dan sensasi menangis boleh berlaku dan pergerakan usus juga menyebabkan rasa sakit menyengat dan menarik pada hari-hari pertama.

Luka juga mungkin berdarah sedikit pada mulanya dan mengganggu, terutamanya ketika duduk. Kerana operasi, tisu pada mulanya masih sangat tertekan dan jengkel. Semasa proses penyembuhan, pesakit sering memerlukan kesabaran, tetapi dalam kebanyakan kes fisur dubur sembuh sepenuhnya dan tanpa kerosakan yang masih ada.

Fisur dubur yang akut dan tidak rumit mempunyai prognosis yang baik dalam rawatan konservatif. Dengan kebersihan dubur yang mencukupi dan penggunaan prinsip rawatan penting yang konsisten, fisur dubur biasanya sembuh sepenuhnya dalam jangka masa 2 hingga 3 minggu. Penggunaan salap yang diresepkan secara intensif dan berkala dapat menghilangkan rasa sakit dan kawasan luka dirawat, mengering dan kulit yang rosak perlahan-lahan mula tumbuh semula.

Oleh kerana fisur dubur dapat muncul kembali walaupun selepas penyembuhan yang baik, sangat penting untuk terus merawat penyebab yang paling biasa, buang air besar yang mengeras. Melalui a diet kaya dengan serat atau penambahan agen pembengkakan yang disebut, seperti biji rami, konsistensi najis menjadi lembut dan licin dan dapat disalirkan dengan lebih mudah dan tanpa penekanan yang kuat. Penyembuhan kekal dan pengurangan risiko retakan dubur baru hanya dapat dicapai dalam jangka panjang dengan najis lembut.