Latihan yang manakah untuk stenosis saluran tulang belakang

Perkara yang paling penting dalam latihan diri adalah melegakan terusan tulang belakang. Ini dilakukan dengan membengkokkan tulang belakang. Ini menarik badan vertebra terpisah dan membesar terusan tulang belakang.

Di samping itu, terusan tulang belakang stenosis biasanya menunjukkan peningkatan punggung berongga, itulah sebabnya regangan latihan dilakukan untuk M. Iliopsoas (hip flexor), kerana otot ini cenderung menarik tulang belakang ke dalam lordosis apabila tegang di kawasan di mana ia berasal dari vertebra (BWK 12, LWK 1-4). Stenosis saluran tulang belakang adalah penyempitan saluran tulang belakang kerana perubahan pada ruang tulang belakang yang disebabkan oleh osteofit, hipertrofi ligamen flava atau penyakit degeneratif tulang belakang yang menyekat saluran tulang belakang. The saraf ekstremiti muncul dari saluran tulang belakang dan juga terganggu oleh penyempitan.

Akibatnya, keluhan yang memancarkan adalah gejala yang paling biasa. Kesemutan, kebas pada kedua kaki dan parah kesakitan di kaki dan belakang adalah gejala biasa. Hasilnya, keupayaan untuk menanggung berat badan berkurang. Dalam kebanyakan kes, gejala bertambah baik apabila tulang belakang dibawa ke dalam lenturan kerana saluran tulang belakang terlepas dengan cara ini.

Latihan dari fisioterapi

Latihan 1: Pesakit berada dalam posisi rawan di hujung sofa dan memegang sofa dengan tangannya. Kaki tetap tergantung longgar. Kedudukan ini sahaja menyebabkan tarikan pada tulang belakang bawah.

Ahli terapi juga dapat meningkatkan tarikan pada punggung bawah dengan menekan pelvis. Pesakit boleh melakukan senaman ini di rumah, tetapi memerlukan sofa yang boleh disesuaikan dengan ketinggian. Latihan 2: Pesakit berbaring telentang di atas lantai.

Dia mengangkat kakinya sedekat mungkin ke badan dan dengan itu membentuk sejenis bungkusan. Dengan sedikit memutar seluruh batang tubuh, pesakit juga melonggarkan seluruh kawasan belakang. Sebagai alternatif, pesakit boleh memilih kedudukan langkah, di mana dia meletakkan kaki pada sudut 90 ° di atas kubus atau di rumah di sofa atau kerusi.

Pesakit juga boleh meletakkan bantal panas di bawah punggung untuk merehatkan otot. Latihan 3: Pesakit duduk di atas kerusi dan bersandar ke depan sepenuhnya dengan seluruh badan bahagian atas sehingga tangannya menyentuh lantai. Dia kekal dalam kedudukan ini untuk sementara waktu untuk mencapai kelegaan.

Latihan 4: Peregangan latihan untuk M. Iliopsoas: Pesakit berbaring di punggungnya dan menariknya kaki ke arah badan. Dia cuba menolak yang terbentang kaki melalui sepenuhnya dan menolaknya ke lantai. Pegang kedudukan ini selama 30 saat.

Untuk meningkatkan regangan, letakkan kaki di pinggir bangku terapi atau di sisi katil dan biarkan kaki yang terbentang digantung ke atas overhang. Kaki yang lain tetap diketatkan. Ini akan meningkatkan daya tarikan pada otot Iliopsoas sehingga dapat diregangkan dengan baik. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar
  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang serviks
  • Stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbal - rawatan konservatif tanpa pembedahan