Jari mana yang tertidur | Sindrom terowong karpal - latihan yang membantu

Jari mana yang tertidur

Setiap jari tangan masing-masing dibekalkan dengan spesifik saraf. Ini saraf bertanggungjawab untuk membuat kita merasa sesuatu dan menjaga jari kita tetap lentur. Yang dipanggil saraf ulnar, yang berjalan di sepanjang lengan, bertanggungjawab untuk si kecil jari dan bahagian luar jari manis.

Untuk bahagian dalam gelang jari, jari tengah, jari telunjuk dan ibu jari, saraf median (juga disebut saraf pusat) bertanggungjawab. The saraf median berjalan melalui terowong karpal. Dalam sindrom carpal tunnel, terdapat tekanan yang lebih kurang pada saraf median yang membawa kepada sensasi rasa tidak selesa, mati rasa, kesemutan dan kehilangan sensasi. Gejala-gejala ini kemudian berlaku di kawasan yang dibekalkan oleh saraf, sehingga orang yang terjejas biasanya merasakan ini pada awalnya dengan tertidurnya jari tangan yang terkena.

Terutama pada waktu malam, ketika tangan berada dalam kedudukan yang tidak baik, di mana tekanan pada saraf meningkat, gejala ini disukai. Pesakit kemudian bangun pada waktu pagi dengan jari mereka sudah tidur. Pada awal penyakit ini, gejala-gejala itu hilang semula dengan cepat dalam sehari. Walau bagaimanapun, jika tekanan pada saraf meningkat atau disertai dengan kerosakan, ada kemungkinan empat jari yang terjejas tertidur lebih kerap dan gejala selanjutnya berlaku.

Terapi / rawatan

Dalam rawatan sindrom carpal tunnel, langkah pertama adalah menilai tahap penyakit dan batasan yang disebabkan oleh sindrom karpal. Dengan mengambil kira penyebab penyakit ini, keadaan umum pesakit adalah kesihatan dan umur, keadaan khas, seperti mengandung atau penyakit kronik, kaedah terapi yang sesuai dipilih. Sebagai peraturan, sindrom carpal tunnel pertama kali dirawat secara konservatif.

Bahagian utama rawatan terdiri daripada langkah-langkah fisioterapeutik dengan pendekatan rawatan yang berbeza. Ini termasuk, misalnya, fisioterapi dengan kombinasi latihan yang berbeza untuk menguatkan dan meregangkan pergelangan tangan struktur, aplikasi haba untuk melonggarkan otot di kawasan sekitar dan aplikasi sejuk untuk mendapatkan cengkaman pada kesakitan dalam keradangan yang sudah ada. Urut khas untuk melonggarkan tisu dan teknik cengkaman khas dalam konteks terapi manual untuk dilonggarkan tendon dan ligamen dan untuk menggerakkan pergelangan tangan secara pasif atau penggunaan pita khas, yang bertujuan untuk menyokong dan menstabilkan pergelangan tangan di satu pihak, tetapi juga melindunginya dari pengaruh luaran dan sebahagiannya melumpuhkannya. Sekiranya kaedah terapi konservatif tidak membawa kejayaan yang diinginkan, operasi boleh bermanfaat. Ini adalah prosedur invasif minimum yang dapat dilakukan secara rawat jalan.