Interaksi mana yang mungkin berlaku semasa mengambil asiklovir? | Salap mata Aiclovir

Interaksi mana yang mungkin berlaku semasa mengambil asiklovir?

Interaksi boleh berlaku sekiranya beberapa ubat diambil pada masa yang sama. Ini boleh mengubah kesan dan kesan sampingan. Terdapat juga interaksi antara ubat-ubatan dan bahan lain seperti alkohol.

Apabila menggunakan Aciclovir salap mata, hanya sebilangan kecil bahan aktif yang memasuki aliran darah, sehingga interaksi hampir mustahil. Tetapi, ketika merawat dengan yang lain salap mata atau turun pada masa yang sama, sekurang-kurangnya 15 minit di antara mereka, dengan Aciclovir salap mata menjadi yang terakhir digunakan. Pada prinsipnya, doktor harus selalu diberitahu tentang semua ubat yang anda minum, walaupun ia dibeli di kaunter.

Apa yang harus anda pertimbangkan semasa mengambil asiklovir?

Apabila menggunakan Aciclovir salap mata, perlu diperhatikan bahawa kerana bahan berlemaknya, gangguan penglihatan sementara mungkin terjadi. Atas sebab ini, perhatian khusus harus diambil semasa mengoperasikan mesin, bekerja tanpa pijakan yang selamat dan dalam lalu lintas jalan raya. Oleh itu, sesiapa sahaja yang mengalami masalah penglihatan tidak boleh mengambil bahagian dalam lalu lintas jalan raya jika perlu. Selain itu, kemampuan untuk bereaksi dapat terganggu bahkan ketika digunakan sebagaimana mestinya. Selanjutnya, semasa menggunakan salap mata Aciclovir, perlu diperhatikan bahawa pemakai kanta lekap tidak boleh menggunakan kanta lekap untuk tempoh permohonan.

Bilakah Aciclovir tidak boleh digunakan?

Kontraindikasi yang jelas adalah hipersensitiviti terhadap ramuan. Oleh kerana salap hanya mengandungi Vaseline sebagai tambahan kepada bahan aktif Aciclovir, reaksi alergi atau hipersensitiviti tidak dijangka. Sedikit membakar sensasi selepas penggunaan, yang hanya berlangsung beberapa minit, tidak biasa dan tidak boleh ditafsirkan sebagai kontraindikasi. Sebagai tambahan, salap mata Aciclovir tidak boleh diberikan untuk penyakit mata yang tidak disebabkan oleh a herpes virus, seperti bakteria konjunktivitis.

Dos Aciclovir

Dos salap mata Aciclovir bergantung pada jumlah individu yang akan digunakan serta selang dan kekerapan penggunaan. Kecuali ditentukan oleh doktor, helai sepanjang 1 cm dimasukkan ke dalam kantung konjunktiva mata lima kali sehari pada selang empat jam. Sekiranya kedua-dua mata berpenyakit, ia dipakaikan pada kedua-dua belah pihak.

Maklumat dos adalah sama untuk semua peringkat umur. Dos bahan aktif asiklovir dalam salap mata biasanya 30 miligram per gram. Berapa lama anda boleh dan harus menggunakan salap mata Aciclovir ditentukan oleh doktor yang menetapkan ubat tersebut.

Untuk memastikan proses penyembuhan secepat mungkin, rawatan radang pada mata harus dimulakan sedini mungkin. Sebagai peraturan, ubat harus digunakan sehingga radang sembuh sepenuhnya dan selama tiga hari setelah itu. Oleh kerana proses penyembuhan biasanya tidak dapat diramalkan dengan tepat dan juga sangat bergantung pada penggunaan salap mata Aciclovir yang betul dan teratur, pemeriksaan kawalan harus dilakukan setelah kira-kira dua minggu, di mana doktor menentukan lamanya permohonan.