Mesin manakah yang sesuai untuk melatih otot belakang? | Bagaimana saya boleh menguatkan otot belakang?

Mesin manakah yang sesuai untuk melatih otot belakang?

Menurut pepatah, "punggung yang kuat tidak tahu kesakitan". Terdapat banyak kebenaran dalam pepatah ini: kerana selalunya penyebab masalah belakang adalah otot belakang yang terlalu lemah. Sesiapa yang ingin mengembangkan otot ini dengan cara yang disasarkan mesti aktif.

Tetapi sangat berbaloi, kerana menguatkan seluruh otot punggung, bahu dan punggung dan mencegah masalah belakang. Latihan belakang pada mesin bukan sahaja meningkatkan kekuatan tetapi juga pergerakan. Kelebihan latihan peralatan adalah dengan beberapa mesin seluruh otot belakang dapat dilatih, dan mesin lain melatih pelbagai kumpulan otot belakang secara khusus dan secara individu.

Latihan pada pull-up bar or mengangkat silang, sebagai contoh, latih seluruh punggung, tetapi terutama otot punggung dalam. Perkara yang sama berlaku untuk hiperkrip mesin. Sebaliknya, latihan menarik beban melatih otot-otot dangkal seperti otot latissimus.

Kelebihan lain dari latihan belakang pada mesin ialah berat latihan dapat dipilih agar sesuai dengan latihan secara optimum keadaan otot belakang. Penting untuk memperhatikan pelaksanaan yang betul. Penting untuk melakukan semua latihan dengan perlahan dan pekat dan tidak dengan momentum. Dianjurkan untuk memilih latihan yang sesuai pada awalnya dengan pelatih atau ahli fisioterapi yang terlatih dan diberi petunjuk.

Apa maksud "sakit belakang"?