Ubat penahan sakit mana? | Latihan yang manakah untuk stenosis saluran tulang belakang

Ubat penahan sakit mana?

Yang ubat penahan sakit boleh diambil dan masuk akal sekiranya berlaku terusan tulang belakang stenosis harus dibincangkan dengan doktor. Sebilangan orang mempunyai intoleransi terhadap ubat penahan sakit, itulah sebabnya pengambilan ubat yang tepat mesti dibincangkan. Untuk kesakitan melegakan, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) biasanya boleh diambil. Contohnya, ini adalah ubat dengan bahan aktif diclofenak/Ibuprofen.

Bilakah pembedahan mesti dilakukan?

Pembedahan untuk stenosis tulang belakang disyorkan jika kesakitan dan gejala lain tidak berjaya walaupun terdapat terapi fisioterapi dan terapi diri yang intensif. Terutama apabila kualiti hidup sangat merosot dan penyertaan tidak lagi mungkin. Dalam terapi dan melalui latihan pesakit sendiri, usaha dilakukan untuk memperbesar terusan tulang belakang itu terlalu sempit, yang selalunya merupakan terapi yang sangat berkesan.

Sekiranya tidak ada peningkatan selepas rawatan dan gejala bertambah buruk, doktor harus segera berjumpa. Sekiranya terdapat banyak osteofit (pertumbuhan tulang jinak / taji) di kawasan terusan tulang belakang, mereka boleh dikeluarkan menggunakan prosedur invasif minimum. Rawatan penumpukan dan tarikan otot juga sangat penting dalam rawatan susulan. Adakah anda mencari maklumat mengenai pasca rawatan pembedahan stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbal atau serviks? Kemudian baca artikel ini:

  • OP tulang belakang stenosis tulang belakang lumbal - selepas rawatan
  • OP stenosis saluran tulang belakang serviks - selepas rawatan

Apakah jenis sukan yang harus saya lakukan sekiranya berlaku stenosis saluran tulang belakang?

Dalam kes stenosis saluran tulang belakang, sukan boleh dan masih boleh diamalkan. Sukan yang cenderung membengkokkan tulang belakang sangat digalakkan. Berbasikal sangat sesuai tetapi juga istimewa latihan belakang.

Yang terpenting, perkembangan otot adalah sangat penting. Latihan peralatan di gim adalah sokongan yang baik, tetapi harus dilakukan dengan pelatih yang kompeten. Breaststroke and merangkak berenang tidak begitu sesuai kerana punggung yang kuat berongga.

Tetapi pukulan belakang berenang and gimnastik air lebih-lebih lagi. Sukan jerky seperti tenis, labu tidak digalakkan kerana tekanan yang tinggi pada tulang belakang. Berjalan dengan kadar yang sesuai harus dilakukan dengan kerap. Maklumat lebih lanjut mengenai latihan pada peralatan untuk menguatkan otot punggung boleh didapati dalam artikel Latihan belakang untuk stenosis saluran tulang belakang