Sukan mana yang boleh membantu? | Terapi angina pectoris

Sukan mana yang boleh membantu?

Sukan yang betul dalam dos yang tepat membawa peningkatan darah peredaran jantung. Walau bagaimanapun, sukan dikontraindikasikan pada pesakit yang tidak stabil angina pektoris. Pesakit yang sudah diketahui mempunyai koronari jantung penyakit harus terlebih dahulu berjumpa dengan pakar kardiologi mereka.

Pakar kardiologi dapat memutuskan sama ada dan sejauh mana senaman dianjurkan. Semasa pemeriksaan ergometrik, dia dapat menentukan sama ada perubahan ECG berlaku di bawah usaha fizikal yang perlu dijelaskan. Sekiranya ini tidak berlaku, semuanya sederhana ketahanan dan sukan kekuatan disyorkan untuk pesakit yang stabil angina pektoris.

Latihan harus dimulakan secara perlahan dan meningkat secara beransur-ansur. Sesi latihan yang optimum adalah 3-5 kali seminggu dengan jangka masa 30-90 minit. Kemungkinan ketahanan sukan termasuk berbasikal, mendaki, berjalan kaki, berjoging or berenang.

Sukan mana yang sesuai untuk pesakit yang tentunya bergantung pada kemungkinan penyakit bersamaan. Sebagai contoh, untuk jantung pesakit yang juga menderita arthrosis or penyakit tulang belakang, berbasikal atau berenang adalah pilihan yang lebih baik daripada sukan.