Sukan mana yang disyorkan? | Fisioterapi untuk polineuropati

Sukan mana yang disyorkan?

Malah dengan a polyneuropathy seseorang boleh dan juga harus bersukan. Penting untuk memilih sukan yang agak lembut dan tidak menyebabkan kesakitan kepada orang yang terjejas. Bersenam secara teratur akan merangsang saraf, yang boleh menyebabkan peningkatan gejala dalam jangka masa panjang.

Sukan yang sesuai untuk polyneuropathy adalah, sebagai contoh, berenang, berbasikal, gimnastik air, yoga or Pilates. Pada akhirnya, pesakit sendiri dan berunding dengan doktor yang merawat mesti menentukan jenis sukan yang paling sesuai dengan gejala individu. Rencana "Latihan getaran"Mungkin juga menarik bagi anda dalam konteks ini.

Polineuropati diabetes

Kerosakan saraf adalah penyakit sekunder yang biasa di kencing manis mellitus. Kerana tinggi darah tahap gula, kerosakan sel juga menyebabkan kerosakan pada ujung saraf. Kerosakan boleh mempengaruhi kedua ujung saraf periferal, yang bertanggungjawab terhadap persepsi panas, sejuk dan kesakitan, dan ujung saraf vegetatif, yang mengawal fungsi banyak organ.

Tambahan pula, pesakit diabetes polyneuropathy adalah penyebab utama yang terkenal kaki diabetes, kerana kecederaan pada kaki tidak disedari untuk masa yang lama kerana sensasi berkurang kesakitan. Gejala neuropati di kencing manis merangkumi rasa mati rasa, pengurangan sensasi kehangatan dan sejuk, pengurangan kesakitan, sensasi kesemutan pada kulit, dan membakar atau sakit menggigit. Sekiranya saraf autonomi sistem saraf terjejas, bergantung pada organ, nadi berubah, masalah gastrointestinal or kelemahan pundi kencing mungkin berlaku.

Penyebab polyneuropathy diabetes dianggap kurang disesuaikan darah tahap gula. Bagi pesakit dengan kencing manis Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan tahunan untuk dikesan kerosakan saraf pada peringkat awal. Doktor memeriksa antara lain: Dalam rawatan polineuropati diabetes, tujuan utamanya adalah untuk menghentikan perkembangan selanjutnya dan mengurangkan aduan yang ada. Sudah tentu, perhatian lebih mesti diberikan kepada kebaikan darah penetapan tahap gula dan penghindaran faktor risiko seperti rokok atau pengambilan alkohol yang berlebihan.

  • Kepekaan terhadap kesakitan
  • Refleks
  • Sensitiviti tekanan dan sentuhan
  • Sensasi suhu