Penyakit Whipple: Gejala, Punca, Rawatan

Penyakit Whipple-colloqually dikenali sebagai penyakit Whipple- (sinonim: Lipodystrophy usus; Lipodystrophia usus; penyakit Whipple; ICD-10-GM K90.8: Malabsorpsi usus lain) adalah penyakit berjangkit kronik yang disebabkan oleh actinomycete (kumpulan bakteriaTropheryma whippelii (bakteria batang gram positif) yang mempengaruhi usus kecil. Selain sistem usus, sistem organ lain juga mungkin terjejas (penyakit multisistem).

Patogen dijumpai, misalnya, di kumbahan.

Penyakit ini jarang berlaku.

Penyebaran manusia ke manusia: Tidak.

Nisbah jantina: Lelaki ke perempuan adalah 3: 1. Kajian sebelumnya telah melaporkan nisbah setinggi 8: 1.

Kejadian puncak: Penyakit ini berlaku terutamanya antara usia 30 dan 60. Semasa diagnosis, individu yang terkena berusia rata-rata 55 tahun.

Data yang lebih tepat mengenai kelaziman (kekerapan penyakit) dan kejadian (kekerapan kes baru) tidak tersedia. Di Eropah Tengah, nampaknya mempengaruhi kurang dari satu orang per 1 juta warganegara setiap tahun. Dianggarkan bahawa kolonisasi asimtomatik lumen usus terdapat pada 2-4% populasi (di Eropah).

Kursus dan prognosis: Selain sistem usus, sistem organ lain juga mungkin terjejas (penyakit multisistem). Selalunya, gejala pertama Penyakit Whipple adalah oligoarthritis (berlakunya keradangan sendi (artritis) kurang dari 5 sendi) Atau sacroiliitis (keradangan pada sendi sacroiliac antara sacrum dan ilium). Gejala ini mungkin mendahului gejala usus - seperti cirit-birit (cirit-birit), steatorrhea (najis berlemak) - sehingga 10 tahun. Penyembuhan hanya mungkin dengan pembasmian patogen (penghapusan kuman). Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh membawa maut.

Penyakit Whipple boleh berulang. Oleh kerana penyakit ini jarang diketahui, tindak lanjut secara berkala dalam jangka masa yang panjang harus dilakukan.