Kanser Kulit Putih: Karsinoma Sel Basal dan Co.

Kanser kulit putih: bentuk kanser kulit yang paling biasa

Kanser kulit hitam (melanoma malignan) adalah bentuk tumor kulit malignan yang paling berbahaya. Walau bagaimanapun, "kanser kulit putih" adalah lebih biasa: kanser sel basal dan kanser sel spiny. Pada 2016, kira-kira 230,000 orang di Jerman baru didiagnosis dengan kanser kulit putih. Untuk 2020, pakar dari Institut Robert Koch (RKI) meramalkan 265,000 kes baharu (120,000 wanita dan 145,000 lelaki).

Kanser sel basal menyumbang kira-kira tiga perempat daripada semua kes kanser kulit putih. Ini menjadikannya setakat ini bentuk kanser kulit yang paling biasa.

Insiden kanser kulit hitam dan putih telah meningkat secara mendadak dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Kanser kulit putih: karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal (kanser sel basal, nama lama: karsinoma sel basal) berkembang daripada sel dalam apa yang dipanggil lapisan sel basal kulit dan sarung akar folikel rambut. Ia boleh berkembang di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, 70 hingga 80 peratus daripada semua karsinoma sel basal berlaku di kawasan kepala dan leher. "Teres matahari" seperti hidung, bibir atau dahi sering terjejas. Karsinoma sel basal juga kerap terbentuk pada leher dan tangan, kurang kerap pada kaki.

Kanser sel basal: Gejala

Kanser sel basal mempunyai pelbagai bentuk. Ia biasanya berkembang dalam bentuk tumor nodular yang mulanya berlilin, berwarna kulit hingga kemerahan. Ini selalunya membentuk rim seperti kord dan boleh berdarah dari semasa ke semasa. Bentuk kanser kulit putih yang meluas ini dipanggil kanser sel basal nodular. Walau bagaimanapun, terdapat bentuk lain. Ada yang kelihatan lebih seperti tisu parut atau berwarna merah atau berpigmen gelap.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa tiada peringkat prakanser karsinoma sel basal. Malah tanda-tanda pertama mewakili tumor kanser yang mesti dibuang.

Dalam kebanyakan pesakit (80 peratus), karsinoma sel basal ditemui pada teres matahari yang dipanggil - di muka antara garis rambut dan bibir atas. Walau bagaimanapun, bahagian badan yang lain juga boleh terjejas, contohnya telinga luar, bibir bawah, kulit kepala berbulu atau - lebih jarang - batang dan hujung.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai rupa dan lokasi karsinoma sel basal di bawah kanser kulit: gejala.

Karsinoma sel basal: Rawatan

Karsinoma sel basal biasanya dibedah. Pakar bedah cuba membuang tumor sepenuhnya, bersama-sama dengan margin tisu yang sihat.

Doktor kadangkala memilih untuk merawat kanser sel basal yang besar dan cetek dengan bahan aktif imiquimod - terutamanya jika pembedahan tidak boleh dilakukan. Imiquimod adalah imunomodulator yang dipanggil yang merangsang tindak balas sistem imun terhadap sel-sel tumor. Ia digunakan sebagai krim beberapa kali seminggu selama enam minggu.

Pilihan lain untuk jenis kanser kulit putih ini ialah rawatan cahaya khas - terapi fotodinamik: tumor kanser mula-mula dibuat lebih sensitif kepada cahaya dengan salap khas dan kemudian disinari dengan cahaya yang sengit.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dan terapi lain untuk karsinoma sel basal di bawah kanser kulit: Rawatan.

Karsinoma sel basal: peluang pemulihan

Karsinoma sel basal sangat jarang membentuk metastasis. Oleh itu, doktor juga merujuk kepada jenis kanser kulit putih ini sebagai "separa malignan". Jika didiagnosis dalam masa yang baik, kanser sel basal boleh disembuhkan dalam kebanyakan kes (sehingga 95 peratus). Pembedahan adalah bentuk rawatan yang paling menjanjikan. Kematian sangat jarang berlaku dalam kanser sel basal (sekitar satu dalam 1,000 pesakit).

Karsinoma sel basal: pencegahan

Jika anda ingin mencegah jenis kanser kulit putih ini, anda perlu melindungi kulit anda daripada terlalu banyak cahaya UV. Karsinoma sel basal - seperti spinalioma - disebabkan terutamanya oleh sinaran UV yang berlebihan pada kulit (matahari, solarium). Oleh itu, kanser kulit putih bagi kedua-dua jenis boleh dicegah terutamanya melalui perlindungan UV yang konsisten: Elakkan cahaya matahari langsung (terutama pada tengah hari). Juga lindungi kulit anda dengan krim matahari dan tekstil yang sesuai. Orang yang mempunyai jenis kulit cerah khususnya harus mematuhi perkara ini, kerana mereka berisiko tinggi mendapat kanser kulit.

Selain cahaya UV, kecenderungan genetik dan beberapa penyakit keturunan juga boleh menggalakkan perkembangan kanser sel basal. Pencegahan tidak boleh dilakukan di sini. Faktor risiko lain ialah pelbagai bahan dan bahan kimia seperti arsenik. Jika boleh, ini harus dielakkan untuk mengelakkan karsinoma sel basal.

Kanser kulit putih: spinalioma

Spinalioma (karsinoma sel berduri, karsinoma sel skuamosa) adalah bentuk kedua paling biasa kanser kulit dengan kira-kira 98,000 kes baharu setahun. Lelaki terjejas sedikit lebih kerap daripada wanita. Secara purata, pesakit berumur sekitar 70 tahun.

Kanser kulit putih jenis spinalioma tumbuh dengan agak agresif. Jika tidak dirawat, ia secara beransur-ansur memusnahkan tisu sekeliling. Pada peringkat lanjut, spinalioma boleh membentuk metastasis di bahagian lain badan. Oleh itu, rawatan awal adalah lebih penting di sini daripada karsinoma sel basal.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai jenis kanser kulit ini dalam artikel Karsinoma sel skuamosa.