Kebaikan Kesihatan Teh Putih

Teh putih adalah salah satu yang paling berharga teh di dunia. Ini kerana sehingga 30,000 tunas muda dari kilang teh diperlukan untuk menghasilkan satu kilogram teh. Teh putih diperoleh dari tanaman yang sama dengan hijau dan teh hitam. Namun, ia berbeza dengan dua jenis teh yang lain kerana pemprosesannya yang lembut. Sebagai tambahan kepada kafein, teh putih mengandungi banyak bahan lain yang tidak terdapat dalam kepekatan seperti jenis teh lain. Ini termasuk polifenol seperti antioksidan, yang mengikat radikal bebas dalam sel-sel badan dan dengan itu menguatkan sistem imun.

Apa itu teh putih?

Teh putih berasal dari tumbuhan camellia, Camellia sinensis. Hitam dan teh hijau juga dibuat dari tanaman ini. Ketiga-tiga jenis teh berbeza dalam pemrosesan, fermentasi, dan komponennya kilang teh terpakai. Teh putih hanya dua peratus diperam dalam proses semula jadi. Teh putih pada asalnya berasal dari wilayah China Fujian dan mempunyai tradisi lama di sana. Walaupun begitu, teh putih dikatakan mempunyai penyembuhan dan kesihatan-mempromosikan kuasa. Teh putih tidak mendapat namanya kerana warnanya. Sebaliknya, varietas teh disebut kerana tunas tertutup dari mana teh dibuat ditutup dengan putih ke bawah. Oleh itu, bahan mentah untuk teh kelihatan putih. Jenis teh putih yang paling terkenal adalah peony putih (Bai Mu Dan) dan perak jarum (Yin Zhen). Bergantung pada kawasan penanaman dan waktu penuaian, teh putih mungkin mengandungi nota berasap atau bunga yang agak berasap. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, teh putih selalu lembut dan agak manis.

Bahan berguna untuk kesihatan

Teh putih mengandungi banyak vitamin dan mineral. Antara mineralnya ialah:

  • Fluorida
  • Kalium
  • zink
  • Besi
  • Kalsium
  • Natrium

Terutamanya fluorida dan kalium mendominasi kandungan mineral teh putih yang kaya. Vitamin B1 dalam teh putih mengambil bahagian terbesar di antara vitamin terkandung. Ia sangat penting untuk kita sistem saraf dan mempengaruhi mood kita. Kekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan sakit kepala, kemurungan, anemia dan peningkatan risiko jangkitan. Selain itu, teh putih mengandungi tiga kali lebih banyak katekin daripada yang relatifnya, teh hijau. Katekin adalah semula jadi tanin dengan antibakteria, antioksidan dan kesan antikarsinogenik. Bahan lain adalah metilxanthine, dalam bentuk kafein dan teofilin, dalam kalangan yang lain. Methyloxanthines merangsang pusat sistem saraf. Sebagai contoh, mereka melebarkan tiub bronkus dan mengurangkan sakit kepala dan migrain. Dengan 6 mg kafein setiap 100 ml, teh putih jauh ketinggalan teh hitam, yang masih mengandungi 25 mg kafein per 100 ml. Bahan aktif lain dalam teh putih, seperti flavonoid, menyokong kulit dengan memberi kesan pengukuhan. The elastin dan kolagen dalam tisu penghubung daripada kulit dirangsang oleh bahan-bahan ini. Teh sebagai ubat rumah: teh mana yang membantu bila?

Kuasa penyembuhan teh putih

Bahan-bahan dari teh putih telah digunakan selama berabad-abad untuk merawat penyakit. Maharaja China telah mengatakan bahawa teh putih mempunyai kesan yang menyegarkan dan memanjangkan umur. Hari ini, banyak bahan boleh didapati dalam ubat-ubatan. Teh putih terkenal dengan kandungan antioksidan yang tinggi dalam bentuk katekin. Katekin mengikat radikal bebas yang menyebabkan kerosakan sel dan seterusnya mencetuskan penyakit serius. Oleh itu, katekin membantu tekanan darah tinggi dan tinggi gula darah tahap. Lebih-lebih lagi, mereka bahkan dikatakan menyokong pencegahan jantung serangan, tinggi kolesterol dan sebatan. Di samping itu, catechin adalah anti-radang dan bermanfaat untuk sistem imun. Mereka juga mengurangkan risiko kanser. Yang antioksidan kesan teh putih membantu mencegah penuaan kulit. Oleh itu, bahan aktif sering digunakan dalam kosmetik industri. Hanya tiga cawan sehari, digunakan secara berkala, membawa kepada kulit yang halus dan sihat setelah beberapa saat. Sebaliknya, kepekatan kafein dalam teh putih sangat rendah sehingga teh putih tidak mempunyai kesan merangsang, tetapi sangat lembut pada perut.

Menurunkan berat badan dengan teh putih?

Beberapa bahan aktif, termasuk dalam kumpulan polifenol, terkandung dalam jumlah besar dalam teh putih. Bahan-bahan ini bertindak secara langsung pada sel-sel tubuh manusia. Terutama sel-sel lemak dirangsang oleh zat-zat ini untuk memasukkan lebih sedikit lemak dan membebaskan lemak dengan lebih cepat. Semasa berdiet, proses ini memberi kesan positif terhadap kehilangan lemak badan. Tambahan pula, teh putih dikatakan mempunyai julap memberi kesan dan merangsang metabolisme. Ini juga bermanfaat bagi orang yang ingin menurunkan berat badan.

Teh putih semasa kehamilan

Semasa mengandung, pengambilan cecair yang tinggi sangat penting. Tetapi tidak setiap cecair boleh diminum dengan selamat. Oleh kerana minuman berkafein mempunyai kesan merangsang, wanita hamil harus menikmatinya secara sederhana. Namun, dengan kandungan kafein yang rendah dalam teh putih, sehingga dua cawan sehari selamat. Anda harus berhati-hati agar tidak terlalu lama minum teh putih mengandung. Ini akan meredakan kekuatan dari teh. Menjelang akhir mengandung, anda harus mengelakkan minum teh putih, kerana boleh menyebabkan penghambatan tenaga kerja.

Penyediaan yang betul

Semasa menyediakan teh putih, pastikan bahawa pembuatannya air tidak mendidih. Yang optimum air suhu 75 hingga 80 darjah celcius. Ini tidak akan merosakkan teh dan bahan-bahannya masih boleh memberi kesannya. Anda harus menggunakan satu sudu teh putih setiap cawan. Sebaiknya biarkan teh mendidih selama dua hingga lima minit. Oleh kerana teh putih tidak menjadi pahit, anda boleh membuat beberapa campuran dengan daun teh putih. Dengan berbuat demikian, intensiti teh berubah sedikit dan aroma rasa baru muncul.

Pengeluaran dan asal teh putih

Pada langkah pertama, tunas tertutup muda tanaman camellia dipetik dengan tangan dan kemudian disiarkan selama beberapa jam. Pada langkah seterusnya, tunas dibiarkan layu di atas tikar layu selama setengah hari. Selepas itu, bahan teh dikeringkan dalam dua proses berturut-turut pada suhu lebih dari 100 darjah Celsius dan kemudian dibungkus. Teh putih berasal dari China. Kawasan penanaman terbesarnya masih terdapat di sana hingga kini. Walau bagaimanapun, teh putih kini dihasilkan di semua kawasan penanaman teh yang diketahui. Ini termasuk India, Afrika dan Sri Lanka. Pengeluaran teh putih yang terperinci mempunyai harganya. Dengan harga kira-kira tiga hingga dua puluh euro per 100 gram, varietas teh agak mahal daripada saudara-mara. Ini adalah salah satu sebab mengapa teh putih tidak diminum sekerap hijau atau teh hitam.