Siapa yang Menanggung Kos Vaksinasi Hepatitis a dan B?

Anda boleh melindungi diri anda daripada hepatitis A dan B virus dengan vaksinasi. Di sini anda akan menemui semua maklumat mengenai kumpulan risiko, prosedur vaksinasi, kemungkinan kesan sampingan, dan juga kos yang timbul, yang dalam banyak kes dilindungi oleh kesihatan insurans.

Apa itu hepatitis?

Hepatitis A dan B adalah penyakit hati, sebahagian daripadanya boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada badan. Hepatitis B adalah yang lebih "berbahaya" dari kedua varian tersebut. Jangkitan virus adalah salah satu yang paling meluas di dunia dan boleh memusnahkannya sepenuhnya hati sekiranya penyakit itu berkembang secara kronik. Patogen boleh memasuki organisma melalui darah atau lain-lain cecair badan. Virus ini tidak lagi dapat disingkirkan sepenuhnya dari badan, sebab itulah vaksinasi adalah langkah pencegahan yang paling penting dan terbaik Hepatitis B. Hepatitis A biasanya kurang merosakkan daripada Hepatitis B, yang bermaksud bahawa hati biasanya tidak mengalami kerosakan kekal dari penyakit ini. Walau bagaimanapun, hepatitis A hanya berlaku dalam masa 15 hingga 55 hari. Oleh itu, secara tidak sengaja menjangkiti orang lain sangat mungkin. Hepatitis A disebarkan melalui jangkitan dan jangkitan smear.

Vaksinasi terhadap hepatitis

Vaksinasi hepatitis biasanya diberikan sebagai imunisasi asas dan boleh diperbaharui setiap sepuluh tahun selepas itu jika diperlukan. Sebenarnya, perlindungan dianggap bertahan sekurang-kurangnya sepuluh hingga dua belas tahun, dan penggalak tidak diperlukan setelah imunisasi asas tanpa peningkatan risiko pendedahan. Vaksinasi gabungan terhadap hepatitis A dan B adalah mungkin di Jerman. Tetapi juga memungkinkan untuk melakukan vaksinasi terhadap kedua penyakit secara terpisah. Dalam kes ini, vaksin mati yang disebut disuntik. Ini disebut kerana virus hanya terdapat di beberapa bahagian dan oleh itu tidak lagi dapat menular. Walau bagaimanapun antibodi masih terbentuk di dalam badan. Vaksinasi biasanya diberikan oleh doktor.

Bilakah vaksinasi hepatitis B diperlukan?

Vaksinasi harus diberikan terutamanya kepada kumpulan berisiko tinggi. Adakah vaksinasi hepatitis B disyorkan untuk anda bergantung pada sama ada satu atau lebih perkara berikut berlaku untuk anda:

 • Anda mempunyai hubungan pekerjaan dengan darah atau lain-lain cecair badan, misalnya, pekerja perubatan, jururawat, pekerja sosial, pegawai polis atau kakitangan penjara.
 • Anda mempunyai hubungan profesional atau peribadi dengan orang yang menderita hepatitis, termasuk di kalangan kenalan yang lebih luas (contohnya, tadika, kelab sukan) atau tinggal atau bekerja di tempat tinggal bersama (contohnya, rumah jagaan, wad psikiatri, penjara).
 • Anda mempunyai kekurangan imun.
 • Anda positif HIV.
 • Anda berisiko meningkat mendapat jangkitan kerana tingkah laku seksual, misalnya, pasangan seksual yang sering berubah.
 • Anda adalah pengguna dadah.
 • Anda belum pernah mengalami imunisasi asas Hepatitis B sebagai anak.
 • Anda akan tinggal di luar negara dalam masa terdekat: Kawasan berisiko merangkumi Australia, Afrika Tengah dan Asia Tenggara.

Sejak tahun 1995, bayi yang baru lahir di Jerman adalah imunisasi asas terhadap hepatitis B. Kesan vaksinasi berterusan hingga dewasa dan boleh disegarkan setiap sepuluh tahun jika perlu.

Hepatitis A: kumpulan risiko

Vaksinasi terhadap hepatitis A disyorkan jika anda tergolong dalam salah satu kumpulan risiko berikut:

 • Anda sudah mempunyai penyakit kronik dari hati.
 • Anda kerap disuntik darah atau komponen darah.
 • Kerana tingkah laku seksual anda, anda berisiko meningkat mendapat jangkitan.
 • Anda tinggal di kemudahan untuk orang-orang dengan gangguan tingkah laku atau cerebral palsy, seperti kemudahan psikiatri.
 • Anda bekerja di sebuah kesihatan pengaturan penjagaan (termasuk aktiviti makmal) atau dalam persekitaran masyarakat (seperti pusat jagaan harian, bengkel terlindung, dll.).
 • Anda mempunyai hubungan kerja dengan air sisa, seperti di loji rawatan kumbahan atau aktiviti dalam sistem pembentungan.
 • Anda merancang perjalanan ke wilayah yang berisiko: Timur Tengah, Turki dan Asia, Afrika dan Mediterranean dianggap sebagai kawasan berisiko.

Apakah proses vaksinasi?

Untuk vaksinasi gabungan terhadap hepatitis A dan B, tiga vaksinasi biasanya diperlukan untuk mendapatkan perlindungan penuh. Vaksinasi pertama diberikan kira-kira empat minggu sebelum vaksinasi kedua dan enam bulan sebelum vaksinasi ketiga. Selepas vaksinasi kedua, antibodi terbentuk. Pada ketiga kalinya perlindungan yang berlangsung sekurang-kurangnya sepuluh hingga dua belas tahun dicapai. Kira-kira empat hingga lapan minggu setelah vaksinasi terakhir, darah diperiksa. Sekiranya antibodi didapati, vaksinasi hepatitis telah berjalan sesuai dengan rencana. Sekiranya tidak ada atau terlalu sedikit antibodi di dalam badan, vaksinasi keempat mesti diberikan. Sudah tentu, kedua-dua vaksinasi dapat dilakukan secara berasingan. Untuk vaksinasi hepatitis A., anda hanya memerlukan dua vaksinasi untuk diimunisasi asas.

Bukan responden dan responden yang rendah terhadap vaksinasi hepatitis.

Kejayaan atau pembentukan antibodi dengan vaksinasi hepatitis boleh bergantung pada usia, jantina, keadaan perubatan yang sudah ada, atau faktor lain seperti genetik. Kira-kira lima peratus daripada semua orang yang diberi vaksin tidak mempunyai atau terlalu sedikit antibodi setelah vaksinasi. Orang-orang ini disebut sebagai bukan responden atau responden yang rendah. Untuk yang terakhir, disyorkan untuk melakukan vaksinasi ulang hingga tiga kali pada selang waktu empat hingga lapan minggu; untuk bukan responden, terdapat pelbagai strategi yang sedang dibincangkan.

Vaksinasi pada bayi

Vaksin hepatitis B biasanya disuntik semasa bayi atau awal zaman kanak-kanak. Vaksinasi memerlukan tiga sesi. Menurut Garis Panduan Vaksinasi Pelindung Jawatankuasa Bersama Persekutuan, bayi diberi imunisasi asas terhadap hepatitis B pada usia dua, empat, dan 11 hingga 14 bulan. Bergantung pada jadual vaksinasi, vaksinasi lain mungkin diperlukan pada usia tiga bulan.

Adakah terdapat kesan sampingan dari vaksinasi?

Dalam kebanyakan kes, suntikan diberikan pada otot lengan atas. Vaksin dianggap boleh diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti masalah gastrointestinal, keletihan, dan kemerahan dan pembengkakan di tempat suntikan mungkin berlaku sehingga dua hari setelah vaksinasi.

Berapa kos vaksinasi hepatitis?

untuk vaksinasi hepatitis A. dijangka dengan sekitar 50, - hingga 65, - Euro. Untuk imunisasi asas dengan dua suntikan, ini kira-kira 100, - hingga 130, - Euro. A vaksinasi hepatitis B agak mahal pada 50, - hingga 70, - Euro setiap suntikan. Imunisasi asas dengan tiga suntikan (untuk dewasa) berharga kira-kira 150, - hingga 210, - Euro. Namun, oleh kerana kebanyakan orang dewasa telah diberi vaksin terhadap hepatitis B ketika kecil, hanya vaksinasi penggalak yang dikenakan di sini. Sekiranya vaksinasi gabungan terhadap kedua-dua bentuk hepatitis (A dan B), sekitar 180, - hingga 240, - Euro harus dibayar untuk imunisasi asas. Bergantung pada pejabat doktor, bayaran untuk perundingan dan bayaran doktor atau jururawat ditambah dengan harga di atas. Di sini anda harus menjangkakan sekitar 40 euro.

Siapa yang membayar vaksinasi?

Pada asasnya, boleh dikatakan bahawa untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun, yang vaksinasi hepatitis B dibayar oleh semua undang-undang kesihatan syarikat insurans dan sangat digalakkan. The vaksinasi hepatitis A. pada kanak-kanak dibayar oleh syarikat insurans bergantung kepada keadaan (misalnya, tinggal di luar negara, hubungan dengan kumpulan risiko, dll.). Vaksinasi terhadap virus hepatitis pada orang dewasa ditangani sebagai vaksinasi petunjuk. Ini bermaksud bahawa vaksinasi hepatitis A dan B disarankan untuk kumpulan risiko tertentu dan dalam keadaan tertentu dan dibayar oleh insurans kesihatan dalam kes ini. Sekiranya anda tidak tergolong dalam kumpulan risiko seperti itu, anda perlu membayar vaksinasi sendiri. Sekiranya vaksinasi hepatitis dilakukan sebagai vaksinasi perjalanan, syarikat insurans kesihatan memutuskan dalam setiap kes masing-masing apakah ada risiko dan oleh itu kosnya ditanggung.

Penyerapan kos oleh majikan

Namun, ada juga kemungkinan bahwa majikan membayar vaksinasi, jika secara profesional ada kemungkinan lebih tinggi untuk bersentuhan dengan patogen. Ini berlaku dalam semua profesi yang bersentuhan dengan mereka cecair badan, seperti jururawat, juruteknik makmal, pekerja di loji rawatan kumbahan, ahli patologi. Di sini majikan dapat membayar vaksinasi hepatitis A dan / atau B. Sekiranya anda tidak begitu yakin dengan keadaan profesional dan swasta anda, sama ada dan di mana kumpulan risiko anda berada, tanyakan pada mana-mana insurans kesihatan anda dan kemudian majikan anda, apakah perlindungan kos untuk anda menjadi persoalan.