Mengapa anda Selamat dari Petir di dalam Kereta?

Sesiapa yang pernah dikejutkan dengan ribut petir mungkin terpesona dan ketakutan sama rata. Pemandangan semula jadi yang mengagumkan berlaku lebih kerap, terutamanya pada musim bunga dan musim panas. Kilat disebabkan oleh perbezaan suhu antara tinggi, sejuk lapisan awan dan lapisan cuaca yang lebih panas berhampiran tanah. The sejuk lapisan atas diisi dengan tenaga positif - lebih jauh ke bawah, sebaliknya, titisan atau zarah ais dicas negatif.

Ribut Petir: asal kilat dan guruh

Di mana sahaja ketidakseimbangan itu terbentuk, sifat ingin mengimbangi semula. Pengimbangan semula caj secara tiba-tiba ini berlaku melalui kilat, yang menghasilkan voltan 500 juta volt. Udara berhampiran kilat tiba-tiba memanas hingga ribuan darjah dan mengembang secara tiba-tiba. Ini berlaku dengan begitu cepat sehingga udara pada titik di mana kilat tidak dapat bergerak cukup cepat, tetapi tiba-tiba terganti. Kesannya, guruh dapat didengar. Oleh kerana kelajuan suara agak perlahan berbanding dengan kelajuan cahaya, kita akan mendengar petir kemudian.

Apa yang perlu dilakukan semasa ribut petir?

Sekiranya ribut petir menghampiri, anda harus menjauh dari ribut petir air dalam apa jua keadaan. air menarik kilat dan mengalirkan elektrik. Anda juga harus mengelakkan tiang kuasa, logam juga menarik kilat. Oleh itu, basikal juga harus disimpan pada jarak yang selamat - lebih disukai sekurang-kurangnya 50 meter dari orang. Perkara yang sama berlaku untuk objek logam lain seperti payung, tongkat, kunci dan telefon bimbit.

Kebijaksanaan lama seperti "cari pokok beech" dan "elakkan oak pokok ”salah, kerana jenis pokok tidak berpengaruh pada serangan kilat. Kilat cenderung menyerang titik tertinggi di suatu wilayah. Sekiranya ada rumah berdekatan, anda harus pergi ke sana.

Berkelakuan baik di ladang dan hutan

Sekiranya anda berada di ladang besar tanpa rumah atau pokok, anda harus mencari tempat yang rendah di kawasan itu - kemurungan di tanah, misalnya - dan berjongkok di sana, menjaga kaki anda bersama-sama dan membiarkan ribut berlalu. Dalam keadaan apa pun anda tidak boleh berbaring di atas tanah atau cuba lari dari ribut petir: ini memberi kilat permukaan yang lebih besar untuk menyerang. Jarak ke orang lain juga mestilah sekurang-kurangnya setengah meter.

Sekiranya terdapat sebatang pokok di ladang yang luas, kemungkinan besar akan disambar petir. Oleh itu, anda tidak boleh berdiri betul-betul di sebelah pokok. Sekiranya anda berada di hutan, adalah penting untuk menjaga jarak yang cukup jauh dari pinggir hutan dan dari pokok-pokok yang sangat menonjol. Di sekumpulan pokok tinggi yang seragam, sebaliknya, satu daripadanya agak selamat.

Mengapa elok dilindungi di dalam kereta semasa ribut petir?

Perlindungan terbaik semasa ribut petir adalah di dalam kereta, kerana badan logam membentuk sangkar Faraday. Walaupun kereta disambar petir, arus mengalir dari luar kereta ke tanah. Namun, anda harus memarkir kereta, kerana jika disambar petir semasa memandu, tayar boleh meletup. Anda juga dilindungi dalam kereta api, kapal terbang dan gondola kereta kabel. Penunggang dan penunggang motosikal, bagaimanapun, harus turun secepat mungkin dan memarkir kenderaan roda dua mereka pada jarak yang selamat.

Pertolongan cemas untuk serangan kilat

Apabila kilat menyerang tubuh manusia, voltan elektrik lebih daripada 100,000 volt mengalir ke seluruh badan. Hasilnya adalah terbakar, kejang dan lumpuh, bahkan pernafasan dan serangan jantung.

Sekiranya anda menyaksikan kemalangan kilat, anda harus segera memberi amaran kepada perkhidmatan perubatan kecemasan dan memulakannya pertolongan cemas prosedur. Kebimbangan mengenai penerimaan a kejutan diri anda ketika menyentuh mangsa kilat tidak berasas, kerana arus segera mengalir melalui badan dan masuk ke tanah.

Sekalipun tidak ada kecederaan yang kelihatan pada pandangan pertama, sesiapa yang bersentuhan dengan kilat harus pergi ke hospital untuk pemantauan. Ini kerana mengancam nyawa aritmia jantung masih boleh berlaku beberapa jam kemudian.

Peraturan semasa ribut petir:

  • Sekiranya boleh, pergi ke bangunan atau tinggal di dalam kereta
  • Elakkan air dan kelembapan
  • Jauhkan dari objek logam dan orang lain
  • Jongkok di tempat serendah mungkin dan tutup kaki
  • Jauhkan dari pokok bebas