Mengapa saya mempunyai albumin dalam air kencing saya? | Albumin

Mengapa saya mempunyai albumin dalam air kencing saya?

Albumin berlaku secara semula jadi dalam air kencing, kerana sebahagian dari albumin yang ada diekskresikan melalui buah pinggang dan oleh itu air kencing. Walau bagaimanapun, bahagian ini tidak boleh terlalu tinggi, kerana ini menunjukkan kerosakan pada buah pinggang. Sekiranya anda telah melihat peningkatan album tahap kencing anda, anda harus terlebih dahulu memeriksa sama ada ia kerap berlaku.

Oleh itu, ujian baru harus dijalankan selepas enam hingga lapan minggu. Sekiranya album nilai juga meningkat ketika ujian diulang, nilai mulai sekarang diukur dua hingga tiga kali setahun. Selanjutnya, penyebab buah pinggang kerosakan harus dijelaskan.

Punca buah pinggang kerosakan boleh, misalnya, kencing manis melitus, pengambilan buah pinggang- ubat yang merosakkan atau tekanan darah tinggi. Ubat yang merosakkan buah pinggang termasuk ubat penahan sakit seperti ibuprofen or parasetamol, kanser ubat-ubatan (chemotherapeutics) atau media kontras yang mengandungi yodium. Sekiranya kerosakan pada buah pinggang disebabkan oleh pengambilan ubat seperti itu, doktor harus menjelaskan sejauh mana ubat tersebut dapat diganti dengan sediaan lain yang kurang merosakkan buah pinggang atau sejauh mana kerosakan buah pinggang mesti diterima.

Bagaimana tahap albumin berubah akibat keracunan darah?

Akibat sepsis (darah keracunan), sel endotel yang dihancurkan musnah, menyebabkan cecair dan komponen darah lain seperti albumin bocor dari darah kapal. Cecair itu disimpan di tisu sekitarnya dan membawa kepada apa yang disebut edema. Oleh itu, Albumin diberikan dalam kes sepsis dan septik kejutan, untuk menggantikan kekurangan albumin dalam aliran darah.

Selanjutnya, ia melembapkan reaksi keradangan. Albumin menghalang penyambungan granulosit neutrofil ke sel endotel, yang meningkat semasa tindak balas keradangan, sehingga membendung keradangan. Oleh kerana terdapat kekurangan jumlah dalam hal darah keracunan (sepsis), albumin juga membantu membawa cecair ke dalam darah kapal dengan menguatkan tekanan osmotik koloid.