Mengapa Orang Mempunyai Warna Mata Yang Berbeza?

Ciri asas manusia adalah warna mata mereka. Sama ada coklat, biru atau hijau - ini juga ditunjukkan dalam pasport, antara lain. Tetapi mengapa orang sebenarnya mempunyai warna mata yang berbeza?

Iris dan murid

. iris atau iris kulit adalah bahagian berwarna pada mata dan merupakan bukaan mata. Ia mengawal kejadian cahaya: dalam keadaan terang, ia menyempit - sehingga kejadian cahaya berkurang. The iris sehingga bertindak seperti diafragma kamera. Aktiviti otot-otot ini dikawal oleh saraf dan berlaku secara tidak sedar untuk manusia.
. murid adalah pembukaan di iris yang membolehkan cahaya memasuki bahagian dalam mata. Dalam kecerahan tinggi murid terkecil (1.2mm) dan dalam kegelapan paling besar (9mm).

Jadi bagaimana warna mata muncul?

Pigmen tersebut melanin, yang juga menentukan warna kulit dan rambut, bertanggungjawab untuk warna mata. Bergantung pada berapa banyak pigmen yang disimpan di dalam sel, mata juga memperoleh warna masing-masing.
Tinggi kepekatan of melanin menghasilkan mata coklat; orang-orang ini biasanya juga gelap kulit daripada yang lain. Sebaliknya, jarang melihat seseorang yang gelap rambut dan mata biru. Kandungan pigmen yang lebih rendah menjadikan iris berwarna hijau, biru atau kelabu, bergantung pada dosnya. Lebih kurang melanin, mata yang lebih kabur dimiliki oleh seseorang.

Sebagai bayi, kita cenderung mempunyai mata biru….

Warna akhir ditentukan secara genetik. Di rahim, iris masih berwarna biru muda dan hanya kemudian mencapai warna penuh. Sebabnya: pigmen berkembang di dalam badan hanya pada tahun-tahun pertama kehidupan. Ini bermaksud: dengan bertambahnya usia, warna mata juga berubah.

Warna mata - ciri yang tidak dapat ditukar

Sekiranya proses ini berhenti, warna mata kita juga akan tetap sama. Oleh itu, sesiapa yang mempunyai mata coklat tidak lagi dapat memperoleh warna biru, dan sebaliknya, orang bermata biru juga memiliki mata biru sepanjang hidup mereka.
Omong-omong, jika anda masih ingin mencuba warna mata yang berbeza, anda mempunyai pilihan ini dengan lensa iris yang disebut.