Mengapa kita Pengsan?

Tiba-tiba, anda tidak lagi dapat mengawal pancaindera anda dan semua persepsi tentang dunia luar hilang: pengsan (Latin: syncope) adalah menakutkan keadaan. Terdapat beberapa situasi khas di mana pengsan biasanya terjadi pada manusia. Sebagai contoh, pengsan berlaku lebih kerap dengan tahap rendah darah tekanan atau keadaan kejutan. Tetapi mengapa orang pengsan di tempat pertama? Apa proses dalam organisma yang bertanggungjawab untuk ini?

Gangguan aliran darah serebrum sebagai penyebab pengsan.

Kehilangan kesedaran sesaat disebut pingsan kerana selama ini seseorang "tanpa kuasa" mengatasi mental dan, sebagai akibatnya, proses fizikal seseorang. Penyebab pengsan yang paling biasa adalah gangguan seketika pada serebrum darah aliran.

. otak adalah sistem yang canggih dan kompleks, yang segera bertindak balas terhadap penyimpangan sedikit pun. Tubuh tahu bagaimana melindungi dirinya sendiri dan diprogramkan untuk menjaga fungsi tubuh yang dapat bertahan hidup dalam situasi kecemasan. Oleh itu, ia mengurangkan lebih tinggi otak berfungsi untuk mengekalkan proses yang penting untuk kelangsungan hidup, seperti bernafas dan degupan jantung.

Kemungkinan penyebabnya: kerosakan pusat saraf.

Gangguan jangka pendek pada serebrum darah aliran mungkin disebabkan oleh kerosakan salah satu pusat saraf yang mengawal jantung berfungsi dan terletak di jantung dan arteri jantung. Di sinilah juga pusat tekanan darah peraturan terletak. Di sini, kepincangan mengakibatkan penurunan yang singkat tekanan darah.

Punca pengsan lain

Syncope (kehilangan kesedaran atau pengsan) berbeza bergantung pada pusat saraf yang terjejas. Perbezaan dibuat antara:

  • Sinkop Vagovasal (ketidaksadaran berlaku kerana penurunan tekanan darah dan nadi).
  • Sinkop misiksi (ketidaksadaran berlaku semasa kencing).
  • Sinkop batuk
  • Sinkop ortostatik (tidak sedarkan diri berlaku sebaik sahaja orang yang terkena bergerak dari mendatar ke menegak) dan
  • . Kejang Adam Stokes, di mana biologi kita perentak jantung dalam jantung berhenti sekejap.

Secara klinikal kejutan, pengsan berlaku kerana kehilangan darah selepas kecederaan atau darah kapal menjadi kendur dan pengembalian darah vena ke jantung berhenti.

Untuk menentukan penyebab perubatan pengsan, sangat penting untuk menentukan apakah pengsan itu disusuli dengan kejatuhan, kerana kejatuhan adalah tipikal sinkop, kejang umum di epilepsi, Serta hipoglisemia in kencing manis atau peningkatan tekanan intrakranial, seperti yang dapat ditutup setelah pendarahan dalam kemalangan.

Pengsan dan kehilangan ingatan

Orang yang terjejas memori juga dipengaruhi oleh penutupan sekejap otak fungsi. Memori kerugian (amnesia) bergantung pada jangka masa orang itu tidak sedarkan diri. Semakin lama tidak sedarkan diri, semakin besar kemungkinan terdapat jurang memori, yang dalam kes yang melampau boleh berlanjutan hingga beberapa hari.

Mencegah pengsan

Sekiranya anda mengesyaki anda akan pingsan dalam beberapa saat atau minit, anda harus duduk di lantai jika boleh. Ini akan membantu anda mengelakkan kecederaan daripada jatuh. Di samping itu, anda harus mengangkat kaki agar darah mengalir kembali ke otak anda.

Bantuan untuk pengsan

Sekiranya anda hadir semasa orang lain pingsan, cara terbaik untuk menolong mereka adalah dengan meletakkan mereka dalam kedudukan pemulihan dan memeriksa mereka bernafas dan nadi. Meninggikan kaki juga boleh membantu. Doktor kecemasan harus dipanggil jika orang itu tidak cepat sedar atau mengalami nadi yang tidak teratur atau bernafas. Di samping itu, doktor kecemasan juga boleh sampai ke punca penyebab pengsan.