Mengapa ubat sama sekali? | Terapi ubat ADS

Mengapa ubat sama sekali?

Menurut kajian saintifik semasa, fungsi yang berubah dari otak bertanggungjawab untuk pembangunan ADHD membayangkan gangguan kompleks pada katekolamin mengimbangi daripada otak. Apakah maksud ini? Dapat disimpulkan bahawa, dalam kes sindrom defisit perhatian yang terbukti dengan jelas, ketidakseimbangan zat utusan dapat dipertanggungjawabkan atas tingkah laku yang menyimpang dari norma.

Walaupun beberapa bahan messenger cukup tersedia, yang lain tidak cukup tersedia, ini akhirnya menghasilkan yang berbeza gejala ADS. Oleh kerana banyak kemungkinan kombinasi (lihat di atas), katalog kriteria untuk analisis simptomatik atau serupa tidak boleh dianggap sebagai senarai lengkap. - Bahan utusan biasanya masuk mengimbangi, tetapi keseimbangan ini terganggu pada kanak-kanak dengan ADHD.

  • . catecholamines (= bahan utusan) dikaitkan dengan fungsi tertentu: Norepinephrine - memandu serotonin - impulsif Dopamine - memandu. Interaksi bahan utusan ini seterusnya membawa kepada kesan yang lebih jauh: Norepinephrine dan serotonin - perkembangan kegelisahan Serotonin dan dopamin - selera makan, pencerobohan, nafsu Norepinefrin dan dopamin - motivasi serotonin, norepinefrin, dopamin - mood, emosi, kebolehan kognitif. - Corak tingkah laku membolehkan kesimpulan dibuat mengenai ketidakseimbangan yang mendasari. - Ketidakseimbangan ini mengganggu penghantaran maklumat antara sel saraf individu di kawasan individu otak kawasan-kawasan. Sekiranya ini mengimbangi terganggu, rangsangan tidak dapat disebarkan dengan cara biasa.

Apa hujah untuk dan menentang ubat?

Keberkesanan bahan-bahan ini jelas menunjukkan pengambilan ubat. Keupayaan untuk berkonsentrasi ditingkatkan dalam masa yang sangat singkat dan penyertaan di sekolah atau pekerjaan menjadi lebih mudah. Oleh itu, terapi ubat adalah kaedah rawatan yang paling mudah dan paling berkesan untuk gangguan perhatian.

Di samping itu, sebilangan besar kajian dengan sebilangan besar orang ujian membolehkan manfaat dan risiko ubat-ubatan ini dinilai. Walau bagaimanapun, ubat biasa sering memberi kesan sampingan yang mungkin lebih serius daripada keadaan kajian semasa. Oleh itu kanak-kanak khususnya bimbang mengganggu perkembangannya dan menyebabkan kerosakan jangka panjang.

Di samping itu, semakin banyak terapi baru menjanjikan kejayaan yang serupa dengan kesan sampingan yang lebih sedikit. Oleh itu, ubat-ubatan semasa menjadi semakin kurang penting. Walau bagaimanapun, mereka tetap merupakan bentuk terapi yang paling banyak diteliti dengan keberkesanan yang tidak dapat dipertikaikan, dan bahan dan langkah lain juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang belum diketahui. Oleh itu, perkara yang paling penting dalam rawatan adalah mempertimbangkan faedah dan risiko setiap bentuk terapi dan membuat rancangan terbaik untuk pesakit secara individu.

Ubat apa yang digunakan?

Pada prinsipnya, bahan aktif yang sama boleh digunakan dalam ADHD seperti pada ADHD khas. Bahan-bahan ini meningkatkan keupayaan untuk berkonsentrasi melalui penghantaran isyarat yang lebih baik di otak dan oleh itu dapat membantu dengan hampir semua gangguan perhatian. Bahan yang paling biasa digunakan untuk tujuan ini adalah methylphenidate, yang terkandung dalam ubat seperti Ritalin® atau Medikinet®.

Sekiranya ini tidak menunjukkan peningkatan yang mencukupi, ubat lain dapat digunakan, seperti amfetamin dengan mekanisme tindakan yang sama. Walaupun perangsang ini sangat berkesan dalam rawatan, namun ia ubat psikotropik dan sering memberi kesan sampingan. Bahan lain seperti atomoxetine (dalam ubat Strattera®) menyerang pada titik yang berbeza dalam penghantaran isyarat di otak.

Kesannya biasanya agak lemah, tetapi tidak mempunyai potensi ketagihan dan terdapat sedikit kesan sampingan. Ubat lain yang sebenarnya dikembangkan untuk penyakit lain, tetapi dalam kes individu juga membantu ADHD, juga boleh diresepkan mengikut budi bicara doktor. Ketidakseimbangan yang berbeza dari bahan utusan menuntut kumpulan ubat yang berbeza untuk diri mereka sendiri, yang bertujuan untuk menangani ketidakseimbangan secara khusus dan mengurangkan atau mengurangkan gejala.

Semua kumpulan ubat yang disebutkan di bawah ini tergolong dalam apa yang disebut ubat psikotropik. Kumpulan ubat ini secara amnya merangkumi semua ubat yang mempunyai kesan psikoaktif dan seterusnya mempengaruhi aktiviti CNS (= pusat sistem saraf). Mereka bertindak di sinaps / di celah sinaptik, iaitu tepat di mana bahan utusan digunakan untuk menghantar rangsangan dari sel saraf ke sel saraf.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di bawah Punca ADS di ADS - Halaman Utama. Kumpulan ubat berikut digunakan dalam keadaan ketidakseimbangan utusan: Berkenaan dengan antidepresan, terdapat perbezaan antara: Bergantung pada keperluan dan sifat ketidakseimbangan, doktor yang merawat akan memberi ubat dari kumpulan yang sesuai. Dalam kes ADS, perangsang digunakan terutamanya dan dianggap sebagai ubat pilihan pertama.

Dalam kerangka terapi untuk orang dewasa dengan ADS, penggunaan antidepresan trisiklik juga disarankan. - Stimulan, termasuk ubat dengan bahan aktif methylphenidate (contohnya Ritalin®)

  • Antidepresan
  • MAO - Perencat
  • NARI (Inhibitor Pemulihan Semula Norepinefrin)
  • RIMA (Inhibitor Monoaminooxidase yang boleh diterbalikkan)
  • SNRI (Serotonin - Norepinephrine - Perencat penyambungan semula)
  • SSRI (perencat pengambilan serotonin selektif)

Ubat-ubatan herba digunakan untuk pelbagai masalah kepekatan untuk meningkatkan prestasi mental dan kesejahteraan psikologi. Salah satu contohnya ialah orang Cina ginkgo bahan aktif, yang bertambah baik darah peredaran di otak.

Persediaan yang mengandungi kafein dan kapsul asid lemak omega-3 juga dapat meningkatkan perhatian pada beberapa pesakit. Sebagai menambah, Bach Flowers meningkatkan mental kesihatan dan juga prestasi mental. THC, bahan aktif tanaman ganja, juga boleh diresepkan oleh doktor, tetapi sangat jarang digunakan dan biasanya hanya dalam bentuk hiperaktif ADHD.

Tidak seperti ADHD biasa, ADHD tidak memerlukan penenang oleh bahan aktif. Bahan popular seperti valerian dan seumpamanya juga tidak berkesan. Kesan ubat-ubatan herba juga kontroversial, tidak cukup terbukti dan kesan sampingan tidak dapat dikecualikan.

Dalam bentuk ADHD ringan atau dalam kes intoleransi teruk terhadap psikostimulan, mereka boleh menjadi alternatif, tetapi harus diambil dengan berhati-hati. Ubat-ubatan herba yang disebutkan di atas boleh didapati tanpa resep dan di farmasi. Ahli farmasi yang berpengalaman juga boleh mengesyorkan bahan lain.

Walau bagaimanapun, kualiti bahan harus diambil kira, terutamanya dalam kes ubat-ubatan bebas, kerana semakin banyak makanan tambahan kini ada di pasaran, juga dijual oleh pasar raya dan seumpamanya, dan tidak menjalani ujian ketat seperti ubat preskripsi. Tetapi ketika membeli di farmasi, kualiti yang baik dapat diandaikan. Seperti ubat-ubatan herba, pendekatan homeopati sangat berkesan, tetapi juga mempunyai kesan sampingan. Sejak homeopati sebagai konsep terapi holistik mempromosikan kesejahteraan psikologi secara keseluruhan, ia dapat mencapai kejayaan terapeutik yang besar, terutamanya dalam kes ADHD dengan masalah psikologinya. Bergantung pada penampilan, bahan yang berbeza dapat dipertimbangkan, misalnya sulfur untuk kecerdasan dan rasa ingin tahu yang tinggi atau agaricus untuk mimpi biasa.