Wick DayMed untuk Simptom Selsema

Bahan aktif ini terdapat dalam Wick DayMed

Terdapat dua bentuk dos ubat yang berbeza, yang juga berbeza dari segi ramuan Wick DayMed.

Kapsul sejuk siang Wick DayMed mengandungi dextrometorphan (penahan batuk), parasetamol (analgesik) dan fenilpropanolamine (simpatomimetik). Penahan batuk digunakan untuk batuk yang merengsa. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk rawatan batuk tetap. Paracetamol sesuai untuk melegakan sakit tekak, sakit kepala dan sakit anggota badan serta meredakan demam ringan. Phenylpropanolamine tergolong dalam kumpulan amphetamine dan mengaktifkan reseptor alfa dan beta yang dipanggil.

Bilakah Wick DayMed digunakan?

Kegunaan biasa Wick DayMed ialah, batuk, selsema, sakit anggota badan dan sakit kepala. Di samping itu, ubat ini membantu dengan sakit tekak dan demam ringan.

Apakah kesan sampingan Wick DayMed?

Jarang sekali, Wick DayMed boleh menyebabkan peningkatan tekanan intraokular atau ketidakselesaan gastrousus (loya, muntah, pedih ulu hati, sakit perut, hilang selera makan atau mulut kering). Kesan sampingan lain ditunjukkan oleh kegelisahan, gegaran, insomnia, berpeluh atau berdebar-debar. Sangat jarang, kesukaran membuang air kecil berlaku.

Jika anda mengalami simptom yang teruk atau simptom yang tidak dinyatakan di atas, sentiasa dapatkan nasihat doktor anda.

Anda harus mengetahui perkara berikut apabila menggunakan Wick DayMed

Satu paket minuman sejuk dilarutkan dalam 250 ml air panas dan tidak mendidih setiap empat jam. Maksimum empat sachet boleh diambil setiap hari.

Dalam kes overdosis yang tidak disengajakan, ia mungkin nyata sebagai loya dan muntah, kelonggaran otot, aritmia jantung atau peningkatan degupan jantung. Sila hubungi doktor dengan segera jika anda mengalami simptom ini.

Tambahan pula, penjagaan khas mesti diambil apabila mengambil Wick DayMed pada masa yang sama dengan ubat-ubatan lain, kerana kesan Wick DayMed mungkin meningkat atau berkurangan.

Ubat tidak boleh digunakan dalam:

  • diketahui alahan terhadap ramuan Wick DayMed
  • penyakit jantung
  • gangguan peredaran darah
  • penyakit pernafasan (cth asma atau kemurungan pernafasan)
  • kerosakan hati dan buah pinggang
  • tekanan darah tinggi

Perhatian khusus dan pengambilan hanya selepas berunding dengan doktor terpakai kepada:

  • aritmia jantung
  • gangguan metabolisme bilirubin (sindrom Gilbert)

Kesan ubat boleh dipengaruhi dengan kuat oleh alkohol dan kelajuan tindak balas boleh diperlahankan dengan ketara.

Wick DayMed: kontraindikasi

Sesetengah ubat boleh meningkatkan kesan Wick DayMed. Ini termasuk agen anti-loya (metoclopramide, domperidone), halothane, guanethidine, persediaan teofilin, agen untuk gout (probenicid) dan agen yang mempunyai kesan depresan pada sistem saraf pusat (beberapa ubat psikotropik).

Sesetengah ubat mengurangkan kesan Wick DayMed, contohnya agen yang melambatkan pergerakan usus atau ubat penurun kolesterol (cholestyramine).

Tambahan pula, berhati-hati perlu diambil apabila mengambil antidepresan, penyekat beta atau ubat antihipertensi lain, pil tidur, ubat antikonvulsan, derivatif kumarin (Marcumar), glikosida jantung serta rifampicin, salisilamida dan zidovudine pada masa yang sama.

Wick DayMed: kanak-kanak, kehamilan dan penyusuan.

Ramuan minuman sejuk boleh menyebabkan kecacatan pada kanak-kanak, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Sesetengah bahan aktif boleh masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, terapi semasa mengandung dan menyusukan bayi tidak digalakkan.

Bagaimana untuk mendapatkan Wick DayMed

Kedua-dua bentuk Wick DayMed boleh didapati tanpa preskripsi daripada farmasi.

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF)