WickVapoRub: Salep Sejuk

Bahan aktif ini terdapat dalam Wick VapoRub.

Bahan aktif dalam salap Vicks termasuk kapur barus, minyak kayu putih, levomenthol dan minyak turpentin. Bahan-bahan aktif ini mempunyai kesan positif terhadap rembesan bronkial dan melonggarkan lendir yang tersekat di saluran pernafasan. Oleh kerana minyak pati menyejat walaupun pada suhu bilik, ia disapu pada dada dan dihidu. Walau bagaimanapun, ia juga sesuai untuk penyedutan.

Bilakah Wick VapoRub digunakan?

Kegunaan biasa Wick VapoRub ialah:

  • batuk
  • Rhinitis
  • lendir
  • serak

Apakah kesan sampingan Wick VapoRub?

Sebarang kesan sampingan Wick VapoRub sebahagian besarnya tidak berbahaya.

Jarang sekali, tindak balas sentuhan pada kulit mungkin berlaku apabila menggosok membran mukus atau menyedut. Sangat jarang, pembengkakan lidah dan bibir atau sesak nafas adalah mungkin. Dalam kes ini, doktor harus segera dirujuk yang akan memulakan langkah selanjutnya.

Jangan gunakan salap sekiranya diketahui alahan terhadap ramuan Wick VapoRub. Ini juga terpakai untuk luka terbuka, keradangan atau melecur pada kulit, serta asma dan penyakit kronik saluran pernafasan yang lain. Wick VapoRub tidak boleh dihidu dalam kes radang paru-paru akut dan pada kanak-kanak di bawah umur enam tahun.

Wick VapoRub: kanak-kanak, kehamilan dan penyusuan.

Memandangkan minyak pati tidak selalunya mempunyai kesan yang berterusan dan pengecutan kekejangan otot laring (laryngospasm) boleh berlaku, penggunaan pada kanak-kanak hanya disyorkan dari umur dua tahun.

Kesan Wick VapoRub pada wanita hamil telah dikaji secara tidak mencukupi, itulah sebabnya salap sejuk hanya boleh digunakan selepas penilaian risiko-manfaat yang teliti oleh doktor.

Dos

Bagi kanak-kanak yang berumur dua tahun ke atas, sapuan salap bersaiz sudu teh pada dada kanak-kanak dua hingga empat kali sehari. Salap tidak boleh terkena pada muka atau di mata.

Kanak-kanak berumur enam hingga dua belas tahun harus menggunakan Wick VapoRub (kira-kira satu hingga dua sudu teh) dua hingga empat kali sehari.

Untuk penyedutan, untuk kanak-kanak enam tahun dan lebih tua dan orang dewasa, jumlah bersaiz satu hingga dua sudu teh dilarutkan dalam satu liter air panas dan disedut dalam-dalam selama 10 hingga 15 minit. Mangkuk dengan permukaan yang besar adalah sesuai. Mata harus tetap tertutup semasa penyedutan. Penggunaan pada kanak-kanak harus diawasi oleh orang dewasa.

Bagaimana untuk mendapatkan Wick VapoRub

Salap sejuk Wick VapoRub boleh didapati di kaunter dan di semua farmasi.